”Vi gillar att vara underdogs”

Med Peter Karlsson vid rodret har Lerkils IF gått som en raket. Nyligen ritade han på ett nytt kontrakt med överraskningslaget. I en intervju med Kungs-backa-Posten berättar han om rysaravslutningen på serien, om tankarna på en elitklubb, om drömjobbet och varför det gått så bra som det gjort.

Peter Karlsson var Tölö IF trogen i stort sett hela sin karriär. Men när han slutade spela själv blev det Åsas damer som blev första anhalt. Via kval tog han laget till en historisk division ett-plats.

Sedan valde han att lämna. Nu gör Peter Karlsson sin tredje säsong som ansvarig i Lerkils IF. Första säsongen vann laget fyran. Ifjol blev det en mittenplacering i trean. Och nu är laget i den absoluta toppen.

– För en del har det nog varit överraskande att vi gått så bra. Men vi i gruppen har alltid trott på det här. Vi har en väldigt tajt kärna som brinner för det. Killarna har skoj tillsammans och då jobbar man lite hårdare, säger Peter Karlsson.

Förra året dippade Lerkil på höstsäsongen. Det tänker man inte upprepa i år. Försäsongen var tuff och det har även fullföljts under säsongen.

– Vi försöker köra ett tuffare pass varje vecka. Men vi har boll med hela tiden. Jag avskyr själv att bara löpträna. Vi kör bollövningar med tempo.

Tidigare har Lerkil varit jagade som serieledare. Men nu har Högaborg passerat och rollerna är ombytta. Det passar de blåröda bäst.

– Egentligen är vi inget lag som ska leda serien, varken mentalt eller spelmässigt. Vi gillar att vara underdogs, säger Peter Karlsson.

Han bedömer Lerkils form som bra. I kommande omgång möts tabellettan Högaborg och trean Onsala.

– Det är så klart ingen nackdel för oss. Då kan vi förhoppningsvis få hjälp av Onsala så att vi kan gå förbi igen.

Hur är spelet mellan Lerkil och Onsala?

– En slags hatkärlek. Givetvis vill man att det ska gå bra för Kungsbackaklubbar. Men nu konkurrerar vi om samma plats. Då vill vi ju vara det bästa laget.

Hur ser du på idén om en Kungsbacka-klubb?

– Tror det hade varit svårt att få igenom och även få det att fungera. Det har funnits bra exempel och dåliga exempel. De flesta ställen har det inte fungerat. Någon klubb måste ta klivet och bli nummer ett. Då blir det enklare.

Är ni rustade för division två?

– Om vi går upp så kommer vi inte att förändra någonting. Vi fortsätter att vara Lerkil. Det kommer inte att finnas pengar till några spelare. I Lerkil spelar man för att ha roligt och vill utvecklas som fotbollsspelare. I Lerkil får vi göra lite allt möjligt som ledare. Vi hjälps åt att städa omklädningsrummen och tvätta kläderna bland annat. Nu är vi fyra ledare totalt och det känns bra.

Ni kör mycket hemvävt?

– Alla spelare har Kungsbackaanknytning. Och jag skulle tippa på att 70 procent i startelvan har Lerkil som moderklubb. Det gör att vi kan snitta på 300 på hemmamatcherna. Publiken känner spelarna.

Vad har du gjort för att det ska gå så här bra?

– Jag gillar att jobba med en tydlig organisation vad gäller uppspel och försvarsspel. Vi har pratat om att vi måste sätta försvaret. Vår träningsfilosofi är att vi ska träna hårt. Sen är det viktigt att vi har kul och uppför oss väl mot varandra.

Hur ser du på avslutningen av serien?

– Det är tolv poäng kvar att spela om. Om vi skulle bli tvåa så väntar kval. Jag har kvalat med Tölö och det är väldigt kul. Det spelas ju inga andra matcher då, så kvalmatcherna får ett stort fokus.

Vad har du för planer med din tränarkarriär?

– Någonstans vill jag komma så högt det är möjligt. Jag lyckades inte som spelare så förhoppningsvis kan jag lyckas som tränare.

Ditt drömmål?

– Jag har alltid varit Öisare. Klart det hade varit roligt att någon gång få föra upp Örgryte i allsvenskan.

Har du haft någon nytta av ditt jobb som idrottslärare?

– Ja, det tror jag absolut. Speciellt när det gäller pedagogiken. Många duktiga fotbollstränare har en bakgrund som idrottslärare.

Och du hade själv högsta betyg i idrott?

– Nej, jag hade inte det. Jag fick VG. Faktum är att jag arbetade med min före detta lärare ett tag. Hon sa att det föll på dansen, säger Peter Karlsson och skrattar.

Tobias Sandblom

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar