Wally fajtas för sina boxare

Bakom varje framgångsrik kvinna står en man. I boxaren Mikaela Lauréns fall handlar det om coachen från Kungsbacka – Wally Munteanu.

– Den största fajt man kan ha inom boxning i Sverige, säger Wally.

Många i Kungsbacka har ett förhållande till Wally Munteanu. En del utan att veta om det. Han är en av de största boxningsprofilerna i Sverige och har haft flera tunga namn i sitt stall.

Dessutom finns hans namn fortfarande kvar på pizzerian på Vallgatan som han en gång ägde och drev.

Wally har arbetat länge med Mikaela Laurén, svensk boxnings stora affischnamn för tillfället. Hon föll i den starkt upphaussade matchen mot Cecilia Braekhus.

– Vi förberedde oss i tre månader för den matchen. Mikaela gick riktigt bra, men förlorade. Det är så i boxning, man kan förlora på olika sätt. Mikaela föll på det mest spektakulära sättet och blev nedslagen i rond nummer sex, en teknisk knock-out. Hon försökte fortsätta efter att ha blivit nedslagen, men det gick bara några sekunder, sen bröt domaren.

Det var hennes bästa insats?

– Det var utan tvekan hennes bästa boxningsprestation. Kanske inte resultatmässigt, men själva boxningen. Hon skakade norskan några gånger fram till sjätte ronden. Men det räckte inte.

Blir du inte trött efter en sån här match?

– Nej, inte efter en sån här förlust. Nu var vi väldigt nära. Det hade varit värre om hon hade förlorat klart och på ett annat sätt. Då hade man känt att vi inte hade haft här uppe att göra. Men det ser vi ju att vi har.

Vad är era planer för Laurén?

– Nu slickar hon sina sår och väntar på att resultatet från dopningstestet ska vara klart så att hon kan kvittera ut checken. Hon måste vara ren för att hon ska få pengarna.

Men det är ni inte oroliga för?

– Nej, det är inga problem, inte det minsta.

Efter det?

– Hon ska vila månaden ut, men sedan får vi smida nya planer. Det pratas redan nu om en returmatch mot Klara Svensson. Det är inte samma viktklass utan de får mötas någonstans mitt emellan.

Kommer hon att ta Braekhus någon gång?

– Braekhus kommer hon inte att få fler chanser på, det är över. Det tror jag. Det var nära men ändå långt borta. Braekhus är den bästa boxaren på damsidan. Det var fem bälten som stod på spel.

Var det du som kom på att hon skulle pussa Cecilia Braekhus inför matchen?

– Nej, det var det inte, det var hon själv som kom på det. Den där pussen var med överallt i hela världen, USA, Japan, Kina och Europa. Det var lite kul faktiskt.

Du har fler grejer på gång?

– Ja, jag har en ny kille på proffssidan som jag nyss sajnat från samma tyska stall som Laurén. Oliver Flodin heter han, 21 år från Vaggeryd. Dessutom har jag ett annat proffs, Daniel Hartvig. Sen har jag två amatörer från Kungsbacka som jag hjälper.

Har du alltid haft så här mycket att göra?

– Jo, det har jag väl. Men det är som med filmer, man ser inte alltid folket bakom kulisserna. Det är väl helt okej, jag gillar att inte behöva synas alltid. Kvällstidningarna har skrivit en del om mig och det har varit rätt mycket på Viaplay. Det går i perioder när det finns att göra. Just nu är det ingenting fram till nyår i alla fall.

Vad gör ni nu, då?

– Vi håller på att flytta ringen här på Träningskompaniet. Tanken är att utöka boxningsverksamheten. Dels ska vi ha träning med proffs, som vanligt. Men sen ska även vem som helst kunna komma och träna boxning, det är en jättebra träningsform. Jag kommer givetvis att vara med på ett hörn.

Vad är din dröm längre fram?

– Att upprepa det här som jag gjorde med Laurén, men på herrsidan. Och att vinna den gången. Mot Braekhus stod alla fem bälten på spel, det händer inte ofta i boxning.

Kampsporten MMA är fullt tillåten i Sverige, men inte proffsboxning?

– Där har du lite fel. Proffsboxning blev tillåten i Sverige 2007. Men länsstyrelsen måste ge dispens åt matcher som är längre än fyra ronder. Det är det enda landet i världen som har den regeln.

Frida Wallberg, din tidigare adept, drabbades av en svår hjärnblödning i samband med match och fick problem med det mesta. Hur ser du på att länsstyrelsen ska besluta om proffsboxning i Sverige?

– Det som drabbade Frida var så klart väldigt tråkigt, men det är en risk man får ta i boxning och i andra kontaktsporter. Det är en löjlig regel att länsstyrelsen ska bestämma. Tjänstemän kan ju ingenting om boxning. Vi ska skriva en ansökan som ska lämnas in två och en halv månad innan matchen som de sedan ska bedöma. Det känns fel.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

FAKTA om Wally Munteanu

Ålder: 49.

Familj: Fru och två barn.

Yrke: Boxningscoach.

Bor: Hammerö.

Intressen: Film och teater. 

Relaterade artiklar
Fler artiklar