Så mycket förlorar Aranäs på nedflyttning

Önnered är en match från att skicka ner Aranäs till allsvenskan. Det skulle innebära en rejäl smäll för Kungsbackaklubbens ekonomi. En degradering skulle resultera i minskade bidrag på runt en halv miljon.

– Vi är ett lag för handbollsligan och vi vill spela där, säger Rickard Eriksson, ordförande i Aranäs.

Precis som förra året möter Aranäs Önnered i kval för en plats i handbollsligan. Men där upphör likheterna.

Ifjol vann Aranäs i tre raka matcher och körde över göteborgsklubben totalt. Nu har Önnered istället två raka segrar på Aranäs och har satt de vitblå i parterr.

– Vad ska man säga? Det här är inte bra. Vi har satt oss själva i ett ytterst prekärt läge. Samtidigt kan man konstatera att vi inte kommit upp till den nivån vi kan spela på. Det är väl den ljusglimt man kan se, säger Rickard Eriksson.

Nu krävs alltså tre raka segrar för Aranäs för att rädda kontraktet i högsta serien. Nedflyttning till allsvenskan vore en rejäl smäll för svensk handbolls största plantskola.

– Om vi åkte ur skulle det betyda olika saker. Först och främst är det en prestigeförlust. Vi vill spela i handbollsligan och vi tycker att vi är tillräckligt bra för det. Men sedan är det så klart även en ekonomisk del. Vi skulle bli av med elitbidraget.

Det bidraget har varierat över tid. Från början låg det på ungefär 200 000 kronor. De senaste åren har det varit 400-500 000 kronor.

– Det beror på vad handbollsligan behöver göra för investeringar. Vi får överskottet av det, säger Rickard Eriksson.

En degradering skulle inte innebära speciellt mycket kortare resor. Däremot färre matcher. Men på helheten vore det ekonomiskt illa för Aranäs att trilla ur.

– Absolut skulle vi känna av det ekonomiskt. Det skulle förändra budgeten som vi sätter för herrsektionen. Hur mycket det skulle bli i kronor och ören kan jag inte säga.

Tror du en nedflyttning till allsvenskan skulle påverka planerna på en ny hall?

– Nej. Jag hoppas verkligen inte att kommunen tänker så kortsiktigt. Om de sitter och väntar på att vi ska åka ur och sedan använder det som ett argument för att inte bygga en hall, så har de passerat ett lågvattenmärke. Men det tror jag inte att de gör. Vi har åkt ur förr och kommit tillbaka. Över tid tycker jag att vi visat oss vara ett lag för handbollsligan, säger Rickard Eriksson.

Nu väntar landslagsuppehåll med två veckors vila för alla kvallag. Positivt för Aranäs, tror Rickard Eriksson.

– Först trodde vi att det skulle vara negativt, men det har utvecklats till att vara något bra för oss. Killarna behöver detta för att kanske ändra taktik eller dylikt, säger Rickard Eriksson.

Han får medhåll av tränaren Toni Johansson:

– Det innebär att vi får mer tid till att träna och det är ju bra. Framförallt behöver vi träna vårt anfallsspel. Vi har kommit i rätt ytor och då blev det mål direkt. Tyvärr lyckades Önnered att trasa sönder våra anfall för ofta, säger Toni Johansson.

Just anfallet ser tränar-Toni som en ljusglimt för Aranäs del och något som talar för laget i de sista matcherna.

–Det har funnits tillfällen som vi hade kunnat ta till vara på bättre. Flera gånger då vi ledde med ett mål, hade vi kunnat sätta dit stöten, men istället tappade vi bollen. Jag tycker det finns ganska mycket som talar för oss. Vi har haft mycket stolpe ut, nu måste vi få stolpe in istället, säger Toni Johansson.

Bäst psyke vinner?

– Lite så är det ju. Men det är fortfarande först till tre segrar som gäller, inget har förändrats. Det är små detaljer i slutet som avgör.

Nästa kvalmatch spelas även den i Kungsbacka. Den går av stapeln den 15 april klockan 17.00.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar