Rigors ordförande Lars Voss hoppas på OS-framgångar. Foto: Jonas Löfvendahl

Voss hoppas att OS-succén ger bra glid lokalt

IF Rigors ordförande Lars Voss hoppas på många blågula medaljer i längdspåret i OS i Sydkorea.

– Det kan ge positiva effekter på hemmaplan, säger han.

OS i Pyeongchang är i full gång och pågår till och med 25 februari. De svenska tv-tittarna bänkar sig för att heja på längdåkaress som Charlotte Kalla, Ida Ingemarsdotter och Marcus Hellner.

– Längdåkning sitter starkt i den svenska folksjälen. Vi i Rigor har fortfarande 35-40 åkare som drar upp till Vasaloppet varje år, säger Lars Voss.

Snöbristen ett problem

Problemet för Kungsbackas längdskidåkare är de milda vintrarna. Utan snö går det inte att träna eller tävla på hemmaplan. Ett dilemma som märks på återväxten inom klubbens skidsektion.

– Bristen på vinter och snö gör att vi snart har flera generationer ungdomar som helt eller delvis gett upp hoppet om längdskidåkning. Det är inte lätt att motivera ungdomar att varje år ha barmarksträning och inte få möjligheten att åka skidor på snö, säger Lars Voss.

Antingen får man åka rullskidor eller exempelvis resa iväg till Åkulla som kan erbjuda konstsnö.

– Lokalt är det svårt när vi inte får snö. De vuxna som redan är bitna kämpar på men ungdomarna väljer nog en annan sport att börja med istället för längdskidor, säger Lars Voss.

Löfte som försvann

Klubben hade ett storlöfte i Jonathan Norder som var bland de bästa i sin åldersgrupp (född år 2000). Men Norder valde att lämna IF Rigor för IF Hallby och vassare träningsförutsättningar.

– Klart vi hade velat haft kvar honom i klubben, men nu går han på Torsby skidgymnasium och vi önskar Jonathan all lycka till, säger Lars Voss.

Friluftstrenden är fortsatt stark och där kan längdskidåkning spela en stor roll. Förutom strängare vintrar får det gärna komma svenska OS-medaljer och ge utvecklingen en skjuts framåt.

– Jag kommer att följa tävlingarna på tv och tycker att vi har några bra medaljchanser. I vinter har tjejerna varit vassare än killarna, de har haft lite mer bett i spåret. Blir det framgångar i OS så kommer garanterat fler svenskar vilja ge sig ut i längdspåren, det ger ringar på vattnet, säger Lars Voss i en intervju med Kungsbacka-Posten som gjordes innan spelen invigdes.

Och han blev bönhörd direkt. Charlotte Kalla tog guld i skiathlon i lördags, och Stina Nilsson följde upp med att vinna sprinten under tisdagen.

Idrottar i soffan

Lars Voss har själv åkt Vasaloppet sex gånger och vet vilken rolig upplevelse och bra träning det är. Numera säger kroppen ifrån och 71-åringen följer idrotten från soffan i hemmet i Tölö.

– Det är väldigt bekvämt att följa skidåkning framför teven!

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar