Sara vill skjuta KDFF till Allsvenskan

Löpstarka Sara Nilsson från Derome är en viktig kugge i KDFF:s jakt på allsvenskt kontrakt. Bakom framgångarna ligger hårdträning med spanska toppklubben Espanyol.

Den halländska 23-åringen kom till Kungsbacka DFF från Jitex förra året och gör nu sin andra säsong i klubben. Hon har startat alla seriematcher i Elitettan hittills i år och bara blivit utbytt en gång. Oftast väller hon fram på vänsterkanten, ibland som forward.

– Vi spelar med full fart på kanterna så där är sjukt kul att spela, jag gillar att springa mycket. Forward är också roligt men lite svårare. Jag är rätt allround och kan spela överallt om det krävs.

Karin Lundin lämnade för GFC, mer ansvar till dig?

– Självklart! Vi måste täcka upp för alla mål som Karin gjorde. Det räckte att ge henne bollen så gjorde hon mål och hon platsar lätt i Allsvenskan. Nu måste hela laget ta mer ansvar och hittills har vi skött det bra. Andrea (Thorisson Diaz) har gjort mål, Klara (Andrup) har gjort mål, mittbackarna gör mål på hörnor.

Ni leder serien, blir det Damallsvenskan?

– Det känns väldigt lovande men jag vill inte ta ut något i förskott. Det är fortfarande jämt och alla fyra topplag har häng. Nu ska vi fokusera på varje match och göra allt vi kan.

Hur stort hade det varit att ta klivet upp?

– En dröm jag har haft sedan jag var liten. Ända sedan jag började spela fotboll så har jag velat testa högsta ligan. Det hade varit mäktigt.

Klubben går igenom en ekonomisk kris, hur påverkar det dig?

– Man kommer till en punkt där man väljer att fokusera på det eller fokusera på fotbollen. Det känns som att hela laget har gått samman och känner likadant. Vi ska ge allt i varje match och sedan tror jag klubben kommer att lösa resten, vi vet att de jobbar hårt.

Hur kan ni som spelare stötta?

– Vi hjälper till vid evenemang, delar allt i sociala medier och försöker sprida klubbens varumärke så gott det går.

Vad kommer att krävas om ni går upp?

– Då måste Kungsbacka kommun stötta mer. Tingbergsvallen måste få ljus och rustas upp och jag hoppas de kommer in i matchen och vill ha ett damlag i högsta ligan.

Hösten 2016 pluggade du i Spanien och tränade med Espanyol, berätta!

– Jag läste spanska i Barcelona och frågade Espanyol som ligger i högsta ligan om jag kunde träna med dem för att hålla uppe fotbollsformen. Det löste sig och var en härlig höst.

Vad var skillnaden mot svensk träning?

– Det var stor skillnad, en helt annan filosofi. I Spanien var de mycket hårdare, de berättade öppet vad spelarna gjorde för fel inför hela gruppen och det flög ganska många hårda ord. Det är på gott och ont, men kul att uppleva.

Vad utvecklade du under den tiden?

– Jag tvingades höja mig på allt för att hänga med. Det var så många tekniskt duktiga spelare, alla hade kontroll på bollen.

KDFF har för vana att avgöra matcher på slutet, varför?

– Vi är starka hela vägen till att domaren blåser av. Vi har avgjort under sista minuten i så många matcher att vi har det i ryggen. Vi bara ångar på. Alla lag vet att vi kämpar in i det sista och jag tror det gör dem nervösa. Ett misstag och vi är där och hugger, det ger oss självförtroende.

Vad är annars er styrka som lag?

– Vi har en bra kombination av stark fysik och vinnarskallar. Vi ska alltid vara tuffa och jobbiga att möta. Dessutom har vi en bra speluppbyggnad som fungerar, där vi ofta utnyttjar kanterna som anfallsvapen.

Med allsvenskt spel i potten, hur kul är fotboll i dag?

– Det är det enda jag tänker på (skratt). Jag är i skolan men är ändå inte riktigt där, vill bara träna och fokusera på helgens match. Det är så sjukt inspirerande.

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se