Svanberg vann BMX-SM

Filip Svanberg har haft en tuff säsong inom BMX-racingen med sjukdom och elände. I helgen vände trenden rejält när han cyklade hem ett SM-guld.

– Det höll hela vägen in i mål, säger 26-åringen.

I helgen kördes SM i BMX i Uppsala på en bana som är både snabb och tekniskt krävande. I elitklassen gjorde sex cyklister upp om medaljerna. Vann gjorde Filip Svanberg från Kungsbacka.

– Jag vann alla tre heat och kände mig bekväm på banan. Jag visste i stort sett hur jag skulle köra och kunde hålla uppe farten. Oerhört skönt, säger han efter loppet.

Svanberg tävlar för Kungsbacka BMX och har cyklat i snart 20 år. Men årets säsong har varit en av de tuffaste han har upplevt.

– Jag har varit mer ute på racebanorna än hemma i Kungsbacka. Sedan blev ju VM i Azerbajdzjan en väldigt jobbig upplevelse, säger han.

VM innebar en matförgiftning som gjorde att Svanberg inte kunde tävla och sedan väntade en lång konvalescenstid.

– Det tog en månad innan magen repat sig. Jag tappade all ork och har knappt kunnat träna någonting.

Han tänkte först inte ställa upp i SM men när elitklassen öppnades så gav han det ett försök. Ett försök som blev guldskimrande.

– Jag vann SM 2014, kraschade 2015 och var skadad 2016. Förra året kördes ingen elitklass, så jag ser detta som en revansch. Framför allt var det väldigt skönt att prestera på topp igen.

Nu väntar en månads träning på hemmaplan innan NM i Köpenhamn första helgen i augusti. Veckan därpå är det EM i Glasgow och därefter väntar Kungsbacka Summer Challenge för den färska svenska mästaren.

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se

Så funkar det

BMX Racing innebär att cyklisterna startar samtidigt från en startkulle som är 3-8 meter hög. Starten går när en grind fälls ner och först över mållinjen vinner. Banorna är cirka 400 meter med kurvor och hopp som kan vara upp till 15 meter långa.