Kåmark siktar högt på VM

I november åker Nadine Kåmark från Onsala till Kina för att försvara Sveriges färger på VM i cykeltrial.

– Målet är medalj, säger 24-åringen.

För nio år sedan började Nadine Kåmark med cykeltrial, efter att ha inspirerats av en granne på sommarstället. Sedan dess har hon varit fast.

– Det är en väldigt teknisk sport med mycket balans och explosivitet och man behöver vara stark. Jag tycker om att ta i, säger hon.

Världsmästerskapen i Kina blir hennes första UCI-VM och det blir dessutom första besöket i Kina.

– Så det blir väldigt spännande på alla sätt, det känns riktigt kul att ha blivit uttagen, säger hon.

Lysande säsong

Nadine Kåmark kan se tillbaka på en lysande säsong. Hon har tagit sig till final i samtliga världscuper i år och i september kom karriärens höjdpunkt så här långt när hon blev hon trea i en världscupsdeltävling i Belgien.

– När jag hade nått målet att vara med i alla finaler kände jag att jag fick höja det lite, så då ändrade jag det till att vara på pallen. Och det lyckades jag ju med också, säger hon.

Uppladdningen fram till VM består förstås av träning, både på cykeln och på gymmet. Men även av mycket mentala förberedelser för att hålla nerverna i schack när det väl är dags.

– Den mentala biten brukar vara min stora utmaning. Men jag har jobbat mycket på det och försökt att både träna mer tävlingslikt och att försöka förutse olika situationer så att jag inte ska bli distraherad.

Stark och explosiv

Målet är som sagt en pallplats, men Nadine Kåmark tilläger också att hon skulle vara mer än nöjd med en placering bland de fem bästa. Konkurrensen är såklart stenhård, med en rad vassa cyklister i startfältet.

– Jag har kapaciteten, nu krävs det att jag får till det också. Jämfört med många av de andra tjejerna är jag mer explosiv och starkare. Men min svaghet är att jag inte har lika stor tävlingserfarenhet, de flesta har tävlat betydligt mer än mig. Jag har en väldigt hög högstanivå, men jag behöver samtidigt höja min lägstanivå.

Ex-jobb och stipendium

Nadine Kåmark kombinerar cyklandet med studier i tillämpad mekanik på Chalmers och hon är just nu mitt uppe i skrivandet av sitt examensarbete.

– Vanligtvis brukar säsongen sluta i september, oktober, men nu när VM blev i november istället blev det lite krock för mig med mitt ex-jobb. Men jag får pussla och gör så gott det går.

Hon extrajobbar dessutom på ett lager för att få ekonomin att gå ihop, men nyligen fick hon ett välkommet tillskott i kassan, när hon fick ta emot ett Riksidrottsförbundets och Svenska spels elitidrottsstipendium på 25 000 kronor. Av nästan 500 sökande blev hon en av 75 utvalda och utdelningen sker på Idrottsgalan i januari.

– Perfekt för tävlingskassan, konstaterar hon.

”Väldig frihet”

Men att ha fullt upp är inget Nadine Kåmark klagar på och på frågan om vad drivkraften är kommer svaret blixtsnabbt – att det är så kul att cykla.

– Det är verkligen jätteroligt. Det finns alltid något nytt att träna på och jag tycker om att ta i och använda kroppen. Och man kan träna där man är, ute på landet eller i stan, det är en väldig frihet, säger hon.

Malin Heidenfors

0300-519 72

malin.heidenfors@otv.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar