Kåmark fokuserar på VM-guld

Nadine Kåmark har cyklat trial i tio år. Förra året tog hon silver i VM. I år är siktet högre ställt.

– Målet är att vinna VM-guld, säger 25-åringen.

Onsalatjejen har haft en mixad inledning på cykelsäsongen. I början på juli slutade hon tvåa i årets första världscup som kördes i Österrike.

– Det var en kanonstart på säsongen. Jag cyklade stabilt och väldigt fokuserat, så som det ska vara. Lugnt, säkert och enligt plan, säger Nadine Kåmark.

Därefter följde EM i Schweiz som cyklades i slutet av juli. Det blev en besvikelse.

– Det gick inte som jag hade hoppats. Jag fick inte till fokuseringen och motivationen på rätt sätt till tävlingen. När du reser med landslaget till skillnad från världscupen är det stor skillnad, mycket att rätta sig efter.

Kåmark gick till final men slutade på sista och åttonde plats där.

– Det var en svår bana och varmt som tusan, men det är inget att skylla på. Det är samma för alla. Jag är ändå nöjd med att ha gjort EM, det blev en bra erfarenhet som jag lärde mig massor av i slutändan. Och trots att jag tyckte jag körde brutalt dåligt så var jag poängmässigt nära en femteplats.

Vet sin kapacitet

I trial cyklar du på en cykel utan sadel. Målet är att ta sig genom en bana byggd av höga hinder och förarna ska stillastående kunna hoppa över en meter rakt upp i luften. Sätter man ner foten blir det straffpoäng, likaså om man överskrider tiden.

– Det viktigaste är att vara helt närvarande under tiden man cyklar genom sektionerna. Det gäller att vara fullständigt där både fysiskt och psykiskt. Så fort man slappnar av eller inte riktigt orkar så tappar man lätt balansen eller missar något, säger Nadine Kåmark.

Det gäller också att vara modig för att lyckas inom den något udda idrotten.

– Någon kanske är helt vild och gör galna grejer, men de flesta har bra koll. Det handlar egentligen om självkännedom och veta vad man klarar av. Det gäller att veta sin kapacitet. Ibland ska man sejfa lite och ta en lugnare strategi genom banan.

Hon är på god väg att ta sig in bland världseliten inom cykeltrial. VM-silvret i höstas är bara ett bevis på det. Nu gäller det att stegra formen under hösten.

– Jag tränar sex pass i veckan, både cykling och gym. Man kan cykla varsomhelst egentligen och jag kör mycket i Masthuggsbergen och i Slottsskogen. När jag var yngre så cyklade jag mängder av timmar på Presseskolan och murarna runt den skolgården, säger Nadine Kåmark. Balansen är viktig. Det gäller att inte ramla av cykeln när man kör över smala stockar och andra diaboliska hinder.

– Min styrka är att jag är explosiv och kan hoppa högt. Höga hinder är sällan några problem. Det jag främst vill utveckla är tekniken, när det blir smala och tekniska passager har jag det lite svårare.

Ska till Kina

I höst väntar tre världscupstävlingar och i mitten av november kommer säsongens höjdpunkt, VM i Kina.

– Målet är att vinna VM-guld. Jag vet att jag kan vinna om allt klaffar. Lyckas jag köra lika bra på tävling som på träning så kommer det att gå vägen. Jag är trygg och tror på mig själv, sedan gäller det att ha lite flyt också och inte göra några onödiga misstag. Jag ska slipa på detaljerna nu och komma redo till VM, säger Nadine Kåmark.

Cykeltrial växer rejält i Sverige. 2015 kom disciplinen in i Svenska Cykelförbundet vilket har inneburit bättre förutsättningar och en proffsigare organisation.

– Det ger oss ekonomiskt stöd och en bra grund att stå på. Sedan är vi med på cykelsidan, så om det arrangeras tävlingar görs det ihop med mountainbike och annan cykelsport vilket gör att fler cykelintresserade får upp ögonen för trial och vad vi håller på med. Ju mer vi syns desto större blir vi.

Kåmark bodde i Onsala fram till att hon var 19 år. Hon gick på Presseskolan och sedan Elof Lindälvs gymnasium innan hon flyttade in till Göteborg och började plugga till beräkningsingenjör på Chalmers.

– Jag gjorde klart studierna i våras och jobbar nu. Det är så fantastiskt skönt! Jag har fixat så att jag jobbar 80 procent och kan lägga resten av tiden på träning och tävling.

Hennes idrottsintresse tog fart på sommarstället i Mollösund. Istället för fotboll som pappa Pontus Kåmark blev det trial som tog över när Nadine gick på högstadiet.

– Vi bodde granne med Joakim Nyman där uppe och han cyklade omkring på klipporna. I dag är han bäst i Sverige och kom femma i VM. Det är tack vare honom jag testade. Sedan kunde jag inte sluta.

Jonas Löfvendahl

redaktion @ kungsbackaposten.se

Dotter till Pontus

Namn: Nadine Kåmark

Ålder: 25 år

Yrke: Beräkningsingenjör på Altair.

Bor: Masthugget, uppvuxen i Onsala.

Familj: Mamma Souria Carlsson som driver Kungsbacka värdshus, pappa Pontus Kåmark som tog VM-brons med svenska landslaget i fotboll 1994, samt de yngre syskonen Natalie Carlsson och Claudio Kåmark.

Meriter: VM-silver i cykeltrial i kinesiska Chengdu 2017. Silver i en världscupstävling i österrikiska Vöcklabruck 2018.