Målvakt i elitserien – efter tolv års uppehåll

Simon Staaf slutade som bandymålvakt i Frillesås när han var 25. Tolv år senare gör han comeback.

– Jag träffade ”Fidde” (Fredrik Johansson) på stranden i somras och sa jag att ”jag kan tänka mig stå i ishallen så ni kan spela två-mål”, berättar Simon Staaf, 37.

Fredrik tog med sig informationen till sin bror, den spelande tränaren Mattias Johansson, och sedan den andra träningen i Kungsbacka ishall i augusti har Staaf varit med. I måndags skrev han kontrakt säsongen ut med Frillesås BK som under de åren tagit klivet från division 1 via allsvenskan och som nu är på väg att göra säsong nummer tre i elitserien.

– Jag hoppas kunna sporra ”Chrille” (målvakten Christian Axelsson). Jag kanske inte utmanar honom men jag hoppas vi kan hjälpa varandra att bli bättre på träningarna och när det väl är match så gäller det ju att alltid vara påkopplad – man vet aldrig vad som händer.

Vad var det som lockade dig tillbaka?

– Jag har varit med på isen som ledare för min dotters lag i ett par år. Det var kul att bara stå på skridskor igen och det är fantastiskt roligt att tillhöra ett lag. Jag känner verkligen att jag saknat tjatet med gubbarna i omklädningsrummet.

Vad har du gjort annars de senaste tolv åren?

– Fått tre barn, jobbat (Simon Staaf driver en byggfirma med en kompis) och så blev det lite fotboll innan jag pajade knäet.

Vad säger du om din form?

– Det har varit perioder när jag inte har tränat så mycket. Jag är väl hyggligt i trim men har inte tränat på en sån här nivå på länge. Sen var jag inte hel-van att slänga mig på isen när jag kom tillbaka.

Simon Staaf ser sig som andremålvakt bakom Christian Axelsson sedan Jakob Hugoh inte längre har möjlighet att fortsätta kuska runt i Bandysverige. Och Staaf ser till och med fram mot resorna – trots att allt talar för att Christian Axelsson kommer starta mellan stolparna.

– Hur konstigt det än låter så ska det bli riktigt kul. Jag la av innan alla bandyhallarna kom och bara att få vara i dem ska bli riktigt roligt. Det kommer bli mycket tid ifrån familjen men de är förstående, liksom min kollega på jobbet.

Hur bra är du idag, förresten?

– Skitbra … Nej, det är väl upp till andra att bedöma men jag har stått i två matcher och den ena vann vi. Jag saknar väl jämnheten med den kommer nog bli bättre ju mer jag får träna.

Vad tror du om lagets chanser?

– När vi får det att fungera så ser det bra ut och hittar vi bara jämnheten kommer det bli riktigt bra.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Ett par nya målvaktshandskar. Just nu har jag ett par som jag fått ärva.

Martin Björklund

martin.bjorklund@kungsbackaposten.se