Lukas kör för guld i Roadracing-SM

Kullavikssonen Lukas Wendeborn kör roadracingens Moto3-klass och vann förra helgens bägge deltävlingar. Nu siktar han på SM-guldet.

Lukas Wendeborn kör för Falkenbergs Motorklubb men är född och fostrad i Hagryd Dala i Kullavik. Förra helgen kördes två deltävlingar med SM-status på Sviestadbanan i Linköping. I stekande sol tog Lukas kommandot redan från start i lördagens race. Den positionen höll han loppet igenom, och gick i mål 21 sekunder före tvåan, och med nytt banrekord för hojar i Moto3-klassen.

Också på söndagen dominerade Lukas tävlingarna i ett race som dock var betydligt tuffare än på lördagen. Efter elva varv, och med Lukas Wendeborn i en ledning på elva sekunder, rödflaggade arrangörerna tävlingen efter en krasch som krävde ambulanstransport. De återstående nio varven kördes efter omstart, men Wendeborn höll ifrån och hann också med att putsa banrekordet med ett par hundradelar.

Roadracingens Moto3-klass har nu ytterligare fyra SM-deltävlingar kvar. De körs i dubbelpass lördag-söndag, med två deltävlingar på Falkenbergs motorbana och därefter ytterligare två avslutande deltävlingar på klassiska Anderstorp Raceway.

Lukas, som nyss fyllde 18 år, hymlar inte med att han siktar på att ta hem dem också.

– Självklart är det dit man siktar, att köra hem de deltävlingarna också och vinna guld, säger han till Kungsbacka-Posten.

Han kör en för säsongen ny hoj.

– Större och högre och passar mig bättre än min förra, en väldigt bra hoj. Men samtidigt är den mer svårkörd, jag håller på att vänja mig vid den, säger han.

Men att flytet kommer nu har fler förklaringar. Lukas tillbringar mycket tid i motorcykelsadeln, och har dessutom satsat hårt på konditionsträning inför årets tävlingssäsong.

– Kondition vill man ha, men inte muskler. Muskler är vikt, och vikt drar hästkrafter, säger han och skrattar.

Moto3-klassen är den lättaste i roadracingscirkusen, en klass där motorcyklarnas cylindervolym inte får vara högre än 250 kubik. Toppfarterna hamnar ändå någonstans över 200 km/tim.

Vad är din styrka inför de kommande deltävlingarna?

– Jag är seg. Jag kan köra ett varv på bra tid, och sedan kan jag hålla det hela tiden. Det klarar inte alla. Jag är i bra form just nu, säger Lukas Wendeborn.

Nästa SM-deltävling körs på Falkenbergs motorbana helgen den 18-19 augusti.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se