Skapar medvind åt seglingen

Snart firar Marie Björling Duell från Onsala två år som förbundsdirektör och sportchef för Svenska Seglarförbundet. KP tog ett snack med seglarbossen om sportens framtid, OS i Tokyo och hur Gottskär måste utvecklas.

Det är en grå novemberdag i Draget, villasamhället längst ut på Onsalahalvön. Marie Björling Duell häller upp kaffe i köket och förklarar samtidigt sin roll vid rodret för svensk segling, ett förbund med över 100 000 medlemmar.

– Jag jobbar för att driva svensk segling framåt i allt jag gör. Det är mitt viktigaste uppdrag. Segling ska vara tillgängligt för alla, från seglarskolan upp till eliten och allt däremellan

Hur mår svensk segling i dag?

– Vi har vind i seglen, om man säger så. Vi har ett starkt, ungt landslag. Vi har drygt 130 certifierade seglarskolor, vilket är fler än i fjol. Vi har en otroligt fin sommar bakom oss som hjälpte till att sätta deltagarrekord på många seglarkurser.    

Vilka utmaningar finns?

– Samma som för resten av den svenska idrottsrörelsen. Det sker en omställning från den traditionella föreningen till en nyare, modernare förening.

Hur går den omställningen till?

– Bland annat genom att hitta fler ideella krafter och få dem att verka. Tittar jag på forskningen kring idrott så finns det många människor som vill bidra men få som vill göra traditionella och strukturella sysslor som att vara kassör. Men det finns ett stort engagemang, större än vad folk tror.

Hur ska ni behålla ungdomarna?

– Dagens ungdomar vill vara friare, de kanske inte vill vara uppbokade varje tisdag och torsdag utan bestämma mer själva. Segling kan du hålla på med hela livet, det är en erfarenhetssport. Dessutom är det absolut inga problem att börja som tonåring, vilket kan vara svårare i lagidrotter. Vi vill skapa en motorväg med massor av tillfarter där seglingen växer.

Hur tufft fysiskt är det att segla?

– Ser man på eliten, som OS-seglingarna, är det oerhört fysiskt krävande. De seglarna har samma fysprofil som längdåkare, de ligger på maxpuls. Därför är det bara bra om ungdomar som kommer till seglingen även håller på med andra idrotter, jag tycker inte att man ska specialisera sig i ung ålder.

Vad talar för segling i dag?

– Segling passar perfekt in i övriga samhällstrender. Dels ger det ett äventyr och en aktiv fritid. Dels ger det en medveten närvaro. Vågorna gör sitt och naturen gör sitt, vinden tar dig dit det bär och du kan inte alltid leva efter en förutbestämd plan. Inom segling ställs även krav och du lär dig om taktik, meterologi och strategi.

Men är inte segling för dyrt för många?

– Att inte ha en båt kan vara en barriär men där hjälper vi på förbundet klubbarna så de kan ha klubbåtar, så att man inte behöver köpa en båt för att delta i seglarskolan till exempel. Sedan blir det allt vanligare att köpa en båtandel, där du delar båt med någon eller några. Man kan även få friskvårdsbidrag för segling och det är inte en så dyr sport som man kan tro.

Inga medaljer på OS i Rio 2016, vad tror du om Tokyo 2020?

– Där finns alla möjligheter till blågula medaljer. Vi har gått igenom en generationsväxling och har nu många starka och unga seglare på gång i världseliten.

Hur mår seglingen lokalt i Kungsbacka?

– Kaparen och Kullavik är de som har mest kappsegling, även Särö båtklubb var med i Allsvenskan i år och alla tre klubbarna gjorde bra ifrån sig där. Sedan finns även Ölmanäs och andra föreningar som gör det bra. Det finns många duktiga seglare från trakten vilket ger ringar på vattnet.

Du har varit etta på världsrankingen, saknar du tävlandet?

– Jag tävlar faktiskt fortfarande, även om det inte blir så ofta. I höstas var jag med SS Kaparen och seglade en allsvensk deltävling. Man har rutinen att falla tillbaka på, en vana från korta race och snabba beslut. Det finns en nerv där som jag älskar.

Du har bott nära Gottskär i sju år, hur är det i byn?

– Som seglare är närheten till Kungsbackafjorden fantastisk på många sätt, den ger många spännande vindlägen. Här finns inga grund och vid tävling där kan du lägga banan direkt utanför hamnen, så folk kan sitta på klipporna och kolla.

Hur vill du att Gottskär ska utvecklas?

– Gottskär är en pärla och det är synd att ingenting har hänt. Det har länge varit låsta lägen med flera intressenter som dragit åt olika håll. Jag hoppas vi har kommit förbi det nu. Jag vill att man lätt ska kunna cykla ner till Gottskär, bara hänga i hamnen och att det ska finnas aktiviteter för ungdomar. En spontan mötesplats för människor i och runt Onsala, en plats som fyller en med energi.

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se