Glada miner på Inlags konstgräs.

Lasse styr när KIF jagar revansch

Lasse Svensson har greppat rodret hos Kungsbacka IF. Den förra allsvenska målvakten har bytt östkust mot västkust och blickar mot en derbyfylld fotbollssäsong när KIF jagar revansch.

Förra året var turbulent för Kungsbacka IF. Laget åkte ur division 3 med buller och bång och skrapade bara ihop tre segrar på 22 matcher. Klubbledningen beslutade efter sex säsonger med Nicklas Sernevall som coach att det var dags för en ny tränare. Valet föll på Lasse Svensson.

– Jag hade precis flyttat till västkusten och fick ett samtal av Tommy Magnusson. Vi hade en träff och han presenterade KIF på ett bra sätt. Det kändes rätt direkt, säger 52-åringen.

Hade Hasse Backe

Svensson kommer in som en frisk fläkt i 0300-fotbollen. Han har själv en gedigen fotbollsbakgrund med allsvenska matcher som målvakt för Örebro SK och Östers IF, en proffssejour i norska Hödd och sedan som tränare på olika nivåer i 15 år med Kalmar som bas.

– Min syn på ledarskap färgas av de ledare jag själv haft. Jag hade Rolf Zetterlund i Örebro och Hasse Backe i Öster som jag plockat mycket från. Sen hittar man sin egen mix, säger den forna målvakten.

Hur många allsvenska matcher blev det?

– Jag gjorde sju matcher under fyra säsonger och stod mest som back-up. Dels för Anders Karlsson i ÖSK och dels för Pål Lundin i Öster.

Hur ska KIF spela med dig som tränare?

– Vi strävar efter bollhållande och passningsskicklighet. Det är en lång resa dit och inte det enklaste sättet att spela fotboll på. Men det är det roligaste sättet och den ambitionen ska vi ha. Sen ska vi hitta ett sätt att vinna matcher på också.

Tränat IFK Kalmar

Lasse Svensson hamnade i trakten när hans fru ville flytta hem till familjen. Han har tidigare tränat Färjestadens Goif i division 3, den renodlade damföreningen IFK Kalmar som han under fyra år tog upp i Elitettan, varit ansvarig inom Kalmar FF:s ungdomsorganisation och assisterade coach i IFK Berga i division 2.

– Jag har testat det mesta inom fotbollen, både ungdomar, damer och herrar. När vi flyttade hit så ville jag hitta en klubb med bra förutsättningar och det gjorde jag i KIF. Det känns inspirerade att vara på plats.

Klubben håller på med en nystart efter ett jobbigt 2017. Tommy Magnusson, som har sonen Fredrik i klubben, har anslutit från Anneberg och ska hålla ihop A-truppen. Klubbens ordförande Kenneth Carlsson tycker att KIF är på rätt väg.

– Vi ligger bra till. Vi satsar på att plocka upp egna killar och krydda med några bra nyförvärv. Lasse Svensson har kommit in bra i gänget, en lugn och gemytlig människa som gjort ett väldigt gott intryck på mig, säger Carlsson.

Hur tung var förra säsongen?

– Den var fruktansvärd. Största misstaget var nog att vi hade en tränare som varit för länge på sin post, hans röst hade blivit tjatig efter sex år. Nicklas (Sernevall) är en bra tränare och föreningsmänniska men tillslut behövdes en ny röst.

Vad tror du om årets KIF?

– Min övertygelse är att det blir en slags nystart. Vi ska ge det lite tid nu och låta truppen spela ihop sig. Men jag tror på ett bra år, säger Kenneth Carlsson.

Som ett schackbräde

Lasse Svensson sprider ut konorna på Inlags konstgräs. Det ser nästan ut som schackpjäser, ett av Sollefteåkillens stora fritidsintressen.

– Schack är en hobby. Jag tävlade som ung och spelar fortfarande. Det är en fullständigt brutal sport. Du är helt själv där ute. Det finns ingen tur i schack, inget att skylla på om du förlorar. Jag tycker man ska kombinera lagidrott och individuell idrott, det är viktigt för att lyckas. Träningen sätter igång och spelarna är taggade för uppgiften. Det är en hög intensitet.

– Det gick dåligt i fjol. Klart spelarna har med sig en ryggsäck med erfarenheter. Man kanske känner lite revanschlusta, säger Lasse Svensson.

Han har en trupp på 25 man som han har drillat sedan 1 november. Tre nyförvärv har kommit in från seriekonkurrenten Tölö IF. 27-åriga mittfältaren Johan Eriksson, 26-åriga backen Albin Ogenhag och 25-åriga forwarden Linus Bodin.

– De har kommit in bra i gänget och hjälper oss på ett positivt sätt.

Åsa IF i premiären

Lasse Svenssons mål är att skapa en bra atmosfär och hitta rätt med det unga laget.

– Vi ska rusta för framtiden men också vinna matcher. Det blir en skön utmaning.

Det står också klart att bästa målskytten från i fjol Anton Millesson Nilsson, som varit och provtränat med Lindome Gif, stannar i klubben.

För KIF rullar nu försäsongen vidare. Laget tränar tre gånger i veckan fram till första träningsmatchen 24 februari och sedan väntar DM. Premiärmatchen blir häftig. I mitten av april väntar Åsa IF på bortaplan i ett tufft derby. Det blir rakt in i elden för Lasse Svensson.

– Det blir mängder av derbyn i år, ett slags mästerskap om norra Halland. Det skapar engagemang och intresse. Vi längtar efter att sätta igång.

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se

Sollefteågrabb som gillar schack

Namn: Lasse Svensson

Ålder: 52 år

Bor: Billdal

Aktuell: Ny tränare i Kungsbacka IF där han efterträder Nicklas Sernevall.

Yrke: VVS-ingenjör, jobbar som säljare och teknikinformatör på Sweco. Uppväxt: Sollefteå, flyttade till Örebro för fotbollen 1987 och har senast bott 22 år i Kalmar. Flyttade till västkusten i höstas. Familj: Fru Marie och tre barn.

Intresse: Schack. Åkte bland annat till New York för att se det norska underbarnet Magnus Carlsen försvara sin VM-titel 2016.

Kungsbackalag i division 4

Kungsbacka IF

IFK Fjärås

Tölö IF

Åsa IF

Relaterade artiklar
Fler artiklar