Vilken skön omstart, Aranäs

Aranäs var kvar vid julbordet i första halvlek. Sedan kom laget överens om att göra som man tänkt från början – och körde över Lindesberg med 33–25 (13–15).

Det blev 20 jämna inledande minuter i första halvlek, med ett litet övertag till Aranäs. Som mest var ledningen två bollar. Victor Santos och Tobias Johnsson var två som visade vägen framåt.

Sedan tippade matchen över till Lindesberg, med god hjälp av Aranäs själva. Det var returer från Daniel Bergqvist som inte fångades upp, utan gick rakt ut till fria spelare när det var helt tomt på Aranäs försvarslinje. Någon trodde på en snabb första fas-kontring, men glömde att se om bollen var under kontroll. Eller när Victor Santos jobbade tillbaka efter ett tekniskt fel, bara för att näste gubbe skulle tappa bollen till Lindesbergs heta defensiv och snabba kontringsspelare.

– Vemodigt när man jagar hem, tar den och så tappar den vi den ändå. Gött att vi fick ändring på det i andra, säger Victor Santos.

De minuterna kostade Aranäs en ledning till underläge med två bollar i paus – 13–15 – och laget hade särskilt svårt att få stopp på mittsexan Fatlum Ahmeti, en av de bättre i serien.

Trög start

I andra halvleks inledning såg det ut som Aranäs insett att det här funkar inte.

– Det var trögstartat, fast vi hade haft en bra träningsvecka. Vi hade ett rejält pep talk av Toni (Johansson, tränare) om att fortsätta att tro på vår rörelse framåt och vårt anfallsspel. Och om vi var mer noggranna (läs slutade slarva) behövde vi inte ända något, utan bara köra på, förklarar Victor Santos, som fick till fem mål framåt och några fina inspel.

Det blev bättre fokus i målvaktsspelet hos Daniel Bergqvist och hans stolpar, och det gav kontringslägen för främst Emil Lennartsson.

– Då får vi bättre träff på dem bakåt. ”Berka” kommer igång i målet och gör några räddningar. Då kunde jag springa på det, säger kantexpressen Emil i Aranäs, som stannade på åtta mål till slut.

Två bra målvakter

Samtidigt visade Lindesbergs målvakt Thomas Matic vad han går för, med några svettiga räddningar i öppna lägen. Med drygt sju minuter in i halvleken hade Aranäs vänt två mål upp, till två ner. Då tyckte gästernas tränare att det var dags för time out. Vad sas där vet vi inte, men det tog inte någon vidare skruv. Första kvarten efter paus hade Lindesberg mäktat med två mål, medan Aranäs fortsatte att trumma på med ett effektivt och varierat offensivt spel, jämte en bevisligen stark defensiv som fångade upp det flesta attackerna för Lindesberg.

Lindesberg tog en ny time ut och valde att sätta punkt på minst två niometare Då klev andra fram. Till slut ranns det vi väg till en komfortabel Aranäs-seger med 33-25, och tio måls skillnad i andra halvlek (!).

– Jäkligt viktigt att komma igång efter juluppehållet och dubbeltorskarna mot Skånela. En riktigt skönt vinst. Vändningen i andra halvlek visar på en stark lagmoral. Vi vill vara med och fightas däruppe och idag tycker jag att vi håller den klassen, säger Emil Lennartsson.

På söndag väntar VästeråsIrsta borta, sedan derby mot Varberg.

– Två viktiga matcher, Första fokus är på Västerås. Vi måste ha två poäng om vi ska vara med i toppen, tycker Victor Santos.

Niklas Ohlson

0303–20 68 22

HK Aranäs – LIF Lindesberg 33–25 (13–15)

Handboll Allsvenskan herr

Mål: Emil Lennartsson 8 Tobias Johnsson 7, Victor Santos 5, Rasmus Thorbjörnsson 5, Mar Malmberg 2, Martin Mårtensson 2, Simon Thorbjörnsson 2, Johan Wallin, Andreas Lorentzon.

Bra: Victor Santos och Emil Lennartsson var vassa i ett bra kollektiv.

Publik: 823.