”Nästan alla kan klara en Ironman”

På lördag går starten för ett av världens tuffaste lopp i Kalmar: Ironman.

Då står Onsalabon Calle Brümmer på startlinjen.

Men vad kan en vanlig motionär lära sig av en sådan extrem idrottsform? En hel del, tänker Calle.

3,86 kilometer simning i öppet vatten, 18 mil cykling och sedan avsluta med ett maraton. Allt i ett sträck.

Det är en vad en Ironman har att pyssla med – och hinna med under 16 timmar, innan repet dras. Calle Brümmer har gjort det förr. Närmare bestämt åtta gånger – och 49-åringen från Onsala är så bra att han siktar på tio-i-topp i Sverige och klarar bedriften på runt nio timmar.

Anspänningen är enorm och ja, han vet om att vissa kallar honom galen, men han är väl förberedd och har lärt sig att tolka signalerna på rätt sätt. Endast en Ironman-tävling har han brutit. Den brutna gången ledde han till och med tävlingen i sin åldersklass när han gick av banan under den sista sträckan, maraton. ”Smärta är del av den här sporten, men det kändes inte bra här, alls”, säger han och pekar på hjärtat. ”Det spelade ingen roll att jag ledde loppet.”

Det är alltså en enorm prestation att genomföra en triathlon av det här slaget. Det kräver långa och noggranna förberedelser. Inget snack om det, men Calle Brümmer hävdar ändå att nästan alla skulle kunna klara av det. Om man har bestämt sig vill säga. Och följer sin plan.

Triathlon må på ytan verka vara mycket av en materialsport – men fördelen med kinderägget-upplägget är givetvis den variation som träning i tre idrottsgrenar medför.

Nu är ju Calle Brümmer elitsatsande och då handlar det alltid om att ligga på gränsen, men om man som vanlig motionär får till ett varannandag-schema så har man kommit långt, menar han. Själv har han alltid minst en vilodag i veckan, ibland två – och till och med tre.

Det finns en hälsoaspekt i att röra sig, det vet alla. För Calle Brümmer är inte hälsan det viktigaste, det är att pusha sig själv till att bli bättre och prestera mer. Men en sak han har lärt sig som elitsatsande och som han tycker går att förmedla är att sätta upp en plan – och sen hålla sig till den. Trots lockelser.

– Jag har lärt mig mycket genom jobbet där man sätter upp mål på arbetsplatsen. Inspirerande mål som leder mig själv. Sedan följer man upp dem under tiden och håller sig till dem. Det betyder att man får hoppa över roliga alternativ som kanske dyker upp, för riktningens skull. Då kommer man också kunna prestera när det väl gäller.

Fredric Askerup

redaktion@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar