Supertrion som skapar fest på matcherna

De hörs på Gamla Ullevi, Scandinavium och i de största handbollshallarna. Kungsbacka-Posten har träffat landets kanske bästa speakers. De har en sak gemensamt – alla bor i Kungsbacka.

– Det är klart att man gillar höra sin egen röst, säger Roland Jernström.

Claes Mårtensson är speaker när handbollslandslaget och Aranäs spelar. Roland Jernström basunerar ut målskyttar och annat när Gais spelar och Niklas Brink sköter snacket i Scandinavium under Frölundas matcher.

Samtliga tre känner till varandra. Och det är kanske inte så konstigt, deras bransch är ganska nischad.

– Jag var ju prao för dig nån match, säger Niklas Brink med adress till Claes Mårtensson.

Det visade sig att han hade fått gå in under en landskamp i handboll när Mårtensson var sjuk.

Trion ser till att det blir party under matcherna, oavsett om det är hockey, fotboll eller handboll.

– Min uppfattning är att man är mer hejarklacksledare i handboll. I positiv bemärkelse alltså, säger Niklas Brink.

Mårtensson håller med:

– Ja, det gäller att hålla igång hela tiden. Inom handbollen är det också tillåtet att hålla igång hela tiden.

Claes Mårtensson sköter snacket under i princip samtliga herrlandslagets matcher i handboll. Innan vi träffas ska han till Eskilstuna och Norrköping för att vara speaker när blågult spelar.

– Sen väntar Aranäs kvalmatcher. De möter min gamla klubb, Önnered. Men nu är det Aranäs som gäller helt och hållet. Min son Linus har fått hoppa in i en match, men skadade sig direkt. Efter Aranäs väntar SM-finalerna, säger Mårtensson.

Sedan väntar det kanske allra fräckaste handbollsuppdraget: Final four – finalerna i handbollens Champions League i tyska Köln.

– Det är häftigt, en ynnest att få göra. Jag får nästan rysningar när jag tänker på det.

Claes Mårtensson och Roland Jernström är vänner sedan gammalt. ”Rolle” var speaker när Önnereds herrar spelade handbollsmatcher, Claes var då tränare för damerna.

– Jag tog lite rygg på Rolle när han var speaker. När jag sedan slutade med det satt jag ändå på läktaren eftersom min nuvarande fru spelade. Då var det lika bra att försöka göra någon slags nytta under matcherna, så jag blev speaker, säger Claes Mårtensson.

När lagen nu ställs mot varandra i kvalspelet har de fått välja.

– Jag är ju också Aranäsare idag, jag var ledare för min dotters lag i tolv år. Men självklart är det en lite annorlunda känsla, säger Roland Jernström.

Roland Jernström har varit speaker i 21 år när Gais spelat fotboll. Precis som för Makrillsupportrarna har det pendlat mellan hopp och förtvivlan.

– Jag började i division två och sedan var det upp i allsvenskan. Och så var vi nere i tvåan igen. Men jag fick vara med de roliga åren med Wanderson och den gängen. Vi var bästa Göteborgslag 2011 när vi kom femma. Kvalen upp är nog de roligaste fotbollsminnena jag har. Och Gais kommer att vara bra i år, vi är bra i år, säger ”Rolle”.

Han fortsätter:

– Någon räknade ut att jag varit speaker under sammanlagt 1 000 matcher när Önnered spelat. Det är jag inte längre, men faktum är att de ringde i år, så jag har hoppat in i sju matcher, säger ”Rolle”.

Det är två inomhussporter och en utomhussport. Hur skiljer det sig åt när det gäller att vara speaker?

– Man måste köra lite handboll ibland för att inte tappa allt och somna. Det händer ju inte så mycket i fotboll. Roligast är ju att köra lineupen. Gaisarna lever ju för fotbollen. Det är deras absolut största intresse. Vi kanske inte är så många, men det är 3 000 oavsett om det går bra eller dåligt, säger Roland Jernström.

Han lägger till en jämförelse:

– Inom handbollen kan vi ta varandras matcher, det är otänkbart när det gäller fotboll. Jag skulle aldrig kunna sätta mig när Blåvitt spelar och vara speaker.

Som speaker måste man väl gilla att höra sin egen röst?

– Ja, det är klart att man måste göra det, säger ”Rolle”.

Vem i Gais är roligast att presentera just nu?

– Vårt nya stjärnskott, Enid Haminovic. Där går det fint hänga på bokstaven i i hans namn.

Brink:

– Dels det, men sen vill man ju ha responsen också. Det är den det bygger på. När det är mycket folk blir det ju ett helt annat pådrag. Det är stor skillnad att snacka inför 12 000 jämfört med 5 000 i Scandinavium.

Niklas Brink bräcker Jernströms 21 år i Gais. Brink har 25 år som speaker för Frölunda och har nu även samma uppdrag när Häcken spelar fotboll på Bravida arena.

Snacket glider över på arenor och snabbt in på Aranäshallen. Där ska Aranäs försöka vända ett oerhört tufft 2–0-underläge mot Önnered.

– Vi har ju fortfarande träbänkar… Hallmässigt är det ju inte den modernaste, men samtidigt har vi byggt någon form av stämning där. Många pratar om det. Det är jobbigt att komma till Aranäshallen, ungdomarna i publiken skriker som det vore VM-final vid varje mål. Då har man nått någonstans, tycker jag, då har man byggt någon form av identitet, säger Claes Mårtensson.

Men ny arenahall behövs?

– Definitivt. Men den dagen politikerna i Kungsbacka bestämmer sig för att bygga en hall så måste man vara väldigt smart, så att det inte blir som i Halmstad, ett stort luftslott. Den ska vara lagom stor. Ljud, ljus och utrymmen för media ska funka, jag hoppas politikerna är smarta.

Niklas Brink:

– Ja, det är bättre att skapa lite ”lapp-på-luckan” i den nya hallen och hellre att man någon gång får säga till folk ”Nej, tyvärr, det är fullt”. Då skapar man också ett högre intresse.

Roland Jernström passar på att skicka en fotbollskänga mot styrande politiker i Kungsbacka.

– Deras syn på idrott är helt obefintlig.

Sedan lägger han till lite med glimten i ögat:

– I den kommunstyrelsen finns det inte en person som skulle kunna dämpa en mjukglass.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Niklas Brink

Ålder: 49.

Yrke: Säljare på Anticimex.

Familj: Hustru samt dottern Sanna och sonen Victor, tvillingar på 15 år.

Bor: Vallda.

Roland Jernström

Ålder: 52.

Yrke: Säljare (key account manager) inom vitvarubranschen.

Familj: Tre barn, Pontus, 23, Lisa, 20, Ebba, 15.

Bor: Onsala.

Claes Mårtensson

Ålder: 49.

Yrke: Säljare mot elektronikindustrin.

Familj: Hustrun Maria. Barnen Linus, 19, Hugo, 15, Max, 13 – alla handbollsspelare.

Bor: Anneberg.

Relaterade artiklar
Fler artiklar