Valldaryttaren vill till världseliten

Proffsryttaren Alexandra Eriksson från Vallda har fått hästar av Henning Mankell och tävlat med världseliten. Nu har 25-åringen jobbat sig tillbaka från ett armbrott och känner sig starkare än någonsin.

Nio hästar betar i hagarna. Dvärgtaxen Gaudur vaktar stallet bland gröna kullar. Jutagården i Bröndome vilar i augustisolen.

– Jag har älskat hästlivet så länge jag minns. Jag har aldrig haft en svacka, säger Alexandra Eriksson och tittar ut över familjegården.

Jutagården är hennes hem. Där jobbar proffsryttaren varje dag hon inte är på tävling. Släpper ut hästarna, mockar, ger mat, rider, tränar. Ingen dag är den andra lik.

– Det händer alltid något när man jobbar med djur. Sällan några lugna dagar.

Hästägare Mankell

Redan som treåring började hon på ridskola vid Nordhallands ridklubb i Lerkil. Hon fick en shetlandsponny som sexåring och en C-ponny som åttaåring. Första storhästen kom som 15-åring och med den tävlingsframgången.

I dag är hon i Sverigeeliten med tolvåriga hästen Liss Royal.

– Liss Royal är en stjärna. Rätt busig men helt fantastiskt.

Alexandras föräldrar har alltid varit hästintresserade och med hjälp av familjens vän Henning Mankell, den världsberömda författaren, kunde Valldatjejen bygga upp sin imponerande hästflock.

– Henning blev min hästägare. Han köpte och ägde hästarna och jag skötte om dem och red dem. Vi köpte inga färdiga hästar utan ett bra grundmaterial som jag sedan kunde träna och forma. Han ställde upp för att stötta mig och var inte speciellt hästbiten från början men på senare år kom han ner på tävlingar och tyckte det var kul.

Det var en tuff dag när Mankell gick bort efter en tids cancersjukdom i oktober 2015.

– Henning var en oerhört generös människa. Vi saknar honom.

Bröt sin arm

Alexandra Eriksson red Young Rider mellan 18 och 21 år och framgångarna fortsatte. Hon tog medalj på SM och på Nordiska Mästerskapet. Nu siktar hon på en lång karriär som senior i den yttersta eliten.

– Många i den absoluta toppen är runt 50 år. Som 25-åring är jag fortfarande ung.

Hon älskar tävlingarna och att kuska runt på turné genom Europa. Det bygger erfarenhet. Men det gäller också att lära sig att hantera motgångar.

Du bröt armen i vintras, vad hände?

– Jag red på en unghäst hemma på gården, den skenade och jag slängdes rakt in i sargen och tuppade av. Hästen blev skrämd av något.

Vad minns du av händelsen?

– Jag vaknade inte upp förrän i ambulansen. Som tur var min mamma med på träningen och kunde hjälpa mig och ringa efter ambulans. Sedan blev det Varbergs sjukhus och två månaders vila.

Har du varit med om värre?

– För åtta år sedan bröt jag både fot och ben när jag välte och fick hästen över mig. Den mosade benet. Det är sådant som händer. Det är en rätt tuff sport med stora och starka djur.

Hur var det att vila i vintras?

– Det var nyttigt. Jag fick ett mentalt break och kunde analysera och kolla filmer. Jag var verkligen supertaggad att börja tävla igen. Och våren har gått riktigt bra.

Siktar på OS

Senast hon red Gothenburg Horse Show i Scandinavium blev hon fyra i 1,50-hoppningen mot tuffast möjliga internationella motstånd. Där gäller att hålla nerverna i styr.

– Det är viktigt, för det smittar lätt till hästen. Känner jag mig väl förberedd så brukar det gå bra. Bara fokusera på uppgiften, se banan och nästa hinder och inte titta upp på publiken.

Alexandra Eriksson vill slå sig in i landslaget. EM 2019 och OS 2020 är två av målen.

– Just nu sker ett slags generationsskifte inom svensk hoppsport. Det är dags för fler yngre förmågor att bryta sig in i eliten med Rolf-Göran Bengtsson och de övriga. Där ska jag vara med.

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se

Fakta

Silver i SM

Namn: Alexandra Eriksson

Ålder: 25 år

Klubb: Västkustens Hoppryttare

Hemmaplan: Jutakullens Gård i Bröndome, Vallda.

Familj Mamma Åsa, pappa Lars, bror Joakim, sambo Jesper, taxen Gandur.

Skola: Gick på Toråsskolan, sedan Elof Lindälvs gymnasium.

Meriter i urval: silver i utomhus-SM, brons i Nordiska Mästerskapet, seger Saut Hermés i Paris, seger Lövsta Future Challenge 2017, flera segrar 1,50 Grand Prix i Sverige.

Tips till unga ryttare: – Var på ett stall och lär så mycket som möjligt, var nyfiken och inte rädd för att jobba. Jag har inte fått allt serverat på guldfat utan alltid kämpat och jobbat hårt.

Fakta

Alexandras tre favoriter

Middag

– Allra helst en italiensk pasta.

Film

– Wallander-filmerna, från Henning Mankells böcker.

Tävlingsplats

– Grand Palais i Paris, alldeles intill Champs-Élysées. Ett fantastiskt ställe och man kan kombinera tävling med shopping.

Fakta

Bästa med ridning

– När du har full kontroll och känner ett verkligt samspel med hästen. Jag kan styra varje rörelse, en mäktig känsla med en häst på 600 kilo.

Sämsta med ridning

– Skador är det värsta, både på ryttare och hästar. Jag har haft tur som bara brutit armar och ben, lyckligt lottad att det inte har gått värre.

Fakta

Alexandras nio hästar

Liss Royal, tolv år

Sacchetta K, åtta år

Celennio UK, åtta år

Vernisage, sju år

Limbo, sex år

Index, sex år

Face the devil, fem år

Mood indigo, fem år

Pax, 14 år (betäckt, tävlar ej mer)

Relaterade artiklar
Fler artiklar