Sofia Dahlström och Lisa Carlsson spelar volleyboll i WK Westan.

Westan – en 50-åring som växer

Sex frågor till Sofia Dahlström, ordförande i Volleybollklubben Westan som fyllde 50 år strax före jul vilket i lördags firades med stort kalas i Fjärås Fritidscenter.

Grattis på femtioårsdagen, hur mår volleybollklubben Westan?

– Volleybollen mår alldeles utmärkt. Vi är just nu den största föreningen, med flest licensierade spelare i sydsvenska Volleybollförbundet, som omfattar både Småland, Blekinge och Halland. I dagsläget har vi drygt 200 medlemmar, vi har aldrig varit så stora som nu.

Och sporten, när var volleyboll som störst här på hemmaplan?

– Pratar vi spets så hade vi ett fantastiskt damlag på 80- och 90-talen, som vann division ett. Men breddmässigt är vi som störst just nu. Framför allt beror det på att vi breddat träningen. Vi kör något som kallas kidsvolley, ett koncept så att man kan börja träna tidigare. Volleyboll kan vara tekniskt svårt, förr började man träna volleyboll kanske i 12-årsåldern. Med kidsvolley börjar man med att lära sig kasta och fånga bollen, och man kan börja redan från fyra år och uppåt. Sedan lär man sig slag efter slag. Ett sätt att bredda sporten och locka fler att börja.

Hur ligger laget till idag?

– Damlaget spelar i divison två, volleybollen är indelad i elitserie och division ett och två. Vi har en fantastisk bredd i laget, från unga talanger i femtonårsåldern, till rutinerade spelare i 40-årsåldern. Väldigt roligt.

Ni framstår som en väldigt socialt aktiv förening, ni hjälper ensamkommande unga och har ledare som nomineras i Årets Eldsjäl. Hur blir det så?

– Jag tror att det alltid varit så. Nu när vi firar 50 år så har vi tittat tillbaka i gamla papper, och i alla tider har det varit viktigt att alla ska kunna vara med. Vi har alltid jobbat hårt med vår värdegrund, att hålla den levande och vi har helt fantastiska ledare på alla nivåer. Jag tror att det är därför vi kunnat fortsätta att växa på ett så roligt sätt.

Läs mer: Westan ordnar volleyboll för ensamkommande

Största utmaningen framöver?

– Det kan ju vara svårt också när man växer så snabbt, att kunna fortsätta att tillfredsställa alla ambitioner och önskemål på ett bra sätt, att hålla det vid liv. Det är nog en utmaning.

Och om klubben får önska sig en födelsedagspresent, vad som helst, vad skulle det bli?

– Mer halltider, och kanske att ha en fast hall där vi alltid kunde träna. Idag tränar vi i flera olika hallar. Och får man ändå önska fritt, så skulle det vara väldigt roligt att kunna bygga upp tre beachvolleyplaner som ligger tillsammans, på ett och samma ställe, så man kunde träna lite större grupper under sommarhalvåret. Det hade varit en fin födelsedagspresent.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar