Arkivfoto

Vart är Frillesås BK på väg?

 KOMMENTAR

Om blommor och bin kan de flesta över 15 år. Troligen även om det där med humlan? Ja, ni vet, den kan inte flyga men gör det ändå.

Så är det med Frillesås bandyklubb. Som ordföranden Lars-Johan Svanström påpekade: det ska inte gå att spela så här bra bandy så långt söderut.

FBK är det sydligaste laget i serien och har, tillsammans med Kungälv, de absolut sämsta förutsättningarna. Större delen av försäsongen har laget tillbringat i ishallen i Kungsbacka. Det är som om ett lag i Superettan i fotboll skulle träna på sjumanna och sedan till seriestart komma in på fullstor plan.

Och köra skiten ur motståndarna.

Visst, det är bara åtta omgångar som har spelats av allsvenskan i bandy. Men Frillesås toppar tabellen och serien har hunnit sätta sig skapligt. I tre matcher har FBK vänt ett underläge efter paus. Det tyder på hög moral, ett lugn, bra sammanhållning och bra kondition. Det där är ingredienser som kan räcka hur långt som helst.

Klart är att Frillesås kommer att vara ett topplag i år. Kan laget dessutom sätta fler hörnor, så behöver matcherna inte bli så spännande som mot Nässjö i onsdags. I bandy blir det mål på i snitt var fjärde hörna. Frillesås noterades för ett mål på 16 försök. Och det var snällt räknat. Jesper Henrikssons avgörande 4–3 kom väl egentligen på en hörnretur?

235 personer letade sig då upp till Sjöaremossen, som ligger vackert inbäddad i skogen. Laget är värt många fler åskådare. Sportintresserade bör ta sig en tur till Mossen för att se magnifik bandy. Naturintresserade också – det är sagolikt vackert. Och ännu vackrare blev det i lördags när Frillesås krossade Lidköping på samma plan.

Läs mer: FBK krossar allt motstånd – elitserien kan bli dyr

Om Frillesås går upp i elitserien krävs ytterligare pengar. Och allra helst en bandyhall, givetvis. Kan inte en sådan byggas ihop med den nya tänkta arenahallen?

Nyligen var jag i Trönninge, Varberg, där sonen spelade innebandy. Vi var i nybyggda arenan Tresteget, något vi i Kungsbacka bara kan drömma om. Det är tre arenor i en, idrottshall, gymnastikhall och friidrottshall. Den sistnämnda gjorde en stum av beundran.

Bakom mig diskuterade två pappor. De hade varit på gymnastikuppvisning i Kungsbacka. Den hölls i ett tält på en äng.

Det säger ganska mycket om (o)intresset hos vissa politiker i Kungsbacka.

Tobias Sandblom

Relaterade artiklar
Fler artiklar