Julia övertalades till högsta ligan

Hon sa nej tack två gånger om. Men tredje frågan fick ett positivt svar från Julia Rohnér. Hon spelar med Marbo Basket i ligan kommande säsong.

I flera år har Julia Rohnér från Onsala beskrivits som en jättetalang. Vi träffas utanför Kollahallen, på skolans kombinerade fotbolls- och basketplan. Där övar hon skott.

– Det är nervöst eftersom jag måste byta skola och flytta hemifrån. Men det ska bli oerhört spännande och väldigt roligt. Samtidigt är Kinna nära Onsala, men hade jag bott kvar så hade det tagit två timmar att pendla varje dag. Jag kan ju hälsa på föräldrarna varje dag, säger Julia Rohnér.

Kinna är en basketmetropol i Västsverige. Julia kommer att studera på gymnasieskolan som ligger vägg i vägg med hemmahallen.

– Nu har jag tränat nio gånger i veckan med Onsala, både med laget och individuellt. Framöver blir det två pass per dag med laget och en vilodag. Plus fem träningar på egen hand, så 17 pass i veckan, men det ska jag klara av.

Hon ska träna med Marbos ligalag och även med elitskolans lag, Niu, där hon även kommer att spela matcher.

– Målet är att ta en plats i ligalaget så klart, men jag har fortfarande långt kvar. Från division tre till ligan är ett stort hopp, säger Julia Rohnér.

Hon sökte första året till Niu i Kinna (Nationella godkänd idrottsutbildning) och kom in direkt. Men Julia valde att avstå från platsen eftersom hon inte var redo att flytta hemifrån.

– Det hade inte varit det bästa för mig just då. Året efter fick jag ett erbjudande igen, men tackade nej. Nu kom erbjudandet att både spela med Niu och träna med Mark Basket. Det gick inte att tacka nej till det förslaget. De har varit ihärdiga och det känns väldigt roligt, säger Rohnér.

Hon berättar att Onsala Pirates hade kunnat bli bra, men har drabbats av ett manfall. Ett tag var det bara fem spelare på träningarna. Skillnaden på inställning blir således mycket stor.

– De som är kvar i Onsala är motiverade och väldigt bra. Vi gick upp i division två och jag kommer att möta dem med mitt nya lag, Niu. Det blir så klart lite konstigt, men det är ju skoj att på något sätt ha kontakt med Onsala.

Vad är ditt långsiktiga mål med basketen?

– Jag vill så klart gå så långt som möjligt, men vilken väg det blir vet jag inte. Förhoppningsvis kan det bli USA. Jag skulle vilja gå på college, men då måste allt annat klaffa också, det är dyrt, säger Julia Rohnér.

Basket har funnits i familjen. Morbror Jörgen Brander spelade i Ligan för Högsbo. Mamma Jessica Brander skadade korsbandet som ung, men hade ändå erbjudande att gå på College i USA. Pappa Tony fick erbjudande att spela i Ligan.

– Men han hade schweiziskt medborgarskap vilket ställde till det. Man fick bara ha två spelare som inte hade svenskt medborgarskap och han konkurrerade med två amerikaner bland annat.

Trots intresset för basket var det en kompis som drog med Julia till basketplanen. Hon fastnade omgående.

– Jag har aldrig sett som det jobbigt att träna basket, det är bara skoj hela tiden, säger Julia Rohnér.

Släkten är värst inom basketen. Julia Rohnérs syssling, Tintin Brodén, spelar i Niu. Därmed blir de båda släktingarna lagkamrater denna säsong.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

FAKTA

Namn: Julia Rohnér.

Ålder: 18.

Bor: Kinna.

Familj: Mamma Jessica Brander, pappa Tony Rohnér samt storebror Sebastian Rohnér, 25.

Yrke: Studerande.

Marbo baskets coach, Robin Sandberg, skriver så här om Julia Rohnér på klubbens hemsida: ”Julia har imponerat på mig mer och mer varje gång jag ser henne. Hon har talang men är samtidigt en träningsprodukt med mycket vilja. Hon kommer vara till god nytta för oss kommande säsong.” 

Relaterade artiklar
Fler artiklar