”Så här bra har vi inte varit på 20 år”

Publikrekord och högkvalitativ hockey, trots svåra förkylningstider. Hanhals IF förlorade visserligen söndagsmatchen med uddamålet i sudden, men tränare Niclas Högberg är mäkta stolt över sitt lag ändå. ”Så här bra har vi inte varit på tjugo år”, säger han.

Det är en svårt förkyld men nöjd ishockeytränare i Hanhals IF som vaknar upp dagen efter den knappa hemmaförlusten (3–4) mot Huddinge i går söndag. Trots den tappade sudden-poängen är tränare Niclas Högberg väldigt nöjd med sitt lag.

– Jag var så klart besviken direkt efter matchen, men när jag nu har sovit på saken så vet jag att vi har gjort en riktigt bra match. En topp-fem-match. Vi spelar ju nu på en serienivå som är den bästa sedan mitten av nittiotalet, så bättre har vi inte varit på tjugo år, säger Niclas Högberg.

Motståndarna i topplaget från östra allettan-serien – Huddinge har varit på den här nivån en längre tid, menar han. För hans egna Hanhals är varje ny match en ny erfarenhet.

– Det är ändå en match som är så nära proffsnivå som möjligt, så man kan inte sura över en uddamålsförlust, säger han och snörvlar.

Tränaren är långt från den enda som har varit sjuk i veckan. En handfull spelare ringde sig sjuka inför matchen, främst på backsidan, så ett lån med fyra spelare från Frölunda Indians fick rädda situationen.

– Vi kan inte skylla förlusten på en sån sak, men det är små saker som gör skillnad på den här nivån. Nu var nästan hela andrakedjan borta, men jag tycker ändå att vi gör en riktigt bra match. Speciellt i andra perioden då vi leder matchen ett tag.

Nu följer tre matcher i rad den här veckan. En underbar situation, tycker Niclas Högberg.

– Det blir tufft men en jätterolig vecka, en fantastisk vecka! Med härliga matcher där vi ska utmana och tävla om poäng. Det roliga är att se killarna växa i de här högkvalitativa matcherna.

Att hockeykvaliteten höjts I Kungsbacka i år märks även på draget kring Kungsbacka ishall. Igår kom hela 724 åskådare till matchen. Årsbästanotering.

– Det är så häftigt att publiken börjar komma tillbaka i Kungsbacka och vill se bra hockey, säger Niclas Höberg. Vi har ökat med ungefär två hundra åskådare per match i år. Det är stor skillnad för oss att spela med så mycket publik, jättekul och det betyder enormt mycket för spelarna.

Nästa match är redan på onsdag, borta mot Tranås.

– Vi får se om vi gör några förändringar till den matchen, men vi får ta det i morgon för vi har stängt ner träningen idag.

Varför har ni stängt ner träningen?

– Så vi inte ska smitta varandra mer. Vi måste få väck den där bacillen nu. Känner man nåt får man inte komma till träning, då får man hålla sig hemma, säger Niclas Högberg och hostar och snörvlar.

Fredric Askerup

Fakta: Hanhals IF–Huddinge IK 3–4 (0–1, 2–0, 1–2, 0–1)

Målgörare i Hanhals Kings: Jonatan Lundin-Andersson, Robin Carlsson, Eric Engstrand

Publik: 724 i Kungsbacka Ishall