Hockey-resenär som hittat hem

Fredrik Bergvik spelade för fyra klubbar – under en säsong. Nu har burväktaren hittat hem. I Hanhals. Men 22-åringen drömmer fortfarande om att lira på de stora scenerna.

Att försöka sätta dialekten på Fredrik Bergvik är inte helt lätt. Han är född i Stockholm och har spelat med både Huddinge och Djurgården. Men han har gått hockeygymnasium i Göteborg och spelat med Frölunda, både juniorer och seniorer.

Men kanske har han en stor touch av småländska efter att ha spelat med både Tranås och Oskarshamn?

– Ja, du, jag har ju varit runt lite överallt. Just nu känner jag mig som mest hemma här i Kungsbacka. Min flickvän kommer dessutom härifrån och vi trivs mycket bra, säger Fredrik Bergvik.

Under en säsong spelade han med fyra klubbar under samma säsong. Oskarshamn, Frölunda J20, Frölundas A-lag och Karlskrona.

– Då var det lite halvrörigt. Jag bodde i Oskarshamn och åkte och spelade med Frölunda på helgerna. Trunkarna på tåget och så åka fram och tillbaka. Det var mycket ett tag. Jag vill självklart spela på en högre nivå, men just nu känns det helt rätt med Hanhals. Jag trivs bra här, det är som hemma.

I premiären mot Kristianstad skrällde Hanhals och vann. Skåningarna är tippade seriefavoriter och vann skottstatistiken, men Fredrik Bergvik räddade alla utom två.

– Det var mycket att göra, speciellt i andra perioden. Men det är väldigt skoj när det är mycket att göra under en match – då trivs jag.

752 kollade på när Hanhals slog Kristianstad med 3–2. En bra publiksiffra.

– Intresset för hockey i stan verkar vara på uppgång. Jag har inte varit med om liknande stämning i Kungsbacka ishall, som den i premiären. Kul om det kan hålla i sig, säger Fredrik Bergvik.

Han hyllar två av lagets tränare. Först huvudtränaren, Niclas Högberg.

– Han har betytt jättemycket. Niclas har visat tydligt hur han vill ha det och alla spelarna köper det och tror på hans idé, att vi kan lyckas med det här spelet.

Men även målvaktstränaren Mikael Sandberg:

– ”Sampan” är grym. Han har egen erfarenhet av att spela och vad som krävs. Vi har jobbat tillsammans i ett år ungefär. Han har kommit med många småtips. Jag har lärt mig att bli mer aggressiv i målet, mer aktiv med händerna.

Fredrik Bergvik arbetar på lager. Han har flextid vilket gör att han kan smita ifrån när det är match och sedan arbeta ikapp den tiden.

– När jag spelade med Mora i hockeyallsvenskan hade jag bara hockey, då spelade vi på heltid. Jag var väldigt bra tränad, men det gick inte bra sportsligt den säsongen. För min del är det nog rätt skönt att ha något vid sidan om. Det är kul att komma till jobbet och snacka med grabbarna där, så att det inte bara blir hockey.

För fyra år sedan, 2013, blev han NHL-draftad av San José. Fredrik hade grattat sina kamrater som blivit draftade och gick sedan och la sig.

– Helt plötsligt ringde min agent och bara vrålade ”San José!” Jag förstod ingenting först. Det var helt overkligt när jag förstod att San José valt mig. Jag hade varit sjuk stora delar den säsongen, men blev ändå draftad. Det var riktigt häftigt. San José hade rättigheterna till mig i fyra år. Det gick ut i somras och nu är jag free agent istället, säger Fredrik Bergvik.

Dagen innan julafton blev han inringd till småkronorna och JVM i Toronto. Där fick han agera reservmålvakt bakom Linus Söderström, som senast var med och vann SM-guld för HV71.

– Det är små marginaler som hockeymålvakt och det krävs inte mycket förrän man är med bland de allra största. Jag har högt ställda mål, men som målis ska man vara som bäst runt 30. Jag har många år på mig och har ingen brådska, säger Fredrik Bergvik.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

FAKTA

Fredrik Bergvik

Ålder: 22.

Bor: Tingberget.

Familj: Sambo med Emma Larsson.

Intressen: Plinka på gitarren emellanåt.

Sport du inte skulle vilja vara målvakt i: Handboll eller bandy? ”Bandy. Det verkar oerhört svårt. Ett stort mål och en liten boll. Jag har testat att stå i handboll på gympan och det gick bra.”

Relaterade artiklar
Fler artiklar