Pingisens plantskola där alla får chansen

Adam Hansson, 14, knep två medaljer på USM i bordtennis. Han är den senaste i raden av talanger som pingissektionen i Åsa IF tagit fram.

– Vi låter alla få chansen, man kommer långt på vilja, säger tränaren, Mikael Talinsson.

Åsa gårdsskolas gymnastiksal ska byggas ut till idrottshall, även om det dröjer till 2020. Det är behövligt. I den nuvarande står borden packade tätt som i en sardinburk. Intresset för bordtennis är stort.

Troligen har det med framgångarna att göra. Nyligen blev Filippa Bergand uttagen till att spela VM i bordtennis, som i år går på hemmaplan i Halmstad.

Adam Hansson är den senaste att göra succé i bordtennishagen. Han vann silver i dubbel tillsammans med Marcus Johansson och brons i singel pojkar 13.

– Jag började med pingis när vi flyttade hit för fyra år sedan. Det har gått rätt fort, men jag tränar hyfsat mycket, fyra dagar i veckan, säger Adam Hansson.

Han är väldigt laid back trots framgångarna. På frågan om hur bra han kan bli, blir svaret kort och gott: ingen aning.

– Jag åkte ut mot han som vann, 4–2 i set. Så visst, på ett sätt var jag väl ganska nära guldet, men det är svårt att säga.

Adam Hansson spelar bara pingis även om han testat de flesta andra sporter.

– Varför jag fastnade för pingis? Jag vet faktiskt inte. Brorsan har spelat i sju, åtta år och spelar fortfarande. Han är där borta, säger Adam och pekar mot ett av borden i hallen.

Vad säger han när du bara spelat i fyra år och vunnit SM-medaljer redan?

– Haha, nja, de är glada i alla fall. Faktum är att vi flyttade hit delvis för att brorsan, Simon, spelar. Men sen fick farsan jobb i Göteborg, det var därför vi lämnade Tibro, säger Adam Hansson.

Han, liksom flera andra, hyllar plantskolan Åsa IF. Adam menar att framgångarna till viss del beror på att man hela tiden matchas mot bättre spelare.

– För min del sätter jag inte så höga krav på mig själv. Jag vill bara spela och ha kul, sen får vi se hur långt det räcker.

På en bänk längs ena kortsidan sitter tränaren Mikael Talinsson och har full koll på alla bord. När Mikael talar lyssnar spelarna, det är knäpptyst. Många hyllar hans idéer, engagemang och kunskaper om pingis. Somliga spelare åker långt för att ta del av Talinssons tränarfilosofi. En del spelare kommer från Borås, några från Horred.

– Vi har ett speciellt sätt att tänka i Åsa. Oavsett kunskap, sätter vi viljan i första rummet. På ett av borden där borta spelar en annan av Sveriges bästa 13-åringar tillsammans med en kille som inte spelat så länge, men som har en enorm vilja. Den som vill den får. Så försöker vi tänka, säger Mikael Talinsson.

Vad gör den inställningen?

– Jag tror att viljan är viktigare än talangen. Givetvis, har du både talang och vilja, så kan du bli en av de bästa i Sverige, som Adam (Hansson) eller Filippa (Bergand). Men med ren vilja kan du bli division ett-spelare. De i sin tur kan sparra upp de yngre.

Mikael Talinsson lever för pingisen. Han spelade själv upp tills han var 15, sedan valde han att bli tränare och är sedan ett och ett halvt år anställd av föreningen.

– De första 15 åren gjorde jag det på fritiden, men det höll inte i längden. Jag tror att de flesta kan bli bra tränare, det beror på intresse. Det bästa jag vet är när man ser att det lossnar för en nioåring, man kan se det med blotta ögat och det är en känsla som inte går att få någon annanstans, säger Talinsson.

Han har daglig kontakt med alla sina spelare. Det blir ett sms eller ett samtal varje dag.

– Vi snackar om allt möjligt. Den personliga kontakten är jätteviktig, det är jag övertygad om. Minst ett mess varje dag om träningen. Jag tycker det är roligt att leva sin dröm. Dessutom har jag fyra barn där tre spelar. Min son Simon, som är tio, följer med mig runt hela Sverige på pingis och tycker det är hur kul som helst.

Filippa Bergand är inte med på träningen, hon tränar med landslaget inför VM. Mikael Talinsson får frågan om han ser någon mer VM-spelare vara på väg upp.

– Jag tränar en som heter Elvira Söderlund, som är tolv. Hon kan bli riktigt bra. När det gäller killarna är det svårare att förutspå vilka som kan bli riktigt bra, säger Mikael Talinsson.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Brukar gymma

Ålder: 14.

Bor: Åsa.

Familj: Mamma Madelene och pappa Jörgen samt brodern Simon.

Yrke: Studerande.

Intressen: Gymmar tre gånger i veckan.