Jubel över nya gymnastikhallen

Lördagen den 9 december flyttar bland annat Tölö Gymnastiförening in i nya gymnastik- och parkourhallen i Hede. Kungsbacka-Posten kollade läget med ordföranden Gunilla Madsen.

Invigning av en egen gymnastikhall. Hur känns det?

– Det känns naturligtvis helt fantastiskt att vi äntligen får en egen hall. De senaste tre-fyra åren har arbetet med hallfrågan varit intensivt, tillsammans med andra gymnastikföreningar har vi haft en hallkommitté som jobbat med att få fram en ny hall.

Var innebär det att få en egen hall?

– Framför allt betyder det att vi får mer effektiva träningar för våra gymnaster. Detta kommer främst att beröra artistisk gymnastik och truppernas träningar. Fram tills nu har ju varje träning inletts med att plocka fram redskap i de hallar vi hyr in oss i. Räknar man samman tiden det tar att plocka fram och undan blir det minst en halvtimme varje gång. Det slipper vi i den nya hallen, där allting kan stå framme. Det är många ton redskap som ska släpas fram och tillbaka varje gång. Och föräldrar slipper brutna tår, det har hänt (skratt).

Ungdomarna själva ska ha stor del av äran, visst?

– Ja, de hade flera skickat in förslag och ansökningar till kommunens ungdomsråd Barbro Betalar. Sedan i samband med ett öppet möte om ungdomsfrågor i Åsa, så slöt gymnastikungdomarna upp i ganska stora skaror. Då meddelade kommunen på plats att vi skulle få en ny hall. Men det ligger så klart mycket arbete bakom.

Hur länge har frågan om egen gymnastikhall varit aktuell?

– I alla fall så länge som jag hållit på så har hallfrågan varit aktuell, och jag kom in i föreningen när min dotter började 2010. Hur länge det var innan dess vet jag inte, men jag tror att detta med att jaga en egen gymnastikhall har varit en fråga för föreningen i många, många år.

I hallen ska ni samsas med relativt nya sporten parkour, nog så gymnastisk. Kan ni rentav hitta likheter mellan idrotterna?

– Det finns absolut en möjlighet att vi samarbetar, parkour är ju en del av gymnastikförbundet, även om mycket skiljer så finns många likheter. Vi kommer inte att ha några problem att samsas, det finns tre delar i den nya hallen, en för trupperna, en för artistisk gymnastik och en för parkouren. Tror säker att vi kan korsbefrukta varandra men det gäller alla föreningar oavsett.

Men detta är ingen permanent lösning av hallproblemet?

– Nej, detta är en tillfällig hall. På sikt finns planer på en mer permanent hall, ännu mer lämpad för gymnastik, men det ligger längre in i framtiden.

Så hur mår gymnastiken i Kungsbacka efter detta?

– Gymnastiken mår bra, vi har 550 medlemmar och en kö på 250 barn som vill börja, men den nya hallen löser inte alla problem. Många av de mindre barnen tränar fortfarande i andra hallar, och där det behövs frivilliga som är ledare. Så klart har vi visioner för framtiden, vi vill ju utvecklas, men först måste vi landa lite i att vi får en ny, egen hall att träna i.

Mats H Ljungqvist

Relaterade artiklar
Fler artiklar