Lukas drar på Hanhals-tröjan igen

Hanhalsfostrade Lukas Wahlberg har numera sin hockeayadress i Troja Ljungby. Men i höst har han återvänt på lån till skadedrabbade Hanhals IF.

– Väldigt kul så här långt, säger 19-åringen som pendlar två timmar för att dra sig sin gamla moderklubbs tröja.

Lukas Wahlberg debuterade för snart ett år sedan i Troja Ljungbys A-lag. Men när Smålandslaget tog klivet upp i hockeyallsvenskan gick Wahlberg till J20 Elit-laget. Inte ovanligt i hockeyn när unga spelare behöver utvecklas och få mer speltid, hellre än att nöta på bänken.

När samtalet om att lånas ut till sin gamla moderklubb Hanhals, som haft en skadedrabbad start i division ett södra, så tvekade Lukas inte en sekund. Första matchen var borta, mot Helsingborg.

– Jag fick en genomgång på kanske 20 minuter, lite snabbt om spelidé och hur de spelar sin hockey. Det var lite kul att komma in på det sättet. Och det gick bra, vi vann, och jag fick mycket speltid, säger Lukas Wahlberg.

Men steget från att spela J20 till A-lagshockey känns under matcherna.

– Allting höjs ett snäpp, framför allt måste man vara snabbare i tanken. Och alla ligger närmare i spelet hela tiden, det är lite tyngre, lite rejälare, säger 19-åringen som känner sig hemma både på center- och forwardposition.

Hur länge han blir kvar som utlån till Hanhals är inte bestämt.

– Det beror på hur länge de behöver mig, och hur det ser ut kring skadeläget i truppen. Vi har sagt att vi tar det match för match, säger Wahlberg.

Lukas Wahlberg spelar sitt sista år som junior. Nästa år är han senior. Att gå från från Troja Ljungbys J20-lag och till att ta en plats i A-laget och hockeyallsvenskan är svårt.

– Min styrka är att jag har en hög lägstanivå och en bra arbetsmoral på isen, säger Lukas.

Samtidigt jobbar han hårt med att utveckla sin hockey.

– Jag behöver bli bättre på att hålla i pucken vid rätt tillfällen, det är lite svårt att förklara. Men jag spelar med stora marginaler, så jag försöker jobba med att våga utmana mera, att ta rätt beslut vid rätt tillfälle under matcherna, säger Lukas Wahlberg.

Så här långt har det blivit tre matcher för den gamla moderklubben. Nu senast i onsdags mot HA74, en match som Hanhals vann med 3-2 efter straffar.

Niclas Högberg, coach i Hanhals IF, har bara lovord för inlånet.

– Lukas är en hårt arbetande hockeyspelare som är lätt att ha att göra med, både på och utanför isen. Jag ser gärna att vi får låna Lukas på söndag också, om det fungerar för Troja Ljungby. Vi har ett bra avtal och en bra dialog med deras tränare, säger han.

Hanhals IF ligger just nu på en åttondeplats i Hockeyettan Södra. I morgon söndag möter de Vimmerby borta.

Mats H Ljungqvist

Relaterade artiklar
Fler artiklar