Philip Victorsson har bensin i blodet

Philip Victorsson har mejat ner allt motstånd inom karting i år. Första året i stor bil har inneburit 13 segrar bland annat. Men motorintresset har han i blodet. Pappa Martin var duktig och släktingen Thomas Danielsson provkörde Formel 1.

Martin Victorsson var duktig bandyspelare i Frillesås BK. Han var fortfarande ung och lovande när han fick benet avslaget under en match. Victorsson kom tillbaka till bandybanan, men började samtidigt att köra karting, något som han höll på med i 15 år.

– Jo, jag var rätt duktig, men jag började som 24-åring. Det blev några pokaler och jag var trea i en världsfinal som allra bäst, så jag var hyfsad, säger Martin Victorsson.

Karting är inkörsporten till Formel 1 – tävlingsformen som de allra flesta motorintresserade drömmer om. Så även Philip Victorsson.

– Klart att jag vill köra Formel 1, men jag vet att det är väldigt svårt och snirkligt att ta sig dit, säger Philip Victorsson.

Han är endast tolv år och kör första året i stor bil. Det innebär att 60-kubikaren har bytts mot en 125-kubikare som har tre gånger så stor effekt. Och det har gått bra. Han har radat upp segrar, 13 stycken, två vunna serier och körde nu i helgen VM i OK junior i Kristianstad.

– Det var deltagare från 35 länder, runt 20 förare kom från Sverige. Philip fick en tuff start, men var på söndagen tvåa av 113. Han slutade 64:a till slut, lite stolpe ut. Men vi tar med oss den här erfarenheten till LeMans, säger Martin Victorsson.

Philip har vunnit den svenska serien X30. Det har gett honom en biljett till världsfinalen på klassiska LeMans-banan. Dit har bara tre svenskar kvalificerat sig och Philip gjorde det som etta.

På gokart-banan kör det 140 kilo lätta ekipaget som mest i 120 kilometer i timmen. Kurvorna är emellanåt så tuffa att g-krafter uppstår och han måste ha skydd för revbenen för att inte riskera bryta dem.

– Det skiljer fem, sex sekunder per varv jämfört med att köra den bilen, men rädd är jag aldrig, säger Philip Victorsson.

Kungsbacka har haft en riktigt stor motorstjärna, Thomas Danielsson. Han är syssling till Martin Victorsson. Danielsson körde Formel 3 och Formel 3000 i Japan. Han körde mot de stora stjärnorna, som exempelvis Ayrton Senna. Thomas Danielsson var snubblande nära ett Formel 1-kontrakt med tyska stallet Rial.

– Jo, visst finns det motorsport i blodet. Jag är Philips coach, mekaniker och största sponsor, haha. I och med att jag kört så mycket själv, så kan jag förhoppningsvis komma med bra tips till Philip. Han har bra förutsättningar eftersom jag gått på alla minor i början, säger Martin Victorsson.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se