Lerkils tränare Peter Karlsson räknar med att laget får kvala för att nå division två. Arkivfoto: Tobias Sandblom

Lerkil lämnar in en protest

Efter Lerkils kryss mot Snöstorp/Nyhem uppdagades att en av domarna var släkt med en spelare. Det har fått Lerkil att agera och en protest är på väg in till förbundet.

Men chanserna att få igenom den är liten. Förbundet har inga regler om jäv via släktskap.

Avslutningen av division tre sydvästra blev dramatisk. Lerkil ledde serien inför sista matchen, men fick bara oavgjort mot bottenlaget Snöstorp/Nyhem, 4–4.

Efterspelet handlade dock om en högst ovanlig sak – jäv.

– Jag vet inte vad som var värst, att vi var dåliga eller att en av domarna var släkt med en spelare i Snöstorp/Nyhem, säger Lerkils tränare, Peter Karlsson.

Nordhallänningarna vinkades av massvis av gånger i första halvlek, hela 13 offsider. Peter Karlsson säger att är mycket för att vara Lerkil.

– Vi brukar kanske ha två eller tre offsider per halvlek. Jag hann tänka ”De är något fel, det är något som inte stämmer”.

I andra halvlek vinkades inte hemmalaget Snöstorp av en enda gång. Även om Lerkil tryckte på en del, så var Halmstadlaget i kontringsläge några gånger.

– Han vinkade sedan en frispark till Snöstorp. Den ledde till att en av deras spelare står fyra meter offside, vi bara väntade på en avblåsning, men han höjde aldrig flaggan, säger Peter Karlsson.

Värre skulle det bli. Enligt Peter Karlsson föll en av Snöstorps spelare sedan strax utanför straffområdet, domaren friade, men nämnde linjedomare vinkade för – straff.

– Ingen förstod någonting, men domaren dömde straff och de gjorde mål.

Efter matchen visade det sig att linjedomaren var farbror till en spelare i hemmalaget.

– Vi ska lämna in en protest, men det lär inte hjälpa. Istället riktar vi in oss på kvalet, säger Peter Karlsson.

Där möter Lerkil Olympic från Malmö och Sölvesborg, vinnaren går upp. Lerkil inleder hemma mot Olympic. Vid vinst vilar de en vecka, vid förlust möter de Sölvesborg veckan efter.

Inte heller Svenska Fotbollförbundet ger Lerkil stort hopp. Enligt Gerhard Sager, ordförande i tävlingskommittén, finns ingen skrivelse om jäv när det gäller domare.

– Domarna får själva berätta vilka föreningar de varit verksamma i nyligen och vilka de är medlemmar i. När det gäller släktskap finns ingen sådan skrivelse, säger Gerhard Sager.

Så en far skulle kunna döma sin son eller dotter?

– Rent teoretiskt är det möjligt, men jag förutsätter att de flesta domarna inte gör det.

Var går gränsen när det gäller släktskap?

– Det finns inget sådant nedskrivet, säger Gerhard Sager.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar