Arkivfoto

Rekordmånga unga spelar cup i Onsala

Fyra frågor till Fredrik Tallsten, en av de huvudansvariga för Onsala BK:s Hemköp Onsala Cup, en fotbollscup för nioåringar som spelas den 29 april.

Nästan dubbelt så många lag har anmält sig, vad har hänt?

– Framför allt beror det på att vi fått lov att lägga cupen lite senare. Många av de yngre lagen börjar ju sitt spel senare på säsongen, så därför har intresset att anmäla sig ökat. Förr har vi haft ett maxantal på 30 lag, men så här långt har 56 lag redan anmält sig, 20 flicklag och 36 pojklag. Framför allt handlar det om lag från Göteborgsområdet, men vi har anmälda jag från både Åsa, Frillesås, Anneberg och till och med Varberg också, det är väldigt kul.

Och allt tävlingsspel avgörs på en enda dag?

– Ja. Alla lag spelar fyra matcher så totalt blir det 120 matcher. Det vill till att allting klaffar. Vi har en arbetsgrupp på 15 föräldrar som jobbar med cupen, men under själva cup-dagen kommer alla föräldrarna att vara med som funktionärer av olika slag. Det blir mycket att rådda med domare och sekretariat. Det är lite extra kul att vi nu kommer att använda vårt nya klubbhus på Rydets IP och visa upp det under cupen, det invigs inte officiellt förrän den 6 juni.

Ni kommer att dela ut Fair Play-pris till två lag. Berätta varför.

– Ja, vi vill uppmuntra att fotboll inte bara handlar om att vinna, man ska uppträda sjysst också. Inga svordomar, varken från ledare eller spelare och sjysst spel gäller. Man ska såklart kunna tampas i matchen, men vi vill se en god ton ute på planen. Kyrkan och Onsala församling har gått in som sponsor och kommer att dela ut Fair Play-pris till ett pojklag och ett flicklag. Förutom själva priset får de vinnande lagen också tusen kronor var till lag-kassan när de åker hem.

Hur mår Onsala BK annars?

– Bara bra. Klubben växer, och vi har över tusen aktiva spelare och är Hallands största klubb. Det innebär ju bland mycket annat att ledarbasen växer också, den har nästan fördubblats och vi har över 200 ledare nu. Man kan nästan säga att vi har lite växtvärk, i synnerhet med tillgång till planer innan gräsplanerna går igång och öppnas. Vi har faktiskt fått garantier för att vi ska ha sex planer klara tills cupen och alla matcher kommer att blåsas igång och blåsas av samtidigt. I och med att det är så många lag så vill vi inte ha några förseningar.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar