Jamal El Moussaoui tar över som huvudtränare för Kungsbacka DFF. Arkivfoto

Jamal ska ta KDFF till allsvenskan

En plats i allsvenskan. Framtidsmålet är solklart för Kungsbacka DFF. Och det ska nås med nya huvudtränaren Jamal El Moussaoui vid rodret.

Säsongen 2016 var Jamal El Moussaoui assisterande tränare till Johanna Almgren i KDFF, i år valde han att ta klivet ner till Kållered och division 4. Men när ledningen i KDFF kallade till möte och presenterade sina framtidsplaner kunde han inte tacka nej till en återkomst till klubben.

– Jag har haft ett fantastiskt år i Kållered, men när jag träffade KDFF och de visade hur mycket de ville satsa på mig och laget fick det mig att börja fundera. Jag älskar fotboll och jag är gammal Kungsbackabo, så det skulle vara roligt att få göra någonting här som man kan vara stolt över, säger Jamal El Moussaoui.

Tydlig spelidé

Han är kvar i Kållered oktober ut, sedan flyttas allt fokus över till Kungsbacka DFF. Spelartruppen ska inventeras, kontrakt ska skrivas, helt enkelt ska förutsättningarna inför 2018 sättas. Målet är som sagt en plats i högsta serien och Jamal El Moussaoui är tydlig med vad han tror krävs för att nå hela vägen. Tjejerna måste fångas upp mycket mer, både innan, under och efter träningarna och det måste jobbas på ett tydligare sätt med varje spelare.

– Dessutom måste vi hitta en tydlig spelidé som gör att vi får ut max av tjejerna. Vi har ett koncept vi tror på jättemycket och kan vi kombinera detta är jag övertygad om att det kommer att bli succé, säger han.

”En utmaning”

När Jamal El Moussaoui var assisterande tränare i KDFF var det Johanna Almgrens koncept som gällde. Men nu får han chansen att bygga sitt eget.

– Det blir en utmaning att få tjejerna att anamma allt, att få igenom spelidén och få dem att tycka att träningarna är utvecklande och roliga. Och det är viktigt att gruppen mår bra, alla ska vara delaktiga och man måste motivera och fånga upp varje spelare.

Älskar fotboll

Hans drivkraft är enkel – kärleken till sporten. När en skada satte stopp för hans karriär som spelare halkade han in på tränarbanan och han får en kick när han ser sina spelare ta kliv i rätt riktning.

– Det spelar ingen roll vilken nivå det är på eller om det är damer eller herrar, när man tar steg framåt hela tiden och ser glädjen, då myser jag. Jag älskar verkligen den här sporten och behöver fotboll i mitt liv. Och tänk att lyckas ta ett lag i Kungsbacka till allsvenskan, bara det är en kick och motivation, säger han. 

Malin Heidenfors

malin.heidenfors@otv.se 0300-519 72

Jamal El Moussaoui

Ålder: 42

Bor: Kungsbacka

Gör: jobbar på Fraktkompaniet och tränar just nu Kållered SK:s herrar.

Tidigare klubbar som spelare: Gårdsten, Marieholm, IFK Göteborg, Gunnilse, Nybergsund i Norge. I Norge åkte han på en skada som tvingade honom att sluta med fotboll på högre nivå.

Tidigare klubbar som tränare: Gunnilses u-trupp, Tölö IF:s u-trupp, Tölö IF:s herrlag, Kållered.

Om att träna ett damlag: ”När jag först fick frågan att vara hjälptränare till Johanna tänkte jag att jag kan väl inte träna tjejfotboll, det sägs ju att det ska gå så långsamt och vara som en helt annan sport. Men det var ju helt fel och nu skulle jag vilja säga att jag fick min största utveckling som tränare under mitt första år i KDFF, det har format mig till den ledare jag är nu. Tjejer ställer mycket mer krav och ifrågasätter mycket mer, kommer du oförberedd till en träning är du rökt.”

Sin tränarfilosofi: ”Jag utvecklas som tränare hela tiden och jag har märkt att min filosofi ändrar sig lite från år till år. Men vi ska alltid spela som vi tränar och jag strävar alltid efter att hitta rätt sätt att träna på. Sedan måste man alltid följa sin spelidé. Alla lag har sina sätt, men de som når mest framgång är de som kan träna efter sin spelidé och få ut max av spelarna.”

De ska leda Kungsbacka DFF

Jamal El Moussaoui blir huvudansvarig för all sportslig verksamhet och har även huvudansvaret för representationslaget. Hans kontrakt löper fram tills 2020 med option på förlängning om ytterligare ett år.

Christer Björkroth ersätter Stefan Friberg som klubbchef. Genom partneravtal med företaget Sport Light är Stefan Friberg fortsatt marknadsansvarig och Marcus Weidenlöv försäljningsansvarig.

Ordförande i föreningen är Gunilla Gustafsson.

Relaterade artiklar
Fler artiklar