Supertalangen siktar på VM

Hon har kallats både vinstmaskin, ankare och supertalang och kom nyss hem med en guldmedalj från U20-klassen i bordtennis-SM. Efter förra årets knäproblem har Filippa Bergand nu hittat pingis-flytet igen. Nu hoppas hon ta en av platserna på VM i Halmstad i vår.

Vi träffas strax före lunch på ett av innerstadens mer folktäta caféer och Filippa Bergand andas ut över en liten latte. Schemat är hektiskt, hon läser tredje året på Aranäs barn- och fritidsprogram. Samtidigt bollar hon pingis på elitnivå, med träningar, resor och landslagsuppdrag. Intervjun med Kungsbacka-Posten sker under en håltimme i skolan.

– Det är klart att det blir lite flängigt ibland med många resor och mycket bordtennis samtidigt som jag pluggar. Men jag har haft turen att ha förstående lärare som kunnat ordna bland annat praktik som fungerat för mig, säger hon.

I början av mars satte hon matchbollen som gav henne guldmedalj i U20-klassen på SM. Den kom efter en lång rad finaler där hon slutat med två silver och även ett brons, men aldrig med den mest eftertraktade valören. Förstaplatsen satt fint, medger hon.

– Det kändes så klart riktigt, riktigt bra, extremt skönt. Det är svårt att beskriva med ord, men jag hade velat vinna den klassen så länge, förklarar hon.

Hon kallas ofta en naturbegåvning, men började med pingisen relativt sent.

– Jag var väl nio år när vi fick hem en lapp från skolan om att spela bordtennis. I början tyckte jag inte det var så roligt, och de andra tjejerna droppade av en efter en. Till slut var det bara jag och killarna kvar. Men eftersom jag fick spela mycket mot äldre spelare så fick jag en väldigt snabb utveckling, jag kom med i landslaget när jag var tolv, och jag hade hela tiden bättre spelare ovanför att jaga, berättar Filippa, som medger att hon är en ”extrem tävlingsmänniska”.

– Jag sätter gärna en hög press på mig själv i det mesta jag gör, säger hon.

Kärleken till pingisen brinner stark. Förutom att vara en av de snabbaste bollsporterna som finns så krävs kvicka reflexer – och ett starkt psyke.

– Jag gillar att det är en så tredimensionell sport, extremt snabb och att mycket handlar om det mentala. Det är lite svårt att förklara, men ingen match är den andra lik, och du måste spela ut matchen varje gång, säger Filippa.

Meritlistan är omfattande – och imponerande. I klassen U20 har hon numera samtliga medaljer, men hon har också ett seniorbrons i damklassen och ett SM-guld som junior, flickor 15. ”Kanske den viktigaste medaljen”, förklarar hon eftertänksamt.

– Den betydde nog mest för mig personligen. Jag var i många finaler innan, men hade alltid kommit tvåa. Efter det SM-guldet släppte mycket för mig. Då kände jag att nu är det bara att gasa.

Hon har tränat med Åsa IF:s bordtennis genom alla år under tränaren Mikael Talinsson och hon lägger mellan två och fem timmar på pingisen varje dag.

– Men problemen med mitt knä har gjort att jag fått träna mer koncentrerat i perioder, men det har fungerat bra, säger hon.

Och Filippa Bergand kan inte nog prisa tränare Talinssons betydelse för hennes utveckling som spelare.

– Att vi är en relativt liten klubb har ju gjort att han haft tid att prioritera mig, han har hjälpt mig hela vägen, från jag var nio år och fram till nu. Jag har svårt att tänka mig en mer engagerad tränare och jag har så mycket att tacka honom för, säger hon.

Sedan ett par år tillbaka har hon också en mental tränare. Filippa beskriver sig själv som en ”väldigt outgoing personlighet” och att mycket handlar om att hantera känslor och psyke på rätt sätt under tävling.

– Han har lärt mig att jobba med känslorna som ett vapen, i stället för att de håller mig tillbaka. Alla på min nivå tränar stenhårt, då betyder det som händer i skallen jättemycket, säger Filippa.

Målet är att bli bäst i Europa och hennes pinfärska guldmedalj i U20-klassen ger henne ett bra läge inför uttagningen till VM, som spelas i Halmstad i vår.

– Jag bör i alla fall ha en bra chans att komma med. Det är såklart en dröm att få spela VM och göra seniordebut på hemmaplan, det blir inte större än så. Uttagningen ska vara klar om ett par veckor. Antingen kommer jag med, eller också är jag personen som hamnar precis utanför, säger Filippa om sina chanser.

Och om du missar platsen?

– Då är det bara att bryta ihop och komma igen, och visa varför jag skulle varit med, säger hon.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

Nära landslaget

Namn: Filippa Bergand

Ålder: 19

Bor: Åsa

Familj: Mamma Malin, pappa Olle och lillasyster Frida

Klubb: Åsa IF:s bordtennissektion

Aktuell: Bordtennis-talang som nosar på seniorspel för landslaget

Relaterade artiklar
Fler artiklar