Skakad men inte rörd

Som målvakt räddade Joakim Björkman många bollar. Men den viktigaste räddningen gjorde hans arbetskamrater. När armen började hänga på Jocke tvingade de honom till sjukhus. Det visade sig att han drabbats av en stroke – 28 år ung. – Jag var absolut yngst på avdelningen, men bandyn har fått mig tillbaka, säger Frillesås tränare.

Det var för ett och ett halvt år sedan. Joakim Björkman var då ungdomstränare i flera lag i Rättvik. Dessutom instruerade han på bandygymnasiet och arbetade som fritidspedagog.

– Jag var på jobbet, på fritis, helt plötsligt tappade jag armen, den bara hängde. Samtidigt kände jag ett rus upp i huvudet. Det var jäkligt obehagligt samtidigt som jag var väldigt lugn när jag fick den, säger Joakim Björkman.

Han sa till sin kollega att ”något hade hänt” och han tänkte åka hem och lägga sig. Men kollegan reagerade omedelbart. ”Jocke” fick åka ambulans till Mora lasarett.

– De tvingade in mig. Jag sa att det förmodligen bara var en del av min migrän som jag kan få ibland. Det yttrar sig på ungefär samma sätt, men det är klart, armen bara dallrade. På sjukhuset konstaterades direkt att jag hade fått en stroke. Först trodde jag att det bara var en sån där ”Tia-attack”, men det var en stroke. Jag hade en så jäkla tur.

På vilket sätt?

– Att jag återhämtade mig så bra. Jag har inga men med kroppen eller något sådant. Däremot hjärntrött i början. Jag hade tänkt lämna återbud till tränarjobbet, men hittade istället en kraft i bandyn. Många blir deprimerade efter en stroke. Det var jag också just efter det hänt, men det gick över väldigt snabbt. Först tänkte jag ”vad är det som hänt, jag är bara 28”. Men sen kände jag en tacksamhet, att jag haft tur, säger Björkman.

Vad berodde stroken på?

– Jag körde på i 210 procent hela tiden, med ungdomslag och annat. Det har malts på hela tiden. Sen om det är det som gjorde att jag fick en stroke, det vet jag inte, det vill jag inte tro.

Mycket på grund av det hårda tempot har Joakim Björkman valt att inte arbeta vid sidan av jobbet som elitserietränare i Frillesås. Han har möjlighet till det, men har hittills valt att koncentrera sig på tränarsysslan.

– Jag vill landa i detta först, sedan får vi se. Allt kommer att lösa sig. Nu ska jag snart börja plugga. Jag ska bli specialidrottslärare, bandydelen, på gymnasiet. Jag behöver plugga upp högskolepoängen, säger ”Jocke”.

Det är första året han gör som tränare i elitserien. Faktum är att förra året var hans första som seniortränare och han är absolut yngst i högsta serien.

– Visst är jag väldigt grön, men samarbetet med Mattias (Johansson) har fungerat väldigt bra. Han är assisterade tränare och var huvudtränare ifjol samtidigt som han är kvar i laget, visst är det en lite annorlunda situation, men vi går väldigt bra ihop. Det går knappt en dag utan att vi pratar nya idéer och hur vi ska utveckla laget. Vi drivs båda väldigt hårt att vi vill utveckla och förbättra laget hela tiden.

Björkman och Johansson har samma bild på hur bandy ska spelas. FBK har inte kommit till elitserien för att ”parkera bussen” i eget straffområde, de vill utmana de andra lagen. När Mattias är på isen är han endast spelare, Joakim sköter allt vid sidan om.

– Vi utvecklas hela tiden och blir bara bättre, även om det var ett bottennapp mot Vetlanda borta. Förhoppningen är att vi ska klara oss kvar i elitserien. Det kan bli kval, men vi kanske även klarar oss utan det. Det är ett väldigt tajt matchschema, men jag tycker det passar oss bra, säger Joakim Björkman.

Du känns lugn som person, men har skällt någon gång i år på laget?

– Både jag och Mattias är lugna. Men visst kan jag bli arg, speciellt när vi inte ger oss själva chansen. En sådan match var mot Tellus hemma när vi tappade konceptet. Men jag vet inte, att bara gorma ger inte så jäkla mycket, men det kan väl behövas ett uppvaknande ibland.

Jocke är på det klara med att en bandyhall hade behövts för klimatets skull, men ser samtidigt att Frillesås tar många poäng utomhus på Sjöaremossen.

– Det har väl varit snö nån gång och lite för varmt vid något tillfälle, med dålig is. Men vi trivs ju med att spela utomhus här.

Du har en medfödd syndefekt, kan du berätta om det?

– Jag är nästan blind på höger öga. Det är en medfödd grej, farsan har likadant. Jag har alltid haft det så här och har lärt mig att leva med det. Det är inget som blir värre i alla fall. Grabbarna kan väl bli lite förbannade ibland när jag dömer på träningarna, haha.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Gillar fiske och Blåvitt

Namn: Joakim Björkman.

Ålder: 29.

Yrke: Bandytränare.

Bor: Frillesås/Rättvik.

Familj: Sambo med Sofie Karlström. Katten Ruben (efter Blåvitts legendar, Ruben Svensson).

Intressen: IFK Göteborg och sportfiske.