Sagan om Frillesås på väg att bli sann

TV+TEXT

För ett och ett halvt år sedan var Frillesås BK nere för räkning. Kungsbacka kommun beslöt att inte bidra med mer pengar till isbanan Sjöaremossen.

Nu är laget mot alla odds på väg mot elitserien. Här är sagan om bandyns svar på Åshöjdens BK.

Det är maj 2016. Tidningen Kungsbacka-Nytt är först med att berätta om att fritidsnämnden inte tänker satsa mer pengar på Sjöaremossen. Den naturfagra anläggningen ligger i skogen i Varbergs kommun, men Kungsbacka har av hävd skjutit till pengar.

Fritidsnämnden i Kungsbacka med moderate ordföranden Peter Söderberg i spetsen beslöt att inga mer pengar skulle betalas ut efter 2018. Kungsbacka sköt till omkring 1,5 miljon kronor per år i driftsbidrag.

– Det var jobbigt och tog mycket fokus. Jag får erkänna att jag låg vaken på nätterna och grubblade över detta. Peter Söderberg hade ett uttalande om att han inte ville betala för ”56 herrar som spelar bandy”. Men vi har ju en hel del ungdomar och annat folk som utnyttjar banan. Det kändes oerhört obehagligt, säger Lars-Johan Svanström.

Han är ordförande sedan 2010. Under vinterhalvåret har han stängt sitt vanliga arbete, som ägare till Träslövs trädgård i Varberg.

– När det här snurrade som värst kändes det som att allt kunde vara över. Det fanns ingen långsiktighet alls. Det vore hemskt att bli ihågkommen som ordförande att vara den som ledde klubben som gick i graven. Men det kändes som ett politiskt rävspel, att Peter Söderberg skulle rädda pengar åt Kungsbacka kommun.

Lars-Johan Svanström kommer från Bergslagen. Pappa Lars och farbror Jan spelade bandy med Västanfors, på 50-talet var laget riksbekant som ”Fläkten”. Själv lirade Lars-Johan halv i laget tills han var 16, då flyttade han till Malmö. Där spelar man inte bandy.

– Där jag kommer från, Bergslagen, är man så väldigt glad över att få reklam från de klubbar som lyckas nationellt. De vårdar verkligen idrottsföreningarna och förstår den nytta som det ger genom att de reser runt i Sverige. Kommunen är med från dag ett. I Kungsbacka är det tvärtom. De ser inte reklamvärdet eller glädjen i detta överhuvudtaget, säger Svanström.

Styrelsemedlemmarna i Frillesås BK följde politiken i Kungsbacka från nära håll. Flera klubbmedlemmar närvarade på fullmäktigemöten.

– Vi försökte räkna ut vilka som skulle rösta på vilket sätt och vilka som skulle ta sitt förnuft till fånga. Men visst, röstade för många på moderaterna så hade det varit tack och farväl för oss.

Den folkliga stödet var massivt. Folk skrev på namnlistor för Frillesås BK. Personer som inte annars följde sporten hörde av sig till Lars-Johan och hans kollegor.

– Det var många ryggdunkningar när man var på affären och andra ställen. Det var så klart skönt och det enda riktigt positiva med det här, säger Lars-Johan Svanström.

Till slut krävde Centerns Bengt Alderin och Liberalernas Tord du Hane en ändring av beslutet, vilket de fick igenom. Ett nytt avtal slöts med Varbergs kommun.

Nu avgörs snart frågan om Sjöaremossen som arena håller för spel i högsta serien. En delegation från bandyförbundet kommer snart för att inspektera.

I år spelas Bandyallsvenskan för första gången. Och när blott fyra omgångar återstår toppar Frillesås tabellen – mot alla odds.

– Helt fantastiskt, ofattbart. Inför säsongen blev två serier en och vi skulle blanda oss med starka lag som Falun och Ljusdal. Tanken var ”hänger vi kvar ska vi vara glada”.

Målet var ändå en mittenplacering med tanke på den fina spelartruppen. Femma eller sexa skulle vara fenomenalt.

– Vi ska inte vara för kaxiga när vi alltid har problem med vår försäsong. Att komma in med en fot i en bandyhall och träna är omöjligt, det är tvärstopp. Vi hade kunnat pendla till Vänersborg och Trollhättan, men då skulle killarna vara hemma ett, halv två på natten, säger Svanström.

Frillesås och Sjöaremossen ligger dessutom näst längst söderut och närmast kusten av alla lag i bandyallsvenskan.

– Varje år det är dags att spola is biter vi på naglarna. Det brukar vara sju, åtta plusgrader och så blåser det lite grand. Sämsta möjliga förutsättningarna. Under försäsongen händer det ofta att vi får stryk. Med alla de faktorerna har man dämpade förväntningarna. Sen blir det precis tvärtom!

Efter att ha tappat flera spelare varje säsong, har Frillesås nu fått behålla samtliga inför denna säsong. Och dessutom toppat med några nyförvärv. En krigsmaskin som plöjer fram i serien har skapats.

– Tidigare har det kanske varit lite grupperingar i laget, men nu har de fantastiskt kul tillsammans. Det är ett riktigt homogent gäng. Vi har en väldigt familjär stämning. Inför matcherna käkar vi lunchbuffé ihop. Vi har skapat en trivsel med många små saker, säger Lars-Johan Svanström.

Topplagen i elitserien har en omsättning på 15-20 miljoner kronor. Frillesås omsätter endast knappt två miljoner.

Klarar ni en plats i elitserien?

– Det är det som vi grunnar på just nu. Vi ska ha ett möte ikväll (tisdag) om vad som krävs om det skulle inträffa att vi går upp. Det skulle krävas en omgörning av organisationen. Andra lag har flera heltidsanställda, men vi har ingen. Går vi upp så ska vi göra det på Frillesås vis.

Vad innebär det?

– Genom att ha koll på alla ören i kassan. Vi köper ingenting om vi inte har pengar till det. De mindre lagen i elitserien omsätter runt fyra miljoner, det gör att vi känner att det kan gå. Vi kommer nog inte att anställa någon ändå. Vi har rätt bra roller i klubben. Någon har koll på spelarkontrakt även om den inte kallas sportchef och så vidare. Fredrik Brorsson svarar på pressfrågor trots att han egentligen bara har hand om hemsidan. Vi är ganska väl rustade organisatoriskt och lever inte kvar som på 50-talet, säger Lars-Johan Svanström.

På lördag spelas ny match på Sjöaremossen. Klassiska Boltic, niofaldiga svenska mästare, kommer på besök. Seger där och FBK är ytterligare ett skär mot bandyns finaste rum.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Lars-Johan Svanström

Ålder: 51.

Yrke: Trädgårdsmästare.

Bor: Landa, mellan Åsa och Frillesås.

Familj: Sambon Carina Martinsson, barnen Sofie Svanström Martinsson, 12, och Simon Svanström Martinsson, 15.

Intressen: Resor, kultur, trädgård, bandy, djur.

Brexit Sjöaremossen

Detta har hänt:

2016-05-26

Kungsbacka-Nytt skriver om att Kungsbacka kommun inte längre tänker skjuta till pengar till Sjöaremossen.

2016-06-30

Moderate nämndordföranden Peter Söderberg föreslår i en artikel att man kan ”göra en fotbollsplan av bandyplanen”.

2017-02-04

En namninsamling görs för att rädda Sjöaremossen. Många skriver på.

2017-02-23

Liberalernas Tord du Hane och Centerns Bengt Alderin, båda ledamöter i fritidsnämnden, kräver ett nytt beslut, vilket de får gehör för.

2017-04-20

Ett nytt sjuårigt avtal mellan Kungsbacka och Varberg, rörande Sjöaremossen, skrivs.

Relaterade artiklar
Fler artiklar