Henrik är veteran i Invalidos

Björkrisbon Henrik Ehrlington är en av nyckelspelarna i rullstolsinnebandylaget Invalidos, just nu i Schweiz för att spela en av de största handikappturneringarna som sporten har.

– Vi gör detta tillsammans, alla är delaktiga, säger han om klubben som började som ett kompisgäng på 90-talet.

Officiellt bildades klubben 2007, men då hade delar av laget redan spelat tillsammans sedan 90-talet. Och de började som ett kompisgäng, en anda de försökt behålla, trots de senaste årens framgångar, med bland annat SM-guld.

– Jag har alltid gillat idrott och efter gymnasiet var vi ett gäng kompisar som spelade tillsammans, mest bara för att det var kul. Man kan väl säga att det har fortsatt, vi har fortfarande väldigt roligt tillsammans, säger Henrik Ehrlington.

Laget befinner sig i dagarna i Schweiz för att spela Swiss Wheely Open, en av de största klubblagsturneringarna som sporten har. Dessutom tävlar inte bara klubblag i år. Holland och Tjeckien ställer också upp med sina landslag. Holland har de mött förr, både på junior- och seniorlandslagsnivå.

– Vi slog båda, konstaterar Henrik Ehrlington.

Invalidos hymlar inte med att de är där för att gå hela vägen.

– Vi har två mål. Ett är att vi åker dit för att vinna, ett annat är att alla ska spela, säger han.

Laget består av totalt femton medlemmar, men alla kan inte vara på plats i Schweiz. Spelartruppen som åker ner är tolv man stark.

– En del av våra spelare har inte hållit på mer än ett år, andra som jag själv har spelat i 20 år, men vi har sagt att vi tar varje match för sig. Vi är på olika nivåer, men alla ska känna sig delaktiga, vi gör detta tillsammans, säger Henrik.

I laget finns bland annat tre landslagsspelare och den före detta landslagsmålvakten Billy Lund Jensen.

– En av de bästa som finns, slår Henrik Ehrlington fast.

Själv sitter han i rullstol efter en hjärnhinneinflammation han fick då han bara var fem dagar gammal och som ledde till en CP-skada. Det har inte hindrat honom att leva ett liv fyllt av idrott.

– Jag har testat det mesta, jag var rankad femma i tennis och nästan landslagsman, men det är väldigt länge sedan. Och det var innebandyn jag fastnade för, säger Henrik Ehrlington, som prisar Invalidos tränare, Per-Ola Isaksson.

– Vi tränar två gånger i veckan och han kör ner från Orust varje gång. Det är hjärta och engagemang, PO har en väldigt stor del i våra framgångar, säger Henrik.

Och namnet, Invalidos, låter nästan lite makabert?

– Officiellt heter vi Göteborgs Rullstolsidrottsförening, men det står Invalidos på tröjorna. Namnet är kul, folk tänker på filmen sällskapsresan. Vi får väldigt mycket positiv uppmärksamhet tack vare namnet, säger Henrik Ehrlington.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se