”Jag hade en bra känsla hela dagen”

Filip Svanberg från Kungsbacka BMX-klubb, tog i helgen hem titeln som nordisk mästare i elitklassen när Nordiska mästerskapet i BMX-racing avgjordes i Köpenhamn.

Först och främst grattis, först svensk regerande mästare i elitklassen för tredje gången tidigare i sommar och nu detta, hur glad är du på en skala?

– Väldigt glad, det är min absolut bästa säsong hittills. Så det känns förstås fantastiskt, säger den 26-årige BMX-cyklisten från Kungsbacka som tidigare vunnit SM-guld 2013 och 2014.

Berätta om loppet?

– Jag hade en bra känsla hela dagen som började med träning på bana. Jag kände mig bekväm och visste vad jag skulle göra när det sedan var dags för de tre kvalheaten där de fyra bästa i varje heat går vidare till final. Själv slutade jag tvåa i det första heatet, fyra i det andra och trea i det tredje, vilket alltså räckte till finalplats. Där fick de fem bästa av de åtta tävlande sedan välja bana och jag valde då ytterbanan, bana åtta längst ut, för att få fritt spår och få med farten första sträckan. Jag var sedan femte ut från första kurvan, men fick med mig farten och klättrade en placering på nästa mittsträcka.

Och sedan avancerade du ytterligare?

– Ja, i andra kurvan, där det var ganska trångt, var det två cyklister som körde ihop. Jag lyckades då passera även dem och var därefter andra ut på tredje sträckan. Jag hade då en tysk framför mig, vars resultat i Nordiska mästerskapet ju inte räknas men där även de kör för poäng. Jag vågade ändå inte riktigt gå om i fall det skulle hända något och jag visste att jag hade många hungriga danskar bakom mig. Så jag la mig bakom tysken och det höll hela vägen in i mål där jag tog hem segertiteln som nordisk mästare.

Hur har du tränat inför tävlingen?

– Jag har ju haft en del problem tidigare i sommar då jag blev matförgiftad på tävlingsdagen i VM i Azerbajdzjan och fick ställa in, varefter magen sedan fortsatte att strula en månad. Kroppen har därefter inte heller riktigt svarat på träningen tills jag lyckades ta hem segern i SM i Uppsala i början av juli. Efter det har det mest handlat att få mig i form på kort tid, framför allt inför EM I Glasgow nu i helgen. Nordiska mästerskapen var mest en chansning, men som glädjande nog alltså också gick vägen.

Och nu laddar du för ny medalj?

– Vi får väl se, här handlar det ju om betydligt tuffare motstånd. Men målet när man tävlar är förstås alltid pallplats. Det ska hur som helst bli jättekul och en häftig upplevelse att få delta i tävlingen som är ett jättearrangemang och som ett litet OS i Europa med flera idrotter, förutom min egen gren. Jag åker redan i morgon, onsdag och sedan går kvaltävlingarna på fredag. Går jag vidare väntar sedan final på lördag.

Och där är du med, eller hur?

– Självklart (skratt). Men det är klart att jag hoppas på det.

Camilla Moestedt