Nu börjar allvaret för Frillesås BK

Nu börjar det. Regerande mästarna väntar. Frillesås BK möter idag Edsbyn i bandypremiären. Och det är skilda världar. Edsbyn har 30 anställda och omsätter nästan 13 miljoner. Frillesås har ingen anställd och omsätter drygt tre miljoner.

Nej, någon hemmapremiär den 31 oktober mot Motala blir det inte. Termometern visar på tiotalet plusgrader ganska långt fram.

– Vi hade behövt max fem plusgrader och vindstilla under ett längre tag. Det är ju nästan tvärtom, säger Lars-Johan Svanström, klubbchef och ordförande i Frillesås BK.

Istället blir det en rad bortamatcher på raken i Frillesås första säsong i elitserien någonsin.

Och det är inte vilka motståndare som helst. Edsbyn, Sandviken, Hammarby och Falun ska avverkas innan det sannolikt är dags för hemmamatch i mitten av november mot Motala.

– Risken är att vi åker på en turné där siffrorna inte kommer att tala till vår fördel. Men folk ska ändå komma ihåg att när de kommer till Sjöaremossen, så kommer de att få se fantastiskt fin bandy. Och våra grabbar kommer bara att bli bättre och bättre ju längre serien håller på, säger Lars-Johan Svanström.

Han vill gärna se fler folk från centralorten Frillesås på Sjöaremossen när det är match. I dagsläget kommer många från orter runt om, bara ett fåtal från Frillesås.

– Det är väl svårt att bli profet i sin egen stad. Men samtidigt känner vi ett rejält uppsving. Många pratar nu om att de ska gå på bandy för första gången. Villa Lidköping har lagt sin sponsorsträff hit. Det tyder på någonting. Sponsorer kanske har tröttnat på att sitta i Frölunda hockeys loge i många år där de druckit ljummen öl. Det finns ju inte många elitarenor som ser ut som Sjöaremossen, det vet jag att många vill uppleva. Vi är ”laget från skogen”. Det blir en ny snackis. Folk kommer kanske ihåg ett Sverige från 70-talet, säger Lars-Johan Svanström.

Idag, lördag, klockan 15 smäller det direkt. De senaste årens bandysuveräner, Edsbyn är första motståndare. Tuffast tänkbara direkt. Och det är verkligen bandyns skilda världar. Laget från Hälsingland har 30 anställda och omsätter, enligt det senaste bokslutet 12,7 miljoner kronor.

– Vi omsatte ifjol 2,4 miljoner och nu 3,6. De närmaste sex, åtta miljoner kronor. De allra största runt 20 miljoner kronor. Vi är väl den enda klubb som inte har någon anställd. De andra har klubbchefer, marknadschefer och andra anställda. Vi drivs helt av ideella krafter och det känns bra även om det kan vara svårt att hitta folk. Exempelvis finns det krav på att ha en matchläkare. Det visade sig att en medlem är läkare med inriktning på ortopedi. Hon räckte upp handen direkt när vi sökte en matchläkare.

Frillesås BK har lyckats pricka av samtliga krav som Svenska bandyförbundet har haft på arenan. De hyr omklädningsrummen av lokalkonkurrenten, Sunvära, så att gästerna har ett egna omklädningsrum.

Resten är gjort av ideella krafter. Ett tv-torn har byggts, en ny bod för pressen har byggts, staket har snickrats och en massa annat.

– Det största kraven hade föreningarna som har hall. Där fanns det regler för att de skulle ha utrymningsvägar och liknande. Här är det bara att dra till skogs om något skulle hända, haha.

Men ni drömmer om en hall?

– Det vore så klart en dröm. Jag lider med killarna som måste träna i en ishall inför debuten i elitserien. De har inte farten för stor plan förrän långt senare än alla andra lag. Dessutom riskerar ju hela november att regna bort, det har ju skett förr. Det vore verkligen pinsamt. Vi vill verkligen inte flytta våra hemmamatcher till en annan hall, det blir förmodligen Surtes då, säger Lars-Johan Svanström.

Därför kommer hemmapremiären mot Motala spelas antingen 12 november eller 19 november. Det är de datum som FBK fått av förbundet.

Vad ska ni göra för att inte elitseriesäsongen endast ska bli ettårig?

– Det återstår att se. Hur vi startar i början ska vi varken gräva ner oss själva eller att allmänheten gräver ner sig. Skillnaden mellan oss och topplagen kommer att vara stora. Jag hoppas att folk kommer till Sjöaremossen ändå.

Tränaren Joakim Björkman är ung och oerfaren av elitserien. Vilka krav har han?

– Vi började med Jesper Larsson, som gick till Vänersborg. Sedan har vi haft Mathias Johansson förra året, också en ung kille. Det kanske är lite kaxigt att som nykomling inte ta ett gammalt beprövat namn som tränare. Vi hade en del sådana på gång när vi sonderade terrängen, men vi kände att vi hellre satsa på en ung kille där laget formas gemensamt. ”Jocke” kommer att passa in och vi tror att han kan bli något, säger Lars-Johan Svanström.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Frillesås inledande matcher

27/10 Edsbyn-Frillesås

3/11 Falun-Frillesås

7/11 Hammarby-Frillesås

10/11 Sandviken-Frillesås

12 eller 19/11 Frillesås-Motala