Ingen ljusning för belysning på Vallen

Kungsbacka DFF är snubblande nära allsvenskan. Men Tingbergsvallen döms ut som arena. Bland annat eftersom den fortfarande saknar elljus. – Kommunen är inte intresserade av oss, säger Dennis Ingman, klubbchef i KDFF.

Pengar finns, eller fanns, för att sätta upp elljus. Men när det mörknar så blir det fortfarande becksvart på Tingbergsvallen. Det är en av anledningarna till att den inte kan klassas som allsvensk arena. Men det finns även en rad andra brister, enligt de krav som finns på en idrottsplats i högsta serien.

– Det är en helt lista med krav som ska uppfyllas. Bland annat handlar det om handikapplatser, faciliteter för media, tv-sändningar. Det är en hel del faktiskt, säger Dennis Ingman.

För tillfället har Kungsbacka DFF sju poäng till godo för att säkra en plats i allsvenskan nästa år. Men Dennis Ingman kan inte sia om laget faktiskt kommer att spela på Tingbergsvallen, eller ens i Kungsbacka, om laget tar steget upp.

– Vi har folk som jobbar på det i stort sett dygnet runt. Men det beror också på om vi kan söka och få dispens för att spela där. Tingbergsvallen är väldigt viktig för oss. Vi vill både spela och träna här, men träna får vi inte. Nu tränar vi på Inlags konstgräs och vi är ett gräslag, men det finns ju inte en belyst gräsplätt i hela kommunen.

Vad är plan B vad gäller arena?

– Att vi måste flytta på oss. Vart vet jag inte, men till en arena som uppfyller kraven. Men det finns alltså folk inom klubben som jobbar hela tiden med detta och jag hoppas att det löser sig, säger Dennis Ingman.

Vad skulle det innebära för chansen att ordna sponsorer om ni byter stad?

– Det skulle givetvis bli tuffare. Då skulle vi naturligtvis försöka lyfta Kungsbacka och våra sponsorer ändå, men det är en väldigt svår fråga. Kommunen är inte intresserade av oss eller någon sport överhuvudtaget. Där har jag inget hopp alls.

Hur märker man det?

– De gör ingenting för oss. Vi får inget elitstöd eller egentligen stöd överhuvudtaget. De pratar om subventionerade planhyror, men det har ju alla föreningar.

Är Kungsbacka DFF rustat för allsvenskan i övrigt?

– Inte till hundra procent ännu. Vi har en liten bit kvar av organisationen runt om. Sen handlar det om de ekonomiska bitarna. Och givetvis tittar vi på nyförvärv, som vi måste ha.

Hur är ekonomin?

– Det är inget överhängande hot i alla fall. Men vi behöver ha in lite tyngre personer och även andra runt omkring som kan hjälpa till. Ekonomin är ekonomin. I elitettan har vi bidrag som inte ens täcker resorna, det gör att vi börjar på minus varje säsong. Det är tack vare sponsorer som vi går runt.

Hur blir skillnaden vad gäller bidrag om ni går upp i allsvenskan?

– Bidragen tripplas om vi skulle gå upp i allsvenskan. Men sen ställs det en del andra krav också, på tränare vad gäller utbildning och så vidare. Men resorna blir billigare. I dagsläget har vi fyra resor till norrland, vilket är väldigt kostnadskrävande. I allsvenskan är det bara en resa till norrland, till Piteå, säger Dennis Ingman.

Har ni redan nu börjat kolla på nyförvärv?

– Ja, titta gör man hela tiden. Men vi har inte bestämt oss riktigt än. Definitivt blir det lättare att rekrytera spelare om vi gå upp. Men jag har inte tänkt att vi ska förhäva oss när det gäller spelarköp. Det handlar om max tre spelare som vi tar in till truppen i så fall.

Hur ska ni locka mer publik?

– Det är en nedåtgående trend för damfotboll i Göteborgsområdet. Men vi hoppas spela en attraktiv fotboll och så hoppas vi föräldrarna kommer hit med sina barn, framförallt tjejer, så att de ser att det finns förebilder, säger Dennis Ingman.

Robert Andersson, verksamhetschef för idrott och motion på Kungsbacka kommun:

– Vi har kollat på belysning på Tingbergsvallen, men det är problematiskt. Masterna måste vara 36 meter höga och de ska lysa både vertikalt och horisontellt. Det är en bostadsområde alldeles i närheten och det kommer att bli oerhört ljust när belysningen är tänd. Dessutom har vi friidrott på Tingbergsvallen och måste då sätta stolparna för belysning mitt i löparbanan, det går inte.

Robert Andersson är mer inne på Inlag som en möjlig allsvensk arena, även om inga beslut är fattade.

– Det är nog lite lättare på Inlag. Där har vi master idag och där skulle vi kunna fixa de andra kraven som Svenska fotbollförbundet ställer på en allsvensk arena. Allting går att ordna och jag tror det är enklare på Inlag. Om Kungsbacka går upp i allsvenskan så måste vi ordna detta och då kan det bli bråttom, säger Robert Andersson.

Bengt Alderin (C) är vice ordförande i fritidsnämnden:

– Vi kommer att diskutera Tingbergsvallen på nästa presidiemöte i början av oktober. Jag vill inte uttala mig innan dess. Kungsbacka DFF:s fantastiska resultat är ju glädjande och ett eventuellt avancemang kräver ju en anläggning därför.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se