Sportlistan: Strömberg trivs med världen som arbetsfält

50 främsta idrottarna

Glenn Strömberg har varit med om flera avgörande händelser. 1/ Flytten till Lerkil, 2/ Flytten till IFK Göteborg, 3/ Flytten utomlands.

Hem till Sverige igen?

– Nej, jag trivs för bra i Italien, säger han efter 35 utlandsår.

Hela listan: Kungsbackas 50 främsta idrottare genom tiderna

Bergamo i stövellandets norra delar är familjen Strömbergs hemvist. Men just där finns inte husets herre så ofta.

Ni som gillar fotboll på TV känner honom som en uppskattad expertkommentator med världen som eftertraktat arbetsfält. Lägg därtill bred affärsverksamhet och han kommer upp i ungefär 200 årliga resdagar.

– Tidigare kunde jag besöka upp till 250 butiker för att visa min mat men nu har jag minskat på eventen, förklarar Strömberg sitt fortfarande flitiga flygande genom Europa.

Utvecklingen till populär superkändis var svår att förutse när mamma Mimmit och pappa Kent lämnade Göteborg för att bosätta sig i Lerkil. För 6-årige Glenn väntade en ny värld med gräsklädda fotbollsplaner.

– Jag tog en genväg med cykeln genom skogen till Ängåsvallen. En sån gräsplan hade jag aldrig varit på. Pappa var tränare och jag fick ofta vara med de äldre killarna.

Den lille liraren visade sig genast ha sällsynt talang, oavsett bollens storlek. Vid sidan om fotbollen spelade Glenn Strömberg bordtennis på ett makalöst sätt.

Han var ungefär hälften så stor som övriga i det Lerkils-lag som kvalade till högsta serien. Under ungdomsåren skaffade han också en fin rekordlista mot blivande dubbelvärldsmästaren Ulf ”Tickan” Carlsson.

Så om inte fotbollen kommit i vägen kunde Lerkils IF istället fostrat en pingisstjärna. Dåtidens storklubb Mölndals BTK fick nobben till två värvningsförsök.

En övergång blev av först när hans favoritförening IFK Göteborg hörde av sig:

– Jag hade ju sett Blåvitt med farsan sen jag var riktigt liten, så det kändes givet att skriva på. Dessutom var det roligare med en lagsport, plus att jag ville motbevisa de som sa att jag var bättre i bordtennis.

LIF:s starka män Lennart och Leif Hansson var kloka nog att få in en klausul, som om Glenn blev utlandsproffs, skulle ge klubben 240 000 kronor. Den så dags gigantisk summan har sedan fonderats och blivit ett rättesnöre vid många transfers.

Glenn Strömberg hade lyckan att hamna i stall Svennis Eriksson. Istället för att värva dyrt lyfte den unge tränaren upp fyra talanger i A-truppen: förutom Glenn också Dan Corneliusson, Glenn Schiller och Jan Liljekrantz.

Tiden i IFK blev minnesvärd på många sätt. Strömberg berättar:

– Det var ett fantastiskt gäng. Killar som Ralf Edström, Reine Almqvist och Torbjörn Nilsson hjälpte oss yngre. Alla i gruppen gick bra ihop, oavsett om man hade höger- eller vänstersympatier.

Blåvitts sensationella Uefa-cupseger 1982 var signalen till övriga Europa. Jakten på blåvita spelare blev vild. Strömberg höll på att hamna i FC Köln men övergången hängde upp sig. Samtidigt tog Svennis över Benfica.

Lissabon-klubben hade/har ett särskilt gott öga till svenskar. Till Portugals huvudstad har många av våra landslagsmän flyttat: exempelvis Jonas Thern, Stefan Schwarz, Mats Magnusson, Anders Andersson och nu senast Victor Nilsson Lindelöf.

Men i Glenn Strömbergs skalle fanns tidigt nya drömmar:

– Italien var det särklassiga fotbollslandet då. Jag ville till Serie A och såg hellre möjligheter än problem när jag skrev på för mittenlaget Atalanta. Fotbollen var mer defensiv än jag vant mig vid, men det gjorde inget.

Under åtta säsonger var han given startspelare hos de blåsvartrandiga från Bergamo, dessutom lagkapten mer än halva tiden.

Han har en stark ställning både i staden och klubben. Ett tecken på det var att ledningen ville anställa honom som sportchef eller i någon tränarroll efter karriären.

Strömberg hade andra planer. Det tackar svenska tv-tittare för. Under många år har han underhållit alla fotbollsintresserade med eftertänksamma kommentarer från skilda arenor.

Just nu bidrar han till att sprida kunskaper från Confederation Cup i Ryssland, där stora VM spelas nästa år. Ännu efter 35 utlandsår gör han det på oklanderlig göteborgska.

– En språkprofessor, som inte visste vem jag var, hörde av sig. Han vägrade tro att jag bott så länge utomlands utan att tappa något av svenskan.

Glenn Strömberg hanterar språk och andra läroämnen lika elegant som bollen. Undra på att han gick ur gymnasiet med toppbetyg i allt utom teckning och musik.

Jan Hansson

Hela listan: Kungsbackas 50 främsta idrottare genom tiderna

Fakta

Namn: Glenn Strömberg.

Ålder: 57.

Bor: Bergamo i norra Italien.

Familj: Hustrun Simona, döttrarna Erika, Ylenia och Giulia, plus sex katter.

Yrke: Affärsman och expertkommentator.

Fotbollsmeriter: Uefa-cupseger och svensk mästare med IFK Göteborg. Två gånger portugisisk mästare med Benfica, en cupvinnarcupfinal. 52 A-landskamper och 7 mål.

Okänd talang: ”Jag har ungefär 30-1 på Tickan Carlsson i bordtennis, men han har 2-0 på mig i fotboll.”