Linnea Jönsson. Foto: Jonas Löfvendahl

Linnea vill ta Onsala till allsvenskan

Skyttekungen och lagkaptenen Linnea Jönsson vill ta Onsala Innebandyklubb hela vägen till allsvenskan.

– Det hade betytt mycket för klubben, säger 25-åringen.

Onsala IBK:s damlag är Kungsbackas högst placerade innebandylag. Laget kämpar just nu i division 1:1 om en plats upp till allsvenskan med fem matcher kvar att spela. För att nå förstaplatsen och allsvenskt kval kommer det att krävas tre raka vinster.

– Klart att vi kan! Det hänger på att laget kommer ihop och att vi får till en fullträff, att alla har rätt inställning. Sedan får man se vad de andra lagen gör, säger Linnea Jönsson.

Tappat spelare

Höstens grundsäsong var bra. Onsala slutade trea i tabellen, på samma poäng som tvåan Warberg och ettan Falkenberg som alla hade 18 poäng efter 6 segrar var på 7 matcher. Tillsammans med fyran Puma gick topp-kvartetten vidare till fortsättningsserien division 1:1.

– Resultaten i höstas var bra. Men vi spelade ändå inte lika bra som i fjol. Förra säsongen förlorade vi inte en enda match i grundserien och vi ville bygga vidare på det. Men spelet blev lite sämre i år av någon anledning, säger Linnea Jönsson.

Lagkapten gjorde själv 15 mål på sex matcher i grundserien. Det var hon överlägset bäst på i serien och vann skytteligan. I snitt över hela säsongen har hon gjort två mål per match.

– Jag är en målskytt och kan sätta mig själv i bra lägen. Sedan hänger det alltid på lagkamrater i lagidrott och på sistone har jag spelat i en kedja med Alicia Forsström och Sofia Moberg. Vi kompletterar varandra bra.

Men fortsättningsserien efter jul har inte gått lika bra. Med siktet inställt på avancemang till allsvenskan, innebandyns näst högsta serie, har maskineriet hackat något. Fyra matcher har gett två segrar, 4–2 och 7–5 över Puma. Men också två tunga, tajta förluster genom 3–4 mot Falkenberg och 3–4 mot Warberg.

– Vi tappade ett par spelare, bland annat försvann Ida Strömblad till Kalmar där hon ska spela fotboll. Spelet har svajat lite och även i segermatcherna har det suttit långt inne. Vi har inte riktigt samma självförtroende som förra året och jag hoppas vi kan bygga upp det nu till avslutningen.

Hon har själv bytt från center till forward, vilket förändrat en del.

– Det är svårt att byta, svårare än vad jag trodde innan. Man behöver placera sig annorlunda och ta lite andra beslut på plan.

Hyllar tränaren

Onsala tränas av den förra VM-stjärnan i innebandy Anders Forsström. En meriterad tränare som betyder mycket för klubben och laget.

– Han är skitbra! Anders kan innebandy på ett sätt som ingen annan och tillför massor med sin erfarenhet. Han kan spelet och lär ut saker som vi har nytta av. Han är också en drivkraft, man vill inte göra tränaren besviken när han ställer upp så mycket för oss, säger Linnea Jönsson.

Hon har varit lagkapten i många säsonger och trivs med uppdraget. Trivs med ansvaret.

– Jag gillar den rollen. Det handlar om att vara sig själv, snacka och tjöta lite både på och utanför plan. Som lagkapten vill man peppa andra.

Jönsson började sent med innebandy. Först var det fotboll i Onsala BK och sedan på högstadiet började hon lira innebandy på vintern för att hålla igång fysiken. Det gick bra direkt.

– Det gick nästan oförskämt bra. Jag hade lätt för spelet.

Några år senare valde hon bort fotbollen och gick helt över till innebandyn.

– Det var mycket roligare. Jag älskar lagsporter, att göra något tillsammans med andra, och innebandy är en otroligt kul sport. Den är så intensiv och det händer alltid mängder av grejer under en match.

Minns Falkenberg

Slutet på förra säsongen sitter fortfarande som en tagg i Onsalaspelarna. Då var man 16 sekunder från allsvenskt kval, när Falkenberg gjorde ett sent och avgörande mål.

– Det blev ödesdigert och var grymt tungt. Vi var så nära. Det hänger kvar i dag men mer som en sporre och tändvätska. Så vill man inte må igen. Varje gång vi möter Falkenberg tänker jag på det och ska se till att det inte händer igen.

Fjolåret gav ändå hopp. Onsala gjorde en kanonsäsong och kände att man kunde tävla med de bästa i serien och blicka uppåt. Nu väntar fem matcher för att bestämma nuvarande säsongs öde.

– Det blir intensivt med täta matcher. Det ska bli skönt och jag tror att det passar oss. Då stänger vi ute allt annat och bara kör, säger Linnea Jönsson.

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se

Linnea Jönsson

Ålder: 25 år

Bor: Göteborg

Gör: Pluggar Samhällsbyggnadsteknik på Chalmers.

Familj: Sambo Kristoffer Pilfalk, mamma Helene, pappa Anders, bror Johan.

Uppväxt: I familjehemmet nära Ebbagården i Onsala.

Fritiden: Gillar att gå på hockey och har säsongsbiljett till Frölunda.

Aktuell: Lagkapten i Onsala IBK som nu går in i säsongens heta avslutning.

Målsnitt: Har under säsongen gjort 28 mål på 14 matcher, två mål per match.

Tre matcher kvar

5 mars, Falkenberg (b)

7 mars, Warberg (h)

10 mars, Warberg (b)

Relaterade artiklar
Fler artiklar