Stjärnskottet vill ta Aranäs till Allsvenskan

Aranäs damlag ska ta klivet upp till Allsvenskan denna säsong.

– Det finns inget annat, säger stjärnskottet Josefine Rudvall.

Sveriges handbollsdamer gjorde succé i VM. Blågula spelare som Hanna Blomstrand och Bella Gulldén var plötsligt på allas läppar.

– Så roligt, så bra, säger Aranäs kreatör Josefine Rudvall och utvecklar:

– Det är underbart när damhandboll blir uppmärksammat. Det handlar också om jämställdhet, man visar att damerna är lika grymma som herrarna. Och Hanna Blomstrand, henne har jag mött i SM och vet hur otroligt bra hon är. Hon blommade ut, ha ha.

HK Aranäs har gjort en bra höst och ligger efter halva säsongen av division 1 tvåa i tabellen. Årets genombrott har Josefine Rudvall stått för. Det är 20-åringens andra säsong i A-laget.

– Jag har utvecklats jättemycket i år tillsammans med hela laget, säger hon.

Rudvall är en lagspelare först och främst. Det märks på plan.

– Jag tycker bättre om att göra assist än mål. Det är lite knäppt. Men det har alltid varit så. Det känns som att jag bidrar mer till laget då.

Hon har ändå gjort 40 egna mål på 11 matcher, med vissa toppnoteringar som nio mål mot Hellton och åtta mål mot Ystad. Onsalatjejen spelar helst mittnia men tränaren Magnus Thorbjörnsson vill också använda henne på vänsterkanten.

– Jag har spelat på nio meter i alla år men nu testat på kanten. Jag känner mig lite understimulerad där, vill vara mer inne i spelet. Jag gillar ansvaret som mittnia, starta anfallen, använda split vision och stå för det oväntade. Jag har lite svårt att hålla mig inom ramen ibland.

Vill bli polis

Hon började spelade handboll redan som femåring, hade Lena Hallbäck som tränare och sedan pappa Mikael.

– Jag gillade attityden inom handboll direkt. Attityden och kampen.

Det hindrade henne inte från att testa alla möjliga idrotter. Tennis, innebandy och fotboll där hon spelade med IFK Fjärås fram till 2015. Då bestämde hon sig för att satsa allt på handbollen.

– Jag vill hela tiden framåt och blir bättre. Jag kan inte bara spela för att det är kul, det har jag aldrig kunnat. Jag vill spela i Frankrike eller Danmark på sikt, bli så bra jag någonsin kan.

I dag jobbar Rudvall på Ford i Kungsbacka som säljstöd. Samtidigt har hon sökt in till polishögskolan.

– Jag vill bli polis och hoppas av min tid inom handbollen hjälper till där.

Just nu kretsat livet kring jobb och sport.

– Det är jobba, äta, träna, sova som gäller.

Många farmarlag

HK Aranäs var nära att gå upp i Allsvenskan redan i fjol men bommade kvalet på målskillnad.

– Det sved rejält. Det tog lång tid innan jag återhämtade mig från det. Fruktansvärt surt. Vi ska minnas den känslan nu för så vill jag aldrig må igen.

I år har det sett ännu bättre ut. Laget vann sista matchen innan juluppehållet över Farmen med 24–20 och spelare en vassare handboll än förra året, agerar smartare och har vuxit som enhet.

– Vi är mentalt starkare i år och har inte lika djupa dalar under matcherna som tidigare.

I division 1-serien ingår flera farmarlag som inte får avancera uppåt i seriesystemet. S-hof (Sävehof), Farmen (Lugi), Somby (Skövde) och Backa (Kungälv) får inte gå upp till Allsvenskan. Så egentligen står det emellan tabelltvåan Aranäs, tabellfyran RP och tabellfemman Baltichov.

– Vi ska gå upp, det finns inget annat, säger Josefine Rudvall.

Laget har haft matchledigt över jul och nyår och istället tränat hårt. Nu väntar DM-final mot Drott 2 januari och sedan startar serien om med match borta mot Farmen 7 januari.

– Vi ska köra stenhårt hela våren. Vi ska fortsätta som vi gjort under hösten, men också hitta en ny växel och bli lite mer stresståliga. Köra vårt spel, inte lockas till att spela motståndarnas spel.

Vad hade det betytt för klubben att avancera till Allsvenskan?

– Det hade varit stort. Det hade fått damerna närmare herrarnas elittänk och gett mer publik. Det hade varit viktigt för alla yngre tjejer som spelar handboll här och gett dem något att se upp till. Kolla på KDFF, de gör det grymt bra på damsidan inom fotbollen. Klart vi ska haka på inom handbollen.

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se

Sagt om Josefine

”En vinnarskalle som har ett explosivt spelsätt och är mycket innovativ. Hon bryter mönster och är en grymt spännande, uppfinningsrik och kreativ spelare. Hon ska fortsätta utveckla det hon är bra på och fortsätta jobba upp fysiken. En härlig handbollsspelare.”

Magnus Ferdinandsson, tränare HK Aranäs.

Josefine Rudvall

Ålder: 20 år

Familj: Mamma Annika, pappa Mikael, bröderna Gustav och Erik.

Bor: Onsala

Klubb: HK Aranäs

Position: Mittnia och vänsterkant.

Skadehistorik: Gjorde illa axeln som junior, bicepsmuskeln och senorna runt omkring är skadade. Operation väntar den dagen hon lägger ner handbollen. Tills dess spelar hon med smärtan.

Nio segrar på elva matcher

31–18 H65

29–10 Backa

23–20 Ystad

20–26 S-hof

31–20 Hellton

23–21 Baltichov

30–20 Lundagård

19–24 RP

21–18 Karlskrona Flottan

25–24 Somby

24–20 Farmen

Tabelltoppen

1. S-hof 18 p

———————-

2. Aranäs 18 p

———————-

3. Farmen 16p

4. RP 16 p

5. Baltichov 14p

Relaterade artiklar
Fler artiklar