Ju-jutsuklubben firade 40 med läger

Idrottsnytt:

Yngre och äldre medlemmar deltog i det läger som genomfördes när Kungsbacka Ju-jutsu fyllde 40.

Kungsbacka grundades 1979 och har sedan dess utbildat cirka 1 000 personer i självförsvar. Vi tränar stilen Ju-jutsu Kai som härstammar från feodaltidens Japan, den användes då av samurajerna på slagfältet men utövas idag som självförsvar eller tävlingsidrott. Ju-jutsun betyder ”den mjuka tekniken” och är en väldigt bred kampsport som innehåller bland annat slag och sparkar, kast och nedläggningar, fasthållningar och kontrolltekniker. Alla de tekniker som tränas är dessutom anpassade efter Sveriges lagar gällande självförsvar.

Helgen 10-11 augusti firade vi vårt 40-årsjubileum med ett läger i Kollahallen för våra medlemmar. Lägret startade på lördagen med träning och roliga aktiviteter för de mellan 6-14 år. Allt anpassades så att både de som precis börjat och de som tränat i flera år kunde hänga med, lära sig av varandra och framförallt ha roligt tillsammans.

På söndagsmorgonen tillkom några av de vuxna medlemmarna och vi hade ett stort gemensamt pass för alla som hölls av Kungsbackas huvudinstruktör Ivar Wikenstedt, därefter packade barn och ungdom ihop och åkte hem medan vuxna fortsatte träna ytterligare tre pass.

Under lägret hölls passen av gästinstruktörer från närliggande klubbar i Mölndal och Göteborg som bidrog med mycket ny kunskap, bland annat gick de igenom hur stilen utvecklats och vad som är skillnaden mellan att träna i en dojo och att faktiskt behöva använda teknikerna i verkliga situationer. Vid klockan tre på eftermiddagen var det sista passet slut och vi lämnade Kollahallen för att sedan mötas upp igen vid halv sju för en gemensam middag.

Under de senaste tio åren har Kungsbacka Ju-jutsuklubb mer än fördubblat sitt medlemsantal och har idag åtta pass i veckan för medlemmar mellan 6 till över 60 år. Vanligtvis hålls träningarna i Tingbergshallens motionshall, men eftersom intresset för kampsport ökar ser vi ständigt över möjligheter för att expandera vår verksamhet. 

I framtiden hoppas vi kunna ha fler läger här i Kungsbacka och då med deltagare från hela landet!  Ivar Wikenstedt

Huvudinstruktör Kungsbacka Ju-jutsu