Stjärnan bakom elitsatsning i Kungsbacka

Kungsbacka får ett fotbollslag som satsar mot eliten även på herrsidan. Vid rodret står bland andra förre landslagsspelaren Tobias Hysén. Han har dessutom med sig ett antal storspelare. Bakom klubben står flera personer med förankring i näringslivet. – Tanken är att vi ska göra en seriös satsning mot eliten, säger Hysén till Kungsbacka-Posten.

Tobias Hysén har spelat sin sista hemmamatch någonsin på elitnivå. Men fotbollskarriären är inte över. Tillsammans med ett antal kompisar och andra kommer han att ta över klassiska Galgbacken. Division sex-klubben hotades av nedläggning eftersom det inte fanns ork bland de drivande att fortsätta.

– När jag slutat spela på elitnivå har jag alltid velat spela med mina kompisar. Jag gjorde ju det fram till jag var 15. Redan i junioråldern blev det sedan en satsning mot att spela i juniorallsvenskan och sedan A-laget. Jag har velat sluta cirkeln med att spela med kompisarna, säger Tobias Hysén.

Han fortsätter:

– Eftersom jag inte har några av mina barndomskompisar här och är relativt nyinflyttad. Då blir det Stefan Selakovic, Fredrik Risp och Mikael Bohman kommer att vara Kungsbackakille sen när han flyttar hem förmodligen. Sen bor Mattias Bjärsmyr i Kullavik, fast just nu är han ju i Turkiet.

En möjlighet var att spela i Fjärås C-lag, men det var inte aktuellt för Hysén, som vill spela i seriesystemet. Därför började de spåna på en idé om att ta tag i ett lag som på sikt ska nå eliten.

– Jag vet att det har pratats om det i Kungsbacka kommun. Att Fjärås, Åsa, KIF, Tölö och de andra ska starta ett gemensamt lag som ska nå eliten. Det är alltid någon klubb som inte vill lämna över, som jag har förstått det utifrån. Därför satt vi en kväll och funderade på om man kan göra som damerna i KDFF och starta ett renodlat herrlag som på sikt kan ta sig en bra bit. Vi har förstått att man inte kan ta över lag som Tölö, Åsa och de andra. Det finns för mycket känslor och historik inblandat.

En tanke var först att sikta in sig på Annebergs IF. Men då skulle man behöva ta över hela anläggningen som klubben äger, vilket är en för stor uppgift.

– Så dök möjligheten med Galgbacken upp. Vi pratade med några i klubben och de sa att de inte orkade att dra runt föreningen mer. Den skulle läggas ner, säger Tobias Hysén.

Nu tar de istället över föreningen och byter namn på den, till Kungsbacka City. Det blir nytt klubbmärke och nya dräkter.

– Sen har vi åtta-tio personer som är med i bakgrunden som jobbar med detta. De personerna har mer på meritlistan än vad många klubbar i Superettan har. Det finns en otrolig kompetens i den gruppen. Vi sa direkt att ska vi göra detta, så ska vi göra det ordentligt. Inte så att vi går in och tar ett lag och så spelar vi med tio föredettingar och när inte de orkar mer så lägger man ner. Vi har försökt att planera in detta. Bland annat har vi med ett antal som var med i Galgbacken förra året. Samtidigt är det division sex. Det är inte så att man ska missa bröllop och 40-årsfester för att spela fotboll, säger Tobias Hysén.

För de inblandade var det viktigt att ha med Kungsbacka i namnet. De som står bakom klubben är samtliga från orten och de vill ha en närhet till kommunen.

Laget kommer att spela matcherna på Tingbergsvallen och publiken kommer att få se flera storspelare.

– Det är spelare som folk kommer att känna till, så är det och så mycket kan jag säga. ”Sella” (Stefan Selakovic) kommer att spela, det kan jag avslöja. Sen kan vi ta in olika spelare för vissa speciella matcher för att förhoppningsvis locka lite mer publik.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se