Rolfö satte punkt med långskott

I den sista ordinarie matchminuten smällde IFK Fjäråsfostrade Fridolina Rolfö in 7–0 när Sverige utklassade Slovakien i EM-kvalet.

Efter en trög inledning och med flera hörnor för gästerna inledningsvis visade Sverige från mitten av första halvlek varför fotbollslandslaget tog VM-brons i somras.

Kosovare Asllani (bäst på plan) slog in en högerhörna med hjälp från den slovakiska målvakten i 26:e spelminuten. Därefter var det bara ett lag på plan inför de 9 748 åskådare som tagit sig till damlandslagets nationalarena i Göteborg.

Inför matchen hade Fridolina Rolfö hoppats på en plats i startelvan. Hon gjorde ett starkt inhopp i förra veckan mot Ungern och ville nu även få speltid även mot Slovakien.

– Fotskadan är läkt och det känns skönt. Det som skulle kunna hindra mig från att starta är att det kan bli för hög belastning då jag inte har spelat några 90-minutersmatcher på sistone. Vi får se hur det känns på träningen imorgon. Det är upp till Peter Gerhardsson. Vi får se vad han tycker och tänker, sa Fridolina Rolfö till Fotbollskanalen innan Slovakienmatchen.

Men någon startplats blev det inte. Rolfö inledde på nytt på bänken och fick vänta till mitten av andra halvlek (matchminut 71) innan hon bytte av Lina Hurtig till vänster i anfallet. Inhoppet var piggt och visade inga tecken på att Fjärås världsstjärna knappt spelat sedan fotskadan uppkom i samband VM-bronsmatchen mot England 6 juli.

I den sista ordinarie matchminuten fick hon också chansen att göra mål. Rolfö fick bollen på offensiv planhalva, drev framåt ett tiotal meter innan hon lossade av ett vänsterskott från drygt 20 meter. Via bortre stolpen mötte bollen nätmaskorna. Målet som betydde 7–0 firades givetvis av Fridolina Rolfö med tillskyndande lagkamrater.

Idag, onsdag, åker hon hem till sitt nya lag Wolfsburg som redan på fredag möter Köln i tyska ligan.

– Jag är jättesugen på att spela de kommande matcherna. Det ska bli intressant, säger hon till Fotbollskanalen.

Sverige leder nu EM-kvalgruppen med maximala nio poäng efter tre matcher. I nästa omgång spelar Sverige hemma mot Ungern 14 april nästa år.

Martin Björklund

martin.bjorklund@kungsbackaposten.se