Jonas och Varla blickar framåt

Halva debutsäsongen i division 1 är avklarad. Varla IBK ligger tryggt i mittens rike. – Vi måste hålla fast vid ödmjukheten, säger huvudtränaren Jonas Gustafsson.

Det är träning i Aranäshallen för Hallands största innebandyklubb, Varla IBK. A-laget börjar med rusher över halva plan och coach Jonas Gustafsson håller ett vakande öga.

– Nu under VM-uppehållet ska vi bygga fys. Det har gått lite tyngre för oss på slutet så det gäller att ladda batterierna, säger han.

Varla ligger sjua av tolv lag i en jämn division 1-tabell. En stark placering av nykomlingen som tagit fyra segrar på tio matcher.

– Det är inte många poäng upp eller ner. Tabellmässigt kan vi hamna var som helst. Vi inledde säsongen bra och måste hitta tillbaka till den ödmjukheten vi hade i början, säger tränaren.

Är du nöjd med säsongen hittills?

– Vi står oss bättre än vad vi trodde från början. Vi har egentligen ett sämre lag på pappret än vad vi hade i starten av division 2, ett par spelare försvann som inte orkade satsa. Vår bästa forward från förra året Fredrik Pedersen skadade sig illa på försäsongen, nu senast försvann vår lagkapten Daniel Bystedt med en knäskada.

Vad har varit bra spelmässigt?

– Försvarsspelet känns stabilt. Där är jag nöjd.

Vad har varit dåligt?

– Powerplay har inte varit bra och vi har tagit för många slappa utvisningar. Stundtals har vi bjudit på onödiga lägen där motståndarna straffat oss rejält, det är skillnaden på tvåan och ettan.

Målet är att hänga kvar, vad kommer att krävas?

– Det är ödmjukheten och att spela uppoffrande, täcka skott och hela tiden göra jobbet för varandra. Vi ska förlita oss på vårt försvarsspel och känna trygghet. Spelarna ska skapa sin egen energi utan att tappa glädje, den energin smittar och då vinner vi matcher.

Några spelare som stuckit ut under hösten?

– Olika i olika matcher. Vår målvakt Niklas Nyman har varit fantastisk i vissa matcher. Linus Almqvist var väldigt bra i inledningen. Rasmus Idewald gjorde en supermatch när vi vann 9-8 över Alingsås, där gjorde han nio poäng med sex mål och tre assist.

Knäna tog slut

Tränare Gustafsson är uppvuxen i Kungsbacka med Varla som moderklubb. Som ung grabb spelade han golf, fotboll, ishockey och innebandy samtidigt. Han var bra i golf, hade två i handicap som junior på Forsgården, men valde innebandyn.

– Jag gillade innebandy från start. Farten i spelet. Sedan är det mäktigt att tillhöra ett lag där man vinner och förlorar tillsammans.

Efter att ha spelat i Varla och Bräckan samt tre klubbar i Borås vände han tillbaka till Kungsbackatrakten. 2008 satte trötta knän stopp för spelarkarriären.

– Det tog två år innan jag kunde springa igen.

Men 34-åringen vägrade lämna omklädningsrummet. Steget att bli tränare kändes naturligt.

– Det lockade att ta hand om helheten, hålla i planeringen och fortfarande vara en del av laget. Sedan vill jag vinna och jagar alltid den känslan. Jag vill bidra på resan, bidra till något större än en själv och utvecklas mot ett gemensamt mål.

Vann Europaguld

Tränarkarriären startade i Sandö där han tog upp laget från division 2 till division 1. Sedan gick han till Pixbo och deras juniorallsvenska lag. Därefter tog Jonas klivet till Pixbos superligalag och var assisterande coach i två säsonger.

– Vi vann grundserien men åkte ut i kvartsfinalen i SM-slutspelet två år i rad. Det svider fortfarande.

Nästa steg blev som assisterande för Pixbos damer, där laget vann SM-guld och även Europaguld i Champions Cup. 2017 gjorde han comeback i Varla IBK och blev huvudtränare för moderklubben. Det blev succé direkt med serieseger i division 2 och uppflyttning till ettan.

Vad tillförde du?

– En tydlig spelidé och kanske en högre kravbild än tidigare. Jag ville direkt få in en träningskultur som var tillräcklig för att spela i division 1. Killarna var motiverade och ville satsa, de var redo.

Vad betyder det för innebandyn i Kungsbacka med Varla i ettan?

– Över tid betyder det mycket. Det finns mängder av ungdomsspelare i kommunen och de behöver något att blicka mot. Finns det en klubb högre upp, ett lag som tränar mer än andra och tar det på allvar, så höjs statusen för innebandy. I Kungsbacka var det länge sedan vi hade ett innebandylag som stod för något lite mer än breddidrott.

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se

Joggande ekonomichef

Namn: Jonas Gustafsson

Ålder: 34

Bor: Tölö

Familj: Fru Sara, barnen Aston 4 år, och Molly 1 år.

Jobbar: Ekonomichef på Serviceförvaltningen i Kungsbacka kommun.

På fritiden: Gillar löpning, springer helst kort och fort. Favoritplats är Kungsbackaskogen.

Tränarkollegor: Assisterande tränare Christoffer Lindroos och lagledare Niclas Eineskog.

Nästa seriematch: 15 december, borta mot tabellåttan Zenith.