”Vi vill skapa ett hårt men vackert lopp”

Hallå där…Therese Henriksson – som till helgen är med och anordnar Sandsjöbacka trail, en rad långlöpartävlingar (14 kilometer till 89 kilometer) som sträcker sig från Sandsjöbacka naturreservat i Kungsbacka till Skansens krona i Göteborg.

Vad är de som är så speciellt med Sandsjöbacka trail?

– Loppet startades för många år sen av Robert Rundqvist och Ann-Marie Nedevska och det var Robert som ofta transportlöpte från hemmet till jobbet i Göteborg. Han sprang så ofta genom Sandsjöbacka och ville att fler skulle få ta del av den vackra naturen – som vi har så nära stan. När man körde det första loppet 2011 var det bara en distans och ett tjugotal deltagare. I dag är det fem distanser och 1 600 startande.

Hur har tävlingen utvecklats under åren?

– Först drev Robert och Ann-Marie tävlingen själva, men nu är vi sju som gör det tillsammans. Allt för att kunna utveckla loppet mer. Vi bedriver PR, gör hemsida och ordnar provlöpningar, äventyrslöpningar och föreläsningar. Samtidigt som vi blivit större vill vi inte att det ska kännas som Göteborgsvarvet utan vara mer personligt. Något som händer i skogarna runt Kungsbacka. Det ska ska känna litet med ändå varav ett proffsigt arrangemang. Vi vill också skapa ett utmanande och lite hårt lopp. Hårt men vackert.

Är det svårt att få deltagare till ett så långt lopp som körs mitt i det kallaste januari?

– Det kan det vara. Ett år var det ner mot 20-minusstrecket. Då är det tufft att springa. Men kylan och väder är också en extra krydda, en utmaning så det hör till. Det är lite av tjusningen. Folk triggas av det. Man ska också hålla koll på snitslar och annat.

Vilka svårigheter brukar eller kan uppstå under så här långa tävlingar i den hårda och kalla skogsmiljön?

– Väder och vind så klart, men också problem med att få i sig energi. Även för rutinerade löpare. Inte så sällan att även de har blivit nedkylda och inte fått i sig energi. Fått ont magen och blivit tvingade att gå. Underlaget är också väldigt avgörande, som när man trampar genom is och hamnar i lera. Då kan det bli tufft.

Fredric Askerup