Kungsbacka BTK växer så det knakar

Kungsbacka Bordtennisklubb har medvind med tre raka seriesegrar i ryggen, sitt första damlag på banan och fördubblat antal medlemmar på ett år. – Ambitionen är att fortsätta växa, säger klubbens Per Arvidsson.

I veckan drog Kungsbacka BTK igång ordinarie säsong 2018/2019 med träning i Varlaskolans idrottshall. Kungsbacka-Posten var på plats och tog ett snack med två av klubbens eldsjälar, Per Arvidsson och Magnus Hansson.

Hur mår ni som klubb?

– Bra! Förra säsongen var succé i seriespelet med tre seriesegrar. Vi vann division 3, division 4 och division 5 och lirar denna säsong i tvåan, trean och fyran. Vi kommer att ha en bra chans att bli ett topplag i division 2, där har vi även egna ungdomar födda 2004 som knackar på seniordörren, säger Per Arvidsson.

Ett damlag på gång?

– Ja, vi kan äntligen starta ett damlag. Det blir det första i klubbens historia sedan vi startade 2011. Vi har fått in fler tjejer och kommer att ha ett lag i division 2. Dessutom blir det ett rent tjejpass i veckan med bara tjejer som tränar och vi hoppas att det fortsätter växa, säger Per Arvidsson.

Hur går det med tillväxten?

– Åt rätt håll. Från 1 oktober 2017 till 1 oktober 2018 kör vi ett projekt ihop med Svenska Bordtennisförbundet där målet är att fördubbla antalet medlemmar i vår klubb på ett år. Förbundet stöttar med resurser så att vi kan åka ut och visa upp oss på skolorna, säger Magnus Hansson.

Hur har det gått?

  Vi ville åt 100 nya medlemmar och efter tre kvartal hade vi 75 nya så jag tror att vi lyckas med målet. Vi har arrangerat sommarlovspingis och gjort två större arrangemang med kommunen där folk har fått prova på pingis och det har gett bra utslag, säger Per Arvidsson.

Vad betyder fler medlemmar och spelare?

– Allt egentligen. Det blir lättare att rekrytera ledare och vi får in fler föräldrar som kan stötta. Ju mer pingisen syns desto fler vill börja spela och vi vill sprida sporten över hela kommunen, alla ungdomar ska ha chansen att spela. Ambitionen är att fortsätta växa, säger Per Arvidsson.

Är ni enbart en breddförening?

– Vi har tagit SM-medaljer genom Victor Hansson som vann dubblar i P14 och P15. Han vann även Grand Prix-tävlingen i Växjö för några veckor sedan där Sveriges bästa spelare ställde upp och är ett av våra framtidslöften som tränar mycket och är enormt motiverad. I dag kan vi erbjuda träning fem gånger i veckan för de som vill satsa och det känns bra. Tidigare har vi tappat spelare när de blivit bättre och kommit upp i åldern men nu stannar de kvar, säger Per Arvidsson.

Finns en egen bordtennishall fortfarande på agendan?

– Alltid! Vi är den enda kommunen i Halland som inte har egen bordtennishall och behöver en lokal där borden står uppställda jämnt. Att släpa bord fram och tillbaka är ett uråldrigt sätta att bedriva verksamhet på. Vi behöver ett eget hem, säger Per Arvidsson.

Vad händer i frågan?

– Hallen finns med i en långsiktig plan från kommunen men inget är spikat. Det kommer att dröja men vi kämpar på och fortsätter utreda möjligheterna. VI har kollat på privata lösningar men det blir för dyrt. Vi behöver egentligen ingen fullstor hall och dessutom kan andra idrotter använda de halltider vi lämnar i så fall. Jag hoppas att kommunen ser fördelarna, säger Magnus Hansson.

När startar årets seriespel?

– 23 september. I division 2 väntar derbyn mot Åsa IF och i divison 3 derbyn mot Särö IK. Vecka 38 börjar våra pingisskolor, en i Onsala och en i Varla, säger Magnus Hansson.

Hur mår bordtennisen nationellt?

– Sporten har dalat under några år men har bottnat och blickar uppåt igen. Bordtennisförbundet har anställt en ny förbundschef och en ny sportchef som ska jobba mycket ute på fältet. Det känns som en ljus framtid, säger Per Arvidsson.

Vad är er nyckel till framgång?

– VI har lyckats fylla våra pingisskolor och bygga underifrån. VI har bra tränare som Mathias Svensson, Tim Cornelius och Sebastian Andersson. Ett bra ledarskap är enormt viktigt för att kunna leda och utveckla ungdomarna, säger Per Arvidsson.

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se

Grundades 2011

Per Arvidsson

Ålder: 52

Yrke: Logistiker på Postnord.

Spelat pingis: Sedan han var 11 år, började i Tölö IF.

Magnus Hansson

Ålder: 45

Yrke: Högstadielärare i Lindome.

Spelat pingis: Sedan han var 18 år, började i Varbergs BTK.

Kungsbacka BTK

Grundades 2011 när Tölö IF och Onsala BTK gick samman. I dag är klubben Hallands näst största pingisklubb efter Halmstad med drygt 200 medlemmar och 120 aktiva spelare. KBTK tränar i Varla (12 bord) och i Rydet (16 bord) och arrangerar varje år Kungsbackaskruven och Kungsbackaspelen. 2018 vann A-laget division 3 och gick obesegrat genom säsongen.