Som ålderman, lagkapten och målvakt är papparollen gjuten för Daniel ”Berka” Bergqvist i unga HK Aranäs. Med ett färskt fyraårskontrakt i fickan vill han stanna i klubben karriären ut. Första uppgift blir ett viktigt kvalspel mot Önnered. Foto: Jonas Löfvendahl

Mannen som agerar vägg

Som ålderman, lagkapten och målvakt är papparollen gjuten för Daniel ”Berka” Bergqvist i unga HK Aranäs. Med ett färskt fyraårskontrakt i fickan vill han stanna i klubben karriären ut. Första uppgift blir ett viktigt kvalspel mot Önnered.

Aranäs slutade tolva av 14 lag i Handbollsligan efter bara sex vinster på 32 matcher. Nu hägrar ett kvalspel med derbykaraktär för att hänga kvar i eliten.

– Det blir tuffa matcher. Önnered har många unga, individuellt skickliga spelare. Vi har rätt bra koll på dem och väntar oss matcher med derbykänsla, säger Daniel Bergqvist.

Kungsbackaklubben har bemästrat många kvalmatcher på senare år. Förra våren klappade man till just Önnered med 3–0 i matcher. Då spelade Tommy Atterhäll i Aranäs, nu är han tränare i Önnered.

– Jag känner Tommy väl, det är en härlig kille. Det ska bli roligt att möta hans lag och jag misstänker att han har bättre koll på oss än vad andra tränare har, säger Daniel Bergqvist.

Vad tycker du om Aranäs säsong hittills?

– Jag är inte nöjd med poängskörden. Det har varit för mycket upp och ner. Vi började säsongen väldigt bra, sedan har en kombination av slarv och otur gjort att vi fått med oss för lite poäng. Förra säsongen hade vi bättre flyt och i år har varit jobbigare.

Varför då?

– Jag vet inte. Det har varit en omställning med ny tränare. Toni (Johansson) och Jerry (Hallbäck) är väldigt olika som personer och det har tagit tid innan allt satt sig, det har fungerat bättre och bättre. Vi i laget har fått anpassa oss till en ny röst och nya tankar, Toni utvecklas och vi i spelartruppen utvecklas och självförtroendet växer med segrar.

Har hotet om nedflyttning varit pressande?

– Det har känts närmare i år, lite mer nervöst inför vissa matcher. Så det var extra skönt att vi kunde ta oss samman och vinna över Helsingborg och Hammarby när det behövdes som bäst. Inom truppen har vi trott på oss själva och nu går stärkta in i kvalet.

Kvalspel mot Önnered, dina känslor?

– Vi känner igen situation och vet vad som krävs. Det är de här matcherna som är roliga att spela. Vi fokuserar på vår egen insats och har många i laget som varit med förr i samma situation. Tempot är mycket högre i Handbollsligan och det ska vi utnyttja. Sedan kommer Önnered säkert med en inställning att ha allt att vinna och det ska vi hantera.

Hur ser du på din roll i laget, själva papparollen?

– Jag är klart äldre än de andra, till och med äldre än tränaren (skratt). Det är en viktig roll som jag trivs med, jag bidrar med min erfarenhet och rutin. Det är kul, man känner igen sig i de unga spelarna.

Blir du inte trött på ungdomarna?

– Det är aldrig några problem på match och träning. På resor och långa bussresorna kan samtalsämnena ibland hamna långt ifrån mig. Har vi en ledig helg snackar de om att drälla på stan, medan jag har lite annat fokus.

Hur påverkade det att Pontus Mellegård stack till RIK mitt under säsong?

– Han gjorde mycket mål och styrde spelet, ett tapp för oss. Övergångar inom handbollen sker oftast när säsongen är slut, det här var en ny situation. Andra spelare har fått ta mer ansvar och vi har löst det bra.

Hur ser du på din egen insats i år?

– Upp och ner, som laget i stort. Min styrka som målvakt är att vara stabil och verkligen finnas på plats i varje match. Jag kanske inte gör så spektakulära räddningar men ska bidra i varje match. Jag vill utvecklas och ska jobba mer intensivt med målvaktstränaren Sebastian Norrman framöver.

Du har varit fem säsonger i Aranäs, hur har klubben förändrats?

– Det är en jättestor skillnad nu jämfört när jag kom till klubben. Ekonomin är på bättringsvägen och jag tror alla skulder är avbetalade. Det ger andra förutsättningar och hopp om att vi kanske kan värva in någon med spets.

Nu har du skrivit på för fyra år till. Varför?

– Jag hade erbjudanden från andra klubbar och tog ett snack med Aranäs. Jag vill stanna här och spela tills den dag jag slutar. Jag trivs jättebra med föreningen och har varit med på resan från allsvenskan till eliten. Jag gillar rollen där jag är lite äldre och kan bidra när klubben vill ta nästa steg.

Vad kommer att krävas för att vinna kvalspelet?

– Vi måste upp i nivå och hitta spelet vi har haft när vi vunnit matcher i elitserien. Det kommer krävas massor både fysiskt och mentalt. Önnered kommer att kriga med allt de har och vi måste möta det till 100 procent.

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se

Spelar tennis

Namn: Daniel Bergqvist

Ålder: 30 år

Bor: I Frölunda tillsammans med sin flickvän.

Jobb: Eftermarknadsansvarig på Polarpumpen.

På fritiden: Umgås med vänner, spelar tennis.

Klubbar: Baltichov, Alingsås, Önnered, Sävehof, Fyllingen (Norge), Aranäs.

Säsongen: Räddat 293 av 882 skott. 33 i räddningsprocent.

Kontrakt: Till och med säsongen 2021/2022.

Sagt om Daniel

– Det är riktigt kul att ”Berka” redan nu väljer att förlänga sitt kontrakt. Han har en stor roll i laget i form av lagkapten och när ”Berka” pratar så lyssnar alla.

Toni Johansson, tränare HK Aranäs.

Schema kvalet

Söndag 25 mars: Önnered–Aranäs

Torsdag 29 mars: Aranäs–Önnered

Söndag 15 april: Aranäs–Önnered

Lördag 21 april: Önnered–Aranäs

Söndag 29 april: Aranäs–Önnered

Relaterade artiklar
Fler artiklar