Uträknat Aranäs har plötsligt chansen

Aranäs har chansen på en kvalbiljett till Handbollsligan. Tack vare en oerhörd formkurva – och att värsta konkurrenten fortsätter tappa poäng.

För fem omgångar sedan skilde det åtta poäng för Aranäs upp till fjärdeplatsen som ger fortsatt kvalspel till Handbollsligan.

Sedan dess har HHK Aranäs vunnit samtliga matcher. Topplag som Hallby eller bottenlag som Tyresö har inte spelat någon roll. Segrarna har kommit på rad och när RP IF Linköping besegrades i helgen betydde det femte raka segern – och att marginalen till kvalspel nu bara är två poäng.

Samtidigt som Aranäs vann mot RP inför en fullspäckad hemmahall med 28–23 tappade tabellfyran Skånela en poäng efter att Kungälv kvitterat sent (26–26).

Aranäs kontrollerade matchen mot RP långa stunder. Men hamnade också i en oväntad svacka. Efter att ha varit i ledningen med fem bollar (10–5) och gått till pausvila med 14–11 i ryggen kom RP tillbaka. I början på den andra halvleken gjorde östgötalaget fyra raka mål och Aranäs var plötsligt i underläge med 14–15.

– Deras målvakt radade upp räddningar på fyra frilägen, det var det som var skillnaden. Annars tyckte jag att vi kontrollerade matchen, säger tränaren Toni Johansson.

Vid ställningen 18–18 tackade hemmalaget för sig och var sedan aldrig hotat. Anfört av sjumålsskytten Tobias Johnsson blev det till slut en komfortabel seger för Aranäs.

– Det var en stabil insats till slut så det var skönt, fortsätter Johansson.

Nu återstår matcher borta mot serieledarna OV Helsingborg nästa helg och ett hemmamöte med Kungälvs HK.

För att det ska finnas en fortsatt chans på play off krävs det förmodligen seger i Helsingborg.

– Vår insats på onsdag kommer vara avgörande. De har ju chans att säkra sin plats i ligan så det kommer att krävas mycket av oss, säger Toni Johansson som ändå är riktigt nöjd med den andra halvan av säsongen.

– Vi har gjort det väldigt bra på våren. De spelarna har verkligen kommit igång.

Lars Aronsson

lars.aronsson@kungsbackaposten.se

Handboll

Allsvenskan herr

HK Aranäs–RP IF Linköping 28–23 (14–11)

Tobias Johnsson 7, Max Santos 5, Martin Mårtensson 5, Emil Lennartsson 4, Victor Santos 3, Rasmus Thorbjörnsson 2, Johan Wallin, Nikola Djordjevic.