Virolainen firar tio turbulenta år hos HK Aranäs

Det har varit ett turbulent decennium för HK Aranäs. Mitt i stormen har en man stått stadigt. Trotjänaren Niklas Virolainen gjorde entré på kansliet en kulen decemberdag 2007 och har varit klubben trogen sedan dess. Nu vill han uppåt, framåt.

Niklas Virolainen pustar ut efter en morgonträning med gymnasieelever. Han har just inlett en ny dag i handbollens tjänst.

– Föreningslivet är ett kall och jag är lycklig som får jobba med min hobby. Och har man skyfflat sand mitt i natten på Aranäs Open så växer det fram ett klubbhjärta, säger 36-åringen och garvar.

”Virre”, som han kallas, har gärna en räv bakom örat och en glimt i ögat.

– I Aranäs började det med ”Bäckis” (Tomas Bäckander), ”Greven” (Lennart Nilsson) och ”Frasse” (Mikael Franzén). De satte en skön, skämtsam ton på jobbet och jag hängde på.

Han berättar om kollegors mobiltelefoner som fått 20 alarm inställda klockan 04.00. Eller när någon skickades iväg på ett middagskalas med 10 grillkorvar. Middagstemat var ”fisk”.

– Det är smågrejer hela tiden. Det behövs lite finess i vardagen, säger Niklas Virolainen.

Finess har behövts under hans årtionde i Aranäs. Det har varit en del tuffa år, där många av vännerna abrupt lämnat klubben.

– Det har varit turbulent, upp och ner. ”Frasse”, Tony Larsson, Dennis Sandberg, Jerry Hallbäck och några till. Ett tag var det intensivt, varje gång det ringde på dörren visste jag vad som var på gång. Det var tungt, det var en pärs.

Vill till slutspel

Virolainen poängterar att föreningslivet inte är som ett vanligt jobb.

– Man jobbar inte sju till fyra, stämplar ut och går hem. Det här är något annat.

Han gillar Kungsbacka, så mycket att han i juli flyttade in i en lägenhet i Innerstaden.

– Jag bodde vid Redbergsplatsen innan och det är skönt att slippa pendla. Har vi en sen träning till 22 så är det lätt att knalla hem.

Det gick ett rykte om att du sov över på en luftmadrass i Aranäshallen efter sena jobbkvällar?

– Ha! Nej du, det stämmer inte alls. Det kommer nog från att jag ibland brukar checka in på Facebook från en matta i b-hallen för att skoja lite.

Aranäs har genom åren fått kämpa med ekonomin. 2012 slog klubben i botten och tvingades ställa in lönerna.

– När jag först kom hit var det en ganska givmild stämning med allting. Sedan rasade det mesta och man har vant sig vid en ekonomisk svångrem. Det tar en massa energi. Men nu är vi på väg upp och det blåser åt rätt håll.

Han vill gärna blicka uppåt, både i verksamheten och i tabellerna.

– Jag vill att damerna ska till allsvenskan, herrarna till slutspel och att vår starka ungdomssatsning ska vässas ytterligare. Jag vill vara med om att ta nästa steg.

Hur mår Aranäs i dag?

– Vi vill framåt! Jag spyr på förvaltning, vill utveckla. Personligen är jag stolt över att vi har en av de bästa ungdomssatsningarna i landet. Då mäter jag inte bara resultat utan även socialt och mjuka värden. Alla ungdomar som varit i klubben ska minnas den tiden som positiv.

Lärorikt i Önnered

Han brinner för att utbilda och utveckla ungdomar. Niklas Virolainen har hand om många lag i Aranäs, bland annat A-pojkarna som i år har 54 grabbar och åtta ledare i truppen.

Tidigare var han assisterande A-lagstränare. Både åt Mikael Franzén, Dennis Sandberg och Jerry Hallbäck. Längtar han tillbaka till A-laget?

– Jag kan absolut tänka mig det igen och kommer inte stanna som ungdomsansvarig i Aranäs resten av livet. Men just nu har jag så kul här och är insyltad i det mesta.

Handbollsintresset föddes i Eskilstuna och moderklubben HK City. Sedan blev det HK Eskil där han gjorde succé som rekordung damtränare. Då ringde Önnered och erbjöd ett kontrakt som A-lagstränare för herrarna. Virolainen, då 26 år, flyttade till Västkusten.

– Jag lärde mig massor om mig själv i Önnered. Jag kom som en profet från min egen stad, där allt hade gått jäkligt bra tränarmässigt och resultatmässigt. Jag var inte tillräckligt ödmjuk, tappade omklädningsrummet under andra säsongen och sade upp mig. Det var en lärorik period.

Vad lärde du dig?

– Att det finns massor av olika vägar till framgång.

Dagen därpå ringde Marcus Nyman från HK Aranäs. Jerry Hallbäck och Mikael Franzén hade koll på ”Virre” och ville ha honom som en länk mellan A-lag och juniorlag. Vintern 2007 gjorde han sin första Aranäsdag, resten är historia.

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se

Fakta om Niklas Virolainen

Ålder: Fyller 37 år den 12 september.

Bor: Lägenhet i Innerstaden.

Gör: Ungdoms- och utbildningsansvarig i HK Aranäs.

Prisad: Fick Elon Josefssons hederspris 2015.

Bakgrund: Född och uppvuxen i Eskilstuna.

Favoritspelare i handboll genom alla tider: – Måste säga Jerry Hallbäck. Bommarna var uppe, ingen jävel över bron. Det där stod för någonting.

Om nya Aranästränaren Toni Johansson: – Det har sett väldigt bra ut på försäsongen. Tydligt och fokuserat. Man har kört mer gym och hittar fler försvarslösningar. Tonis utmaning kommer senare när det börjar blåsa lite under säsongen, jag tror att han är rätt man för jobbet.

Sagt om Niklas Virolainen

– ”Virre” är grym. Oerhört lojal mot HK Aranäs och lägger kolossalt mycket tid och kraft på föreningen. Han är insyltad i hela herrverksamheten och enormt viktig för Aranäs som klubb. Dessutom är han rolig att jobba med och en varm människa som alltid ställer upp.

Pelle Linders, marknadsansvarig HK Aranäs.

Relaterade artiklar
Fler artiklar