Jakob Hugoh är den ovanliga målvakten

Om man kommer från Båstad borde det vara tennis som gäller. Men Jakob Hugoh hittade andra nät. Frillesås målvakt är den första skånska bandykeepern i elitserien. – Det har varit en galen resa för min del, säger Jakob Hugoh.

Som liten spelade Jakob Hugoh hockey med Rögle och Halmstad. När han valde att sluta med det, pushade pappa honom att testa bandy. Så blev det.

Jakob Hugoh packade bandytrunken och åkte till numer nedlagda Sjöalt. Bandyresan därefter beskriver han som ”rätt galen”.

– Jag spelade bara bandy i två år, sedan kom jag in på bandygymnasiet i Nässjö. Där gick jag bland annat tillsammans med Adrian Emretsson (mittfältare i dagens FBK). Efter det flyttade jag till Halmstad där jag pluggade till ingenjör, säger Jakob Hugoh.

Samtidigt spelade han bandy med Sunvära i division ett i fem säsonger. När han förra året fick jobb på Volvo i Göteborg blev det spel med Surte i samma serie.

– Några planer på elitserien hade jag verkligen inte. Jag hade ju aldrig spelat högre än division ett tidigare, jag hoppade över allsvenskan och gick upp två divisioner.

Vad är den stora skillnaden?

– Det enkla svaret är att alla är så mycket bättre. Allt är så väldigt mycket mer seriöst. Det finns kameror överallt och man har hjälp av videos för att ha koll på motståndarna, man har koll på varje spelare. I division ett är det att man har koll på vem som skjuter på hörnor och vem som ska rusa, sen kör man liksom, säger Jakob Hugoh.

Han var egentligen tänkt som backup bakom Christian Axelsson. Jakob Hugoh var dessutom sjuk under premiärmatchen mot Edsbyn. Sedan fick han sitta på bänken i match nummer två mot Falun. Efter det tog han över rollen som förstemålvakt.

– Jag vet inte vad som gjorde att jag fick chansen, men det gällde att försöka ta den direkt när man fick möjlighet. Jag hade en rätt jobbig försäsong och var sjuk mycket, jag hade körtelfeber. Det gick inte att träna alls så mycket som jag borde ha gjort. Varje gång jag försökte träna blev jag dålig igen. De första tre veckorna kunde jag bara träna en halvtimme per gång, sedan blev jag sjuk. Läkarna sa att jag måste långsamt öka träningsdosen. Jag försökte flera gånger köra igång direkt, men efter en vecka var jag kass igen.

Det var tämligen dramatiskt när Jakob Hugoh fick reda på att han hade drabbats av körtelfeber. Första gången fick han det på jobbet.

– Jag kunde inte resa mig ur kontorsstolen. Mina arbetskamrater fick hjälpa mig till sjukhuset där jag fick göra en massa tester. Det var riktigt obehagligt. Jag var sjukskriven i rätt många veckor. Man blir väldigt yr och får ont i hela kroppen. Det är inte optimalt om man ska gå från division ett till elitserien, säger Jakob Hugoh.

Det är inget du känner av nu?

– Nej. Ibland kanske jag kan känna mig lite trött. Vi spelade fyra matcher på sju dagar vid ett tillfälle, då kände jag mig lite sliten.

Frillesås har ett mycket starkt försvar. Hemma på Sjöaremossen har laget bara släppt in 2,6 mål i snitt och då mött storlag som Västerås SK och Bollnäs. I första hemmamatchen höll Jakob Hugoh nollan, en tämligen ovanlig bedrift i bandy.

– Det har bara hänt mig två gånger tidigare, en gång i Sunvära och en gång i Surte. Måste ju säga att det var lite fräckare att få göra det i elitserien, säger Jakob Hugoh och ler stort.

I mitt-i-veckan-matchen mot Tellus i onsdags blev det seger med 5–2.

– Det var oerhört viktiga poäng just nu. För tillfället är Tellus tre poäng bakom oss samtidigt som vi gick om Falun. Det var mycket, mycket bra att vi lyckades vinna mot Tellus. Det är ju de här matcherna vi ska vinna. Jag tycker vi är ett bättre bandylag än både Falun och Tellus, och även Sirius faktiskt.

Var kan ni sluta någonstans?

– Målet är väl att vi ska slippa kvala oss kvar skulle jag säga. Det kan mycket väl gå. Vi har hängt med bra i varje match och har varit väldigt nära målmässigt, bortsett från första matchen mot Edsbyn.

Och här hemma på Mossen ska de flesta poängen bärgas?

– Jag tror det är jobbigt för speciellt de stora lagen som Västerås och Bollnäs, att komma hit till Sjöaremossen. Det är en så väldig stor skillnad mot deras fina arenor som de är vana vid att spela i. Att sedan komma hit ner till en liten plan, det är inte helt lätt, inte ens för sådana storlag. Vi vet att vi är väldigt bra hemma.

Till sist, är du Skånes enda målvakt i bandyns elitserie någonsin?

– Ja, alla säger det i alla fall. Det är väl inte alls omöjligt att det är så, säger Jakob Hugoh.

Du kanske har högre bandyplaner än så här?

– Jo, jag trivs väldigt bra här. Det funkar bra med pendlingen från Göteborg och allt är verkligen bra här. Allt runt omkring är verkligen super, det kan inte bli bättre. Jag trivs verkligen jättebra i Frillesås.

Frillesås nästa match spelas kommande onsdag, borta mot Vänersborg.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Har handicap sex

Namn: Jakob Hugoh.

Ålder: 27.

Bor: Göteborg.

Familj: Singel.

Yrke: Maskingenjör på Volvo.

Intressen: Jobbet och golf (sex i handicap), sport i allmänhet.