Under torsdagen vann Oscar Teiffel från Vallda Golf & CC kvaltävlingen Junior Masters Invitational på Hulta Golfklubb i Bollebygd, det med hela åtta slag efter två rundor på 68 slag. Foto: privaty

Oscar blev årets junior

Elva frågor till unga golftalangen Oscar Teiffel, nyss utsedd till Årets Junior i ”pojk”-klassen av Göteborgsgolfen och med planer på att åka över till USA för att plugga och spela golf i Colorado nästa höst.

1 Årets junior i Göteborgsområdet, grattis. Varför får du utmärkelsen?

– Jag tror jag får den för hårt arbete, som nu börjar ge avkastning. Jag har presterat bra på flera stora tävlingar, både i Sverige och utomlands. Dels var det Junior-SM på Vallda, men också Duke of York Young Champions Trophy i England. Där spelade jag riktigt bra och kom tvåa. Det var häftigt, dels att spela på en riktig mästerskapsbana, men också inramningen, det var bra spelare från hela världen och jag fick träffa Duke of York, en av de engelska prinsarna.

2 Du har tränat med pojklandslaget, hur nära är du en plats?

– De tar ut en trupp som de satsar stenhårt på under ett år, en säsong. Jag har varit med på träningsläger och spelat med truppen, men samtidigt är det en stor övergång i golfen. I golf räknas du som 18-åring hela året du fyller 18. Jag fyller 18 snart, så det blir en stor förändring nästa år då jag räknas som 19-åring direkt. Det kan vara svårt att komma hela vägen.

3 Din bästa golf, vilken är det?

– Jag har ett bra järnspel, jag presterar och kämpar bra på tävling. Jag har hållit på och tävlat så länge och jag lyckas alltid hitta ett extra fokus på tävling. Och jag har bra koll på nerverna, visst kan det vara lite nervöst på första tee på stora tävlingar, men det släpper alltid efter att första hålet är spelat.

4 Och, så klart, vad kan du förbättra?

– Jag tycker mitt långa spel fungerar bra, men jag kan bli ännu bättre på att putta, att sätta fler puttar.

5 Du ska läsa i USA, men också spela golf. Vilket är viktigast?

– Jag ska plugga på universitet i Colorado och spela med deras golflag. Det betyder att jag kan ägna mer tid åt golfen under vintermånaderna. Allt är signat och klart. Jag ska läsa finans eller ekonomi, nåt som ger en bra utbildning att ha med sig.

6 Men vad känns viktigast – golfen eller studierna? Kommer du hem som ekonom eller proffsgolfare på väg till touren?

– Jag valde Colorado för att det en bra skola med bra golf. Men jag vet att det är svårt att lyckas hela vägen. Men mitt mål är så klart att komma tillbaka och vara redo för proffslivet.

7 Är det sant att du bara var två år när du fick ditt första golfset?

– Ja. Klubborna var lite för långa (skratt), men man kan säga att jag har spelat hela livet. Det har varit mycket golf alltid. Mamma och pappa träffades på golfbanan, pappa var instruktör och mamma skulle ta lektioner.

8 Fostrad på Vallda, fortfarande bästa banan?

– Ja, det tycker jag, kvalitén matchar de bästa, absolut. Sedan kanske man inte kan jämföra med Royal Liverpool, med all historia som finns på en sådan bana. I klubbhuset hänger bilder på Tiger Woods och Bobby Jones, de är i en klass för sig. Men banan i Vallda matchar de bästa, absolut.

9 Du har varit en jättetalang minst sen du var 14. Är det bra eller dåligt?

– Jag har ju kallats duktig så länge att jag inte tänker så mycket på det. Jag försöker alltid att se framåt, att sätta nya mål hela tiden. Det kan vara lite lurigt, det finns en risk att man fastnar på en nivå om alla hela tiden säger att man är bra. Då är det viktigt att jobba med nya mål.

10 Förebild, har du någon?

– Där måste jag svara Fidde Jacobson. Han har en mäktig mental styrka och vill verkligen scora. Hans mentala kunskap imponerar. Och Rory McIlroy, jättehäftig golfare som slår jättelångt.

11 Julvila nu?

– Nej, den 22:e åker jag till Miami och ska spela Junior Orange Bowl. Det ska bli väldigt kul, sedan blir det några dagars semester också.

Mats H Ljungqvist

Relaterade artiklar
Fler artiklar