Är besviken. Gunilla Gustafsson, ordförande i Kungsbacka DFF, anser att föreningen får dålig stöttning av kommunen. Hon berättar om planerna på att få in kapital. I annat fall kanske verksamheten måste flyttas. Foto: Tobias Sandblom

KDFF kan lämna Kungsbacka

Kungsbacka DFF är i behov av pengar. En möjlighet skulle kunna vara att lämna kommunen. Föreningen har sneglat både mot Lindome och Varberg.

– Kungsbackas kommunpolitiker tycks inte vilja ha elitidrott, säger Gunilla Gustafsson, ordförande i KDFF.

Samtidigt kan en ny motion sätta stopp för sådana planer.

Säsongen är över. Det blev ännu en fin femteplacering för Kungsbacka DFF i elitettan. Planeringen för nästa år är redan i full gång.

Nyligen kom ett upprop som berättar att KDFF saknar 300 000 kronor inför nästa säsong.

– Verksamheten är för dyr för att driva runt. Våra kostnader för resor är lika dyra som för allsvenskan, men intäkterna är mindre. En resa till Kalix kostar 60 000 kronor. Sedan ska vi åka till Östersund, Umeå och Sundsvall, det är kännbart, säger Gunilla Gustafsson.

Hon poängterar att alla förutom tränarna är ideella. Spelarna får en symbolisk summa, enligt Gustafsson.

Vad innebär det?

– Det är lite olika. Vi har en generell summa för alla spelare. Sen har de möjlighet till ett avtal där de kan tjäna in pengar för att ta sig till och från matcherna. De har ingen ersättning för sitt fotbollsspelande, men de får ersättning för resorna. Så att det inte ska kosta dem pengar att komma hit och träna fem dagar i veckan.

Kungsbacka DFF har meddelat att de bland annat inte haft råd att betala spelarnas ersättningar. Enligt Gunilla Gustafsson handlar det om cirka 70 000 av de 300 000 kronorna.

– De andra är 230 000 kronorna handlar om transporter samt skulder som vi lagt på hög. Nu känner vi att vi inte kan ha det så här. Vi kan inte dra med oss det här minusresultatet in i 2018, det vore oansvarigt, säger Gunilla Gustafsson.

300 000 före nyår

300 000 kronor ska in innan årsskiftet. Så är tanken i alla fall. För att lyckas med det hoppas föreningen locka in företagen i en 3012-klubb där man får betala just den summan. I gengäld för man årskort till matcherna och buffé innan avspark.

– Det har rört på sig lite grand sedan uppropet vi gjorde. Det handlar även om att väcka opinion. Vi ska inte tro att vi är på allas läppar, det är vi inte utan vi måste berätta att vi finns.

Gunilla Gustafsson poängterar att de inte vill skylla på samhället för att det saknas pengar inom damfotbollen, men hon konstaterar den krassa verkligheten som den är.

Och hon är besviken på det uteblivna samarbetet med Kungsbacka kommun. Något elitbidrag existerar inte.

– Jag tycker det är jättekonstigt att kommunen inte satsar på eliten också. Vi har varit i kontakt med kommunen sedan vi gick upp i Elitettan. Vi trodde att de skulle tycka det är skitkul att vi spelar och syns i hela Sverige, men det tycks helt ointressant, säger Gunilla Gustafsson.

”Politiskt totalt dött”

För ett år sedan var KDFF tillsammans med Hanhals hockey, Aranäs och Frillesås BK på ett av fritidsnämndens möten.

– Vi beskrev vår verklighet och hur det är att bedriva den i Kungsbacka. Sedan dess har det inte hänt någonting. Jag vill påpeka att tjänstemännen vi arbetar med är väldigt bra, men politiskt är det totalt dött.

Kungsbacka DFF har en skuld på 30 000 kronor till Kungsbacka kommun. Det handlar om planhyra.

Ska ni inte betala den?

– Jo, det ska vi självklart göra. Vi har undertecknat en avbetalningsplan. Det är vad vi kan göra just nu.

Gunilla Gustafsson jämför med andra klubbar. I exempelvis Falkenberg får IF Böljan, som spelar i samma serie 300 000 kronor i elitbidrag.

– Även de andra elitklubbarna i Falkenberg får liknande pengar. Det handlar om Falkenbergs FF, volleybollklubben, pingisen och så vidare. Jag kan inte förstå att vi ska ha sämre förutsättningar i Kungsbacka, säger Gunilla Gustafsson.

Kungsbacka DFF har sneglat mot att samarbeta med andra klubbar eller rentav flytta verksamheten. Om de går upp i allsvenskan, vilket är målet, är det ett måste.

– I Kungsbacka finns ingen gräsplan som har elbelysning. Det är ett krav om man ska spela i allsvenskan. Vi har varit i kontakt med Lindome och de var väldigt positiva till ett samarbete. Kanske ska vi inte flytta verksamheten dit, men vi har även kollat mot Varberg. Där har de en helt annat syn och ett helt annat samarbete med elitklubbarna. Det vore inte fel att få spela på Påskbergsvallen.

Flytt är sista alternativet

I allsvenskan har AFC bytt Stockholm till Eskilstuna och Dalkurd har flyttat från Borlänge till Uppsala. Men Svenska Fotbollförbundet har fått in en motion om att förbjuda liknande flyttar.

– Farhågan är att kommuner ska bjuda över varandra för att få ta del av den fina reklam som ett elitlag ger. Den reklamen ger vi idag Kungsbacka kommun gratis. Samtidigt vill jag poängtera att en flytt är vårt sista alternativ, vi vill så klart först och främst stanna kvar i Kungsbacka, säger Gunilla Gustafsson.

Tyck till: Hur mycket ska kommunen stötta klubbarna?

Tord du Hane (L) ledamot i fritidsnämnden har lagt ett förslag om att kommunen ska stötta elitsatsning. Bengt Alderin (C), vice ordförande i samma nämnd, är också med på tåget.

– Det Kungsbacka DFF gör är jättefint, ett kanonjobb. Men har de en ekonomi i balans? Eller har de lovat mer än vad de kan håll? Men ger vi KDFF så måste vi ge andra. Frågan är också vad elit är. Den frågan ska vi diskutera framöver, säger Bengt Alderin.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar